Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă
Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică, Medic competență în PsihoNutritie și Comportament alimentar, Terapie Medicala Nutrițională, fondator #MetodaDrBalanica – prevenție proactivă și terapia bolilor metabolice prin intervenție nutrițională, pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, ne răspunde la întrebări.
Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?
Dr. Florin Ioan Bălănică – „În medicină, discutăm întotdeauna despre doză și frecvență. Dacă mergem la cumpărături și de poftă, la venirea acasă consumăm un aliment ultraprocesat în cantitate mică, iar lucrurile nu sunt repetitive, nu se va întâmpla nimic. Pentru că tot ceea ce contează sunt alegerile nutriționale pe termen lung.
În cazul în care în rutina noastră alimentară regăsim preponderent alimente precum : energizante, sucuri acidulate, alimente „ready to eat„ pe care doar le încălzim 2-3 minute la microunde, conserve cu termen foarte mare de valabilitate, mezeluri, putem discuta despre afectarea stării noastre de sănătate pe termen lung, despre afectarea calității vieții și chiar a longevității.„