Biblioteca Centrală Universitară Carol I , Director General Conf. univ. dr. Mireille Rădoi – 20 de ani InfoCons Protecția Consumatorului

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor Mireille Radoi

Biblioteca Centrală Universitară Carol I

Director General Biblioteca Centrală Universitară Carol I

Conf. univ. dr. Mireille Rădoi

            Cu peste 20 de ani în urmă, în 2001, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a hotărât instituirea unei Zile Mondiale a Proprietății Intelectuale, sărbătorită pe 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare Convenția internațională asupra Proprietății Intelectuale.

            Brevetul de invenție, dreptul de autor și marca înregistrată sunt formele comune de proprietate intelectuală și acestea scot în evidență și protejează, în ansamblu, originalitatea și creativitatea. Demn de menționat este faptul că dreptul de autor nu a fost inventat până la apariția tiparului și răspândirea alfabetizării. După o incursiune rapidă în istorie, știm că totul a început de la temerile regelui Carol al II-lea al Angliei legate de posibilitatea multiplicării cărților ceea ce l-a făcut să promulge, în 1662, Actul de Licențiere[1], primul act normativ care a stabilit un registru al cărților licențiate, considerând, pe bună dreptate, că originalitatea și creativitatea ating un maximum în acest domeniu și, în consecință, trebuie protejate. Termenul de drept intelectual a apărut trei sute de ani mai târziu, în secolul al XIX-lea, în Europa[2]. De la cărți, idei și expresii, aria de acțiune s-a lărgit de-a lungul timpului, în prezent incluzând domenii vaste, ce presupun ingeniozitate, talent și putere creatoare.

                   Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” reprezintă un tezaur de bunuri intelectuale, ocrotit de fiecare dintre cei care intră pe poarta acestei instituții, fie ca angajați ai instituției sau în calitate de cititori ai  comorilor adăpostite de aceasta. Și nu este vorba despre a folosi cuvinte mari, mai ales că niciun cuvânt nu poate ilustra cu adevărat valoarea, varietatea, prestigiul și adânca semnificație a patrimoniului intelectual existent aici. Însă, incontestabil, reprezintă un sălaș atotcuprinzător unde se îmbină rădăcinile istorice cu modernitatea, vechiul cu noul și, nu în ultimul rând, experiența cu permanenta dorință de cunoaștere. Educația, cea care stă, de fapt, la baza creativității și a ideilor originale, ocupă un loc de onoare atât în activitățile noastre cotidiene, cât și în planurile pe care le construim permanent. Și, desigur, în inima noastră. Considerăm că dreptul la educație este, în egală măsură, un drept intelectual, care trebuie protejat înainte de orice, pentru crearea și, apoi, prezervarea bogățiilor culturale și științifice.

            Verbul pe care tocmai l-am folosit – a proteja – ne duce cu gândul la o altă aniversare, cea care consemnează împlinirea a 20 de ani de protecția consumatorului în România, deoarece, chiar dacă, din punct de vedere legislativ, educația, cultura și știința nu sunt incluse în atribuțiile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, respectiva instituție, indirect, se ocupă (sau ar trebui să se ocupe) și de aceste aspecte fundamentale ale existenței noastre. Pornind de la ceea ce spunea poetul Juvenal – „Un om trebuie să se roage pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos” – și ținând cont că ANPC are în vedere ocrotirea stării de bine a consumatorilor din punct de vedere fizic, este indiscutabil că aceeași instituție trebuie să acorde o atenție deosebită și aspectelor ce presupun protejarea și cultivarea minții acelorași consumatori, lucru care poate fi realizat doar prin asigurarea unui acces constant (și, uneori, obligatoriu) la educație și cultură.

            Nu în ultimul rând, menționez că, în acest an, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este dedicată femeilor care, prin imaginația, inteligența și munca lor, contribuie la remodelarea întregii lumi, precum și acelora ce întâmpină greutăți inimaginabile în dorința lor de a avea acces la cunoaștere și care au nevoie de susținere globală pentru a se dezvolta și a putea ajunge creatoare de bunuri intelectuale.

            Ideile din rândurile anterioare sunt doar câteva dintre argumentele mele pentru a vă convinge că trebuie să devenim cu toții niște consumatori activi, care să se dedice nu numai apărării dreptului la sănătate fizică, dar să lupte și pentru educație temeinică, pentru cultură, să susțină recunoașterea puterii creativității și a originalității.   

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal