Ca urmare a dezvoltării unor produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic și deoarece diferența dintre A ++ și A +++ este mai puțin evidentă pentru consumator, categoriile de etichete energetice ale UE vor fi ajustate treptat pentru a reintroduce scara mai simplă de la A la G.

În termeni concreți, aceasta înseamnă că 5 grupuri de produse vor fi `recalificate` în cursul anului 2021

– frigidere;

– mașini de spălat vase;

– mașini de spălat;

– afișaje electronice, inclusiv televizoare;

– lămpi.

Primele 4 grupuri de produse vor fi recalificate de la 1 martie 2021, în timp ce lămpile vor fi recalificate de la 1 septembrie 2021. Alte grupuri de produse care poartă etichete energetice UE vor urma în următorii ani.

De asemenea, înseamnă că de la 1 noiembrie 2020, consumatorii care au cumpărat un frigider, o mașină de spălat vase, o mașină de spălat sau un televizor nou au găsit 2 etichete diferite cu produsul lor – una care reflectă vechiul sistem de etichete (probabil să fie A + sau mai mare), cealaltă reflectând recalificarea sistem (nu mai mare de B).

Introdus pentru prima dată pentru o serie de aparate de uz casnic în 1994 și ulterior extins în 2004 – cu o scară comparativă de la A (cel mai eficient) la G (cel mai puțin eficient) – conceptul a fost un factor cheie pentru a ajuta consumatorii să aleagă produse care sunt mai eficiente din punct de vedere energetic . În același timp, încurajează producătorii să stimuleze inovația utilizând tehnologii mai eficiente din punct de vedere energetic.

Eticheta energetică este recunoscută de 93% dintre consumatori și 79% o consideră atunci când cumpără produse eficiente din punct de vedere energetic, conform Eurobarometrului special 492 realizat de Comisia Europeană.

Producătorii sunt dornici să-și vadă produsele etichetate energetic în cea mai înaltă categorie disponibilă în comparație cu concurenții. De exemplu, aproximativ două treimi din frigiderele și mașinile de spălat vândute în 2006 au fost etichetate drept clasa A, în timp ce peste 90% dintre cele vândute în 2017 au fost etichetate A +, A ++ sau A +++.

Pe lângă informații despre consumul de energie al produsului, etichetele pot furniza și date specifice despre alte caracteristici relevante ale utilizării, cum ar fi emisiile de zgomot ale produsului sau consumul de apă.

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal