Următoarele îndrumări vă pot ajuta să reduceţi cantitatea de deşeuri alimentare, să economisiţi bani şi să protejaţi mediul:

1. Planificaţi-vă cumpărăturile:

 Stabiliţi meniul pe toată săptămâna. Verificaţi ce ingrediente mai aveţi în frigider şi prin dulapuri, apoi faceţi o listă cu ce aveţi nevoie. Luaţi-o cu  dumneavoastră şi folosiţi-o la magazin. Nu vă lăsaţi  tentat de oferte şi nu mergeţi la cumpărături dacă  vă este foame, deoarece vă veţi întoarce cu mai  multe produse decât cele necesare. Cumpăraţi fructe  şi legume care nu sunt preambalate, pentru a putea lua exact atât cât aveţi nevoie.

2. Verificaţi termenele de valabilitate:

 Dacă nu intenţionaţi să consumaţi un anumit produs a cărui dată de valabilitate expiră în curând, căutaţi un altul care rezistă mai mult sau pur şi simplu cumpăraţi-l în ziua în care veţi avea nevoie de el. Ţineţi seama de datele înscrise pe etichetă şi nu uitaţi că: `a se utiliza până la data de` înseamnă că produsul poate fi consumat în condiţii de siguranţă doar până la data indicată (în cazul produselor din carne şi peşte); `a se consuma, de preferinţă până la data de`indică data până la care produsul se menţine în stare optimă. Produsele alimentare pot fi consumate, în continuare, în condiţii de siguranţă, chiar şi după depăşirea datei indicate.

3. Calculaţi de ce buget dispuneţi:

Dacă irosiţi alimente, irosiţi şi bani.

4. Menţineţi un frigider `sănătos`:

Verificaţi sistemul de închidere şi temperatura frigiderului. Pentru a rămâne proaspete cât mai mult timp, alimentele trebuie conservate la o temperatură de 1-5 grade Celsius.

5. Conservaţi alimentele conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

 

6. Mutaţi alimentele:

Când cumpăraţi produse noi de la magazin, aşezaţi în partea din faţă a frigiderului sau a dulapului toate produsele mai vechi. Puneţi-le pe cele proaspete în partea din spate, pentru a reduce riscul de a găsi ceva stricat.

7. Serviţi cantităţi mici de mâncare, în ideea că cine a terminat poate să mai ceară.

8. Folosiţi resturile:

            În loc să aruncaţi resturile alimentare la gunoi, le puteţi folosi la masa de prânz sau la cina din ziua următoare sau le  puteţi pune la congelator pentru a le folosi cu altă ocazie. Din fructele care s-au înmuiat puteţi face sucuri sau plăcinte. La fel, legumele pot fi folosite la supă.

9. Congelaţi:

Dacă mâncaţi doar o cantitate  mică de pâine, puneţi-o la congelator când  ajungeţi acasă şi scoateţi doar câteva felii cu  câteva ore înainte de masă. Faceţi acelaşi lucru cu porţii de mâncare gătită la care puteţi apela în serile când sunteţi prea obosit pentru a mai găti.

10. Transformaţi-le înîngrăşământ pentru grădină:

Unele deşeuri alimentare sunt inevitabile, aşa că de ce să nu adunaţi cojile de fructe şi legume pentru a le folosi în grădină? În câteva luni puteţi obţine compost pentru plantele dumneavoastră. Dacă aţi gătit şi aţi produs, astfel, deşeuri alimentare, le puteţi aduna şi pe acestea. Pulverizaţi deasupra lor un strat de microbi speciali şi lăsaţi-le la fermentat în recipientul utilizat în acest scop. Produsul rezultat poate fi utilizat în sere şi grădini.

Sursa: ec.europa.eu

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal