Surse de iluminiat – Tu ce sursa de iluminat folosesti? 58% dintre produse nu au mentionat indicele de redare al culorii!

Vrei sa stii mai multe? Ajuta-ne sa te ajutam – Fii membru!

Am analizat 82 de produse tip lampa de iluminat, pe baza informatiilor de pe eticheta, provenind de la 49 producatori / furnizori / distribuitori: Albach, Apollo, Aro, Avide, Bec Economic, Bodner, Canyon Led, Edi Light, Eglo, Flair Energy, Flair Led, Ge, Gelux, Gledux, Heinner, Hepol, Hoff, Home Light, Klausen, Kreven, Lec, Led High Power Lamp, Led Elec-Erp, Lexman, Lohuis, Lomax, Lumen, Lumilandia, Neolux, Nice Price,Novelite, Office Em,Omega,Osram, Paulman, Philips, Power X, Realux, Sidef, Starke, Start, Super Economic, Sylvania, Toshiba, Totalgreen, Ultrabright, Vipow, Vitone, Well Light

Fii informat! Descarca GRATUIT aplicatia InfoCons – Scaneaza Codul de Bare si afla caracteristicile produsele tip Sursa de iluminat.

banner-appstore banner-google-play

In functie de sursa de iluminare, am identificat in cadrul studiului 4 tipuri de corpuri de iluminat: Fluo Compact (sau florescente), cu Halogen, cu Filament Incandescent si LED.

Cu toate ca Uniunea Europeana a interzis comercializarea becurilor cu incandescenta pentru uz casnic, inca exista astfel de produse la vanzare, cu mentiunea ca sunt pentru uz industrial, dar pozitionate pe acelasi raft.

In ceea ce priveste puterea consumata si fluxul luminos emis, au reiesit urmatoarele:

  • Lampile de tip Fluo Compact au un consum cuprins intre 11 Watti si 30 Watti, cu un flux luminos emis cuprins intre 660 lumeni si, respectiv, 1530 lumeni.
  • Lampile cu Halogen au un consum cuprins intre 42 Watti si 77 Watti, cu un flux luminos emis cuprins intre 615 lumeni si, respectiv, 1320 lumeni.
  • Lampile cu filament incandescent au un consum cuprins intre 60 Watti si 150 Watti, cu un flux luminos emis cuprins intre 530 lumeni si, respectiv, 1750 lumeni.
  • Lampile tip LED au un consum cuprins intre 3,5 Watti si 15 Watti, cu un flux luminos emis cuprins intre 230 lumeni si, respectiv, 1300 lumeni.

85.7% dintre produse au mentionat pe eticheta Temperatura de culoare. Dintre acestea, 72% emit lumina calda, 6% emit lumina neutra si 22% emit lumina rece.

In ceea ce priveste reglarea intensitatii fluxului luminos, informatia este mentionata pe eticheta a 95.2% din produse. Dintre acestea, doar 24% permit reglarea intensitatii fluxului luminos.

Durata maxima de viata a lampilor se regaseste in cazul lampilor de tip LED si poate ajunge pana la 50000 de ore de functionare. La polul opus sunt lampile cu filament incandescent sau cu halogen, ce au o durata de viata medie cuprinsa intre 1000 si 2000 de ore de functionare.

Un alt standard de masurare a durabilitatii lampilor o reprezinta contorizarea ciclurilor de pornire/oprire. Informatia este mentionata pe etichetele a 77,3% din produsele studiate. Si la acest capitol lampile tip LED au cele mai inalte performante, maximul atins fiind de 500000 de cicluri de pornire/oprire. La polul opus sunt lampile cu filament incandescent, cu doar 1000 de cicluri de pornire/oprire.

Tot din perspectiva durabilitatii lampilor de iluminat, 7.14% dintre produse ofera garantie, aceasta fiind curpinsa intre 2 si 5 ani.

Redarea culorilor este o alta caracteristica foarte importanta la alegerea lampilor de iluminat, in special a celor de tip LED. Indicele de redare al culorilor (CRI sau Ra) reprezinta o modalitate de masurare a acestei caracteristici. CRI variaza intre 0 si 100, unde 100 reprezinta o sursa de iluminat care reda culorile asemenea luminii naturale. Pentru utilizarea generala, CRI poate fi cuprins intre 80 si 100. Lampile cu filament incandescent si cu halogen prezinta, in general un indice CRI aproape de valoarea 100.

Dintre produsele studiate, doar 39% au mentionat indicele CRI si au o valoare cuprinsa intre 80 si 100. 3% dintre produse au o valoare CRI mai mica de 80, iar 58% nu au mentionat aceasta informatie pe eticheta.

28.5% dintre produse au mentionat pe eticheta Unghiul de dispersie al luminii, acesta fiind cuprins intre 120 de grade si 360 de grade.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza. Studiul a fost realizat in perioada 15-25 Octombrie 2016, pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip lampa de iluminat existente pe piata romaneasca. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesati tabelul aici.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal