Este 14 august, ultima zi a Postului Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă rapidă de supă cremă de legume. Un preparat simplu, sănătos și gustos.
Supa cremă de legume este un preparat rapid, ușor de făcut chiar și de copii și este o alegere bună pentru orice perioadă a anului, ideală pentru perioada de post. Combină gustul și nutrienții legumelor de sezon cu ierburile aromatice preferate, ceea ce o face un preparat irezistibil.
Ingredientele sunt de obicei accesibile și se pot fi adesea legumele pe care dorim să le reciclăm, acele legume pe care le ținem de ceva timp în frigider și nu dorim să le lăsăm să se strice.
Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !
Această rețetă vă permite să utilizați o varietate de legume în funcție de ceea ce aveți la îndemână sau în funcție de sezon. În ceea ce îi privește pe cei mici, supa cremă de legume este o alegere ideală, deoarece se pot “ascunde “ în acest preparat, legumele care nu sunt neapărat prefertale celor mici. Însă nu în cantități mari, mai ales dacă este vorba de broccoli sau conopidă, deoarece vor domina gustul supei. Tot pentru cei mici, puteti alege să preparați supa pe culori, fie roșie (colorată cu sfeclă sau roșii), fie verde (colorată cu broccoli sau fasole verde), fie galbenă (colorată cu porumb sau fasole galbenă).
Un alt beneficiu al acestui preparat, îl reprezintă nutrienții cu care vine la pachet. Plină de legume, această supă este o sursă de vitamine, minerale și fibre. Poate fi un produs vegetarian sau vegan, fără gluten și adaptat pentru aproape orice preferință de gust, iar combinațiile de legume sunt nesfârșite.
Tu știi Care este motivul pentru care românii erau mai slabi înainte de anii ’90 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Rețeta zilei 14 August – Supă cremă de legume
Ingrediente:
Legume:
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 3 linguri apă
- 1 ceapă medie, tocată mărunt
- 2 caței de usturoi, tocați
- 2 morcovi, curătați de coajă și feliați
- 2 tulpini de țelină, feliate
- 1 dovlecel mediu, tocat
- 1 cartof mediu, decojit și tăiat cubulețe
- 1 cană buchețele de conopidă
- 1 cană buchețele de broccoli
- 1 cană mazăre congelată
- 4 căni supă de legume sau apă
- Sare și piper după gust
Baza cremoasa:
- 1 cană lapte de cocos sau smântână de cocos/ ovăz
- 1/4 lingurita nucșoară (optional)
Garnitură:
- Pătrunjel proaspăt, tocat
- Crutoane aromatizate
Mod de preparare:
- Preparare: Începeți prin a vă pregăti toate legumele. Spălați-le, curățați-le și tocați-le cubulețe. Dacă aveți totul pregătit înainte de a începe să gătiți, procesul este mai ușor.
- Înăbușiți ceapa: Într-o oală mare, de supă, încălziți uleiul de floarea soarelui. Adaugati ceapa tocată mărunt,3 linguri de apă și înăbușiți până ceapa devine translucidă, aproximativ 5 minute. Adăugați usturoiul tocat și gătiți încă un minut, asigurându-vă că nu se arde.
- Gătiți legumele: Adăugați morcovii, țelina și cartofii în oală. Gătiți aproximativ 5 minute, amestecând din când în când. Acest lucru ajută să le elibereze aromele și să le înmoaie puțin. Apoi, adăugați dovlecelul, conopida și broccoli. Se condimentează cu un praf de sare și piper.
- Fierbeți legumele: Adăugați supa de legume sau apa, asigurându-vă că acoperă toate legumele. Aduceți amestecul la fierbere, apoi reduceți focul la minim și lăsați să fiarbă 25-30 de minute, sau până când toate legumele sunt fierte.
- Blenduiți: Odată ce legumele sunt fierte, folosiți un blender de putere mare pentru a face supa-cremă până la omogenizare.
- Adăugați smântâna: Într-un castron mic, amestecați smântâna vegetală până se omogenizează. Adăugați încet acest amestec în supă, amestecând continuu pentru a încorpora uniform. Dacă preferați o supă mai ușoară, puteți sări peste această etapă sau să reduceți cantitatea de smântână.
- Asezonați și serviți: Adăugați nucșoara dacă doriți și potriviți gustul supei cu mai multă sare și piper, după cum doriți. Lăsați supa să fiarbă încă 5-10 minute până se îngroașă ușor și devine ușor cremoasă.
- Decorați și savurați: Se pune supa fierbinte în boluri și se ornează cu pătrunjel proaspăt. Se poate servi și cu ucrutoane aromate cu ulei de măsline și ierburile aromate.
Timp total de preparare: 45 min
Număr Porții: 4
Dificultate preparat: mică
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Aveți grijă cu lichidele fierbinți, atunci când blenduiți supe, pentru a evita accidentele.
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu pete, semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
- La gătit, cele mai folsite tipuri de ulei sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline (la temperature joase) și uleiul de cocos. Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit.
- Pătrunjelul sau ce alte ierburi alegeți pentru această rețetă, se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
- Dacă alegeți să folosiți conserva de lapte de cocos la prepararea acestei supe, ideal alegeți un lapte de cocos dezodorizat și verificați eticheta, termenul de valabilitate. Conserva de lapte de cocos poate conține doar cocos și apă. Dacă este o conservă de aluminiu, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
- Alegeți o oală de supă din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.