UE va putea cheltui bani pentru apărare pentru prima dată

Comunitatea Europeană pentru Apărare a fost una dintre primele și cele mai ambițioase încercări de a crea o armată europeană comună la începutul anilor 50, dar eșecul acesteia a descurajat avântul pentru o apărare comună a Europei timp de aproape o jumătate de secol.

Citește și:

Câte E-uri se află în brânza topită?

În ultimele două decenii, mișcarea spre cooperare s-a intensificat și Pesco (Sistemul de Cooperare Structurată Permanentă) este cea mai recentă inițiativă de a dezvolta în comun capabilitățile militare europene. De asemenea, pentru prima dată, proiectele de colaborare în domeniul tehnologiilor pentru apărare, cum ar fi dezvoltarea unor drone pentru supravegherea marină, pot fi cofinanțate direct de către UE.

Pe 3 iulie, Parlamentul a aprobat propunerea de a institui un program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, în cadrul căruia se vor aloca 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru perioada 2019-2020 pentru a cofinanța dezvoltarea în comun a noilor tehnologii de apărare și a echipamentelor militare. Pentru următorul buget UE pe termen lung 2021-2027, a fost propus un fond european de apărare în valoare de 13 miliarde de euro pentru finanțarea dezvoltării militare și a activităților de cercetare, în timp ce un program test de cercetare în valoare de 90 de milioane de euro pentru 2017-2019 a început deja.

Citește și:

Despre influența publicității asupra copiilor

Dezvoltarea produselor de apărare va trebui să fie realizată de un consorţiu format din cel puțin trei societăți stabilite în cel puțin trei state membre pentru a fi eligibile pentru finanțare prin program, în timp ce anumite produse interzise prin lege trebuie excluse de la finanțare.

Într-o rezoluție din decembrie 2017 privind politica comună de dezvoltare și apărare, deputații europeni au salutat aceste eforturi pentru o mai bună coordonare a cheltuielilor în materie de apărare și pentru reducerea duplicării eforturilor, reamintind că `în comparație cu SUA, UE28 cheltuie 40% pe apărare, dar generează numai 15% din capacitățile pe care le obțin Statele Unite, lucru care indică o problemă foarte serioasă legată de eficiență`. De asemenea, notăm faptul că 600 de milioane de euro ar putea fi economisite în UE dacă s-ar folosi în comun vehicule de infanterie. Mai multe informații puteți afla din infograficul de mai sus.

Sursa: eurobarometru

Citește și:

Care este cantitatea de glucide și zaharuri din energizante?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal