Tipurile de aditivi alimentari regăsite în produsele tip batoane proteice – Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor despre E – uri !

Tipurile de aditivi alimentari regăsite în produsele tip batoane proteice – Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor despre E – uri !

InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la produsele tip batoane proteice – Din punct de vedere al tipului de aditivi alimentari  / E-uri regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : Cine este InfoCons Protecția Consumatorilor ?

  • 95.12 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Lecitine E 322;

aditiv Lecitine E 322 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, emulgatorilor şi stabilizatorilor. Este un compus care se regăseşte în structura membranei celulare a oricărui organism viu. Pentru uz industrial (alimentar şi farmaceutic) se obţine în special din boabe de soia sau gălbenuş de ou. Se utilizează în toate tipurile de produse alimentare.

 

  • 53.66 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Glicerol E 422;

aditiv Glicerol E 422 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor, stabilizator, umectant, emulgator, agent de îngroşare şi de umplere, prezent în mod natural în sânge şi în toate grăsimile, dar obţinut pentru uz industrial din propan sau din zaharuri prin fermentaţie bacteriană. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi alimentari. Este metabolizat de organism, constituind o sursă de energie.

Se utilizează conform cantităţilor prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive, muştar, băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse dietetice etc.

 

  • 48.78 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Maltitol E 965;

aditiv Maltitol E 965– InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice

Aditiv alimentar cu funcţii de agent de aglomerare, agent de legare, stabilizator, emulgator, substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Este un poliol obţinut prin hidrogenarea maltozei din amidon. La aceeaşi cantitate, maltitolul are 90% din dulceaţa zahărului, dar numai jumătate din caloriile acestuia. . În cadrul tehnologiei de fabricaţie a alimentelor, are aceleaşi proprietăţi ca şi zahărul, mai puţin aceea de a putea fi caramelizat.

Se prezintă sub formele E965(i) – Maltitol, sau E965(ii)- Sirop de maltitol.

Datorită solubilităţii şi stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc. Maltitolul se metabolizează foarte încet, fapt ce conduce la eliminarea sa în mare parte, nemodificat.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează despre sistemul bonus-malus în asigurare

  • 21.95 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Sorbitol E 420;

aditiv Sorbitol E 420– InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice

Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, sare emulgatoare (sechestrant), agent de volum şi de îngroşare, prezent în mod natural în fructe, dar obţinut pentru uz industrial din dextroză. Se prezintă sub forma E 420(i) – Sorbitol sau E 420(ii) – Sirop de sorbitol. Se utilizează şi ca substanţă -suport pentru alţi aditivi alimentari. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute în reţete în produse hipocalorice de cofetărie şi patiserie, deserturi pe bază de cereale, fructe, legume, grăsimi, ouă, cacao, lapte, în sosuri, muştar, gumă de mestecat etc.

 

  • 19.51 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Caramel E 150;

aditiv Caramel E 150 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice

Aditivi  alimentari din categoria coloranţilor artificiali. Conferă culoare de la brun la negru şi sunt admişi a se folosi în orice tip de aliment.

Pot fi întâlniţi în unele sosuri de soia contrafăcute, unde, dacă prezenţa caramelului nu este înscrisă pe etichetă, ea se poate observa prin infiltrarea culorii pe pereţii sticlei, deasupra nivelului lichidului. Sunt obţinuţi prin încălzirea şi arderea până la carbonizare a unor zaharuri (glucoză, fructoză) amestecate sau nu cu substanţe acide sau alcaline. Arderea zaharurilor are loc în absenţa sau în prezenţa amoniacului, sulfiţilor de sodiu sau potasiu sau combinaţii ale acestora. Prezenţa amoniacului sau sulfiţilor duce la accentuarea şi intensificarea culorii. Sunt solubili în apă şi au gust specific, uneori amar.

 

aditiv Bicarbonat de Sodiu E 500 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate, agent de afânare (creştere),  antiaglomerant  şi bază, obţinut din sare sau apă de mare. Se prezintă sub forma E 500(i)  Carbonat de sodiu, E 500(ii)  Carbonat acid de sodiu sau E 500(iii) – Sesqicarbonat de sodiu. Se adaugă în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, salate, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : TOP numeric aditivi alimentari / E – uri pentru berea fără alcool la sticlă – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează

  • 4.88 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Gumă guar E 412;

aditiv Guma guar E 412 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arbustul de Guar.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri,  îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Dioxid de Sulf E 220;

aditiv Dioxid de Sulf E 220 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali, utilizat încă din cele mai vechi timpuri în imperiul Roman şi Egiptul antic. Este un gaz incolor, obţinut prin arderea sulfului. Acest gaz se dizolvă în faza apoasă a alimentului supus conservării şi formează agentul reactiv, cu condiţia ca alimentul să aibă pH acid (mai mic decât 7). Astfel se previn degradările enzimatice şi bacteriene. Fiind oxidant, se mai utilizează şi ca agent de albire pentru făină, dar, în general el modifică (oxidează) culoarea naturală a alimentelor şi reduce cantitatea de vitamine din acestea. Prin încălzirea alimentului, aditivul se elimină sub formă de gaz. Când este ingerat, se descompune în ficat în sulfaţi inofensivi şi este eliminat prin urină.

 

  • 12.2 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Polidextroza E 270 ;

aditiv Polidextroza E 270 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroşare, agent de aglomerare, umectant şi substanţă – suport pentru îndulcitori.

Pentru uz alimentar, se obţine din dextroză, iar datorită solubilităţii sale şi a conţinutului de fibre este utilizată pe scară largă pentru a înlocui o parte din grăsimi, zahăr sau amidon în produse de cofetărie, patiserie şi brutărie, în preparate pe bază de lapte, carne, fructe, ouă, cereale, sau în băuturi diverse. Se poate folosi în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Acid lactic E 270 ;

aditiv Acid lactic E 270 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali, obţinut prin fermentaţie bacteriană. Se utilizează împotriva drojdiilor şi fungilor. Se mai foloseste pentru a crește stabilitatea produselor din cartofi, influențând creșterea și stabilitatea antioxidanților și a pectinelor.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Eritritol E 968 ;

aditiv Eritritol E 968 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor şi substanţă-suport pentru alţi aditivi. Este un poliol care se obţine din glucoză prin fermentaţie, în prezenţa unei drojdii. Capacitatea sa de îndulcire este de circa 70% din cea a zahărului, dar conţine doar 5% din caloriile acestuia. În Europa a fost introdus abia în 2004, iar în România în 2005. Eritritolul este absorbit în intestinul subţire, trecând în sânge, de unde este eliminat pe cale renală, în cea mai mare parte nemodificat. Astfel, el nu ajunge în intestinul gros şi nu poate provoca tulburări la acest nivel, decât dacă este consumat în cantităţi foarte mari. El nu este la fel de solubil ca zahărul, având în plus şi tendinţa de a se cristaliza. De aceea, se folosesc diferite substanţe antiaglomerante, care au rolul de a împiedica cristalizarea, dar şi de a masca gustul mentolat, cum ar fi inulina, isomaltul sau glicerina. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în orice tip de produse, inclusiv în cele tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe sau amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare, în guma de mestecat etc.

InfoCons Protecția Consumatorilor te asigură : Ce este Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM ? Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorului !

  • 19.51 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Mono- și digliceride ale acizilor grași E 471 ;

aditiv Mono- și digliceride ale acizilor grași E 471 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditivi alimentari cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi. Se obţin din grăsimi animale sau vegetale şi se utilizează  în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, deserturi pe bază de grăsimi emulsionate, lapte sau fructe, produse din legume şi fructe, conserve de legume în oţet, produse de cofetărie şi patiserie, îngheţată, paste făinoase, orez, deserturi pe bază de cereale şi/sau amidon, produse din peşte, ouă, sosuri, condimente, supe, salate, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Isomalt E 953 ;

aditiv Isomalt E 953 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de coferărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Citrati de Sodiu E 331 ;

aditiv Citrati de Sodiu E 331 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii)  Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Clorura de Potasiu E 508 ;

aditiv Clorura de Potasiu E 508 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent de îngroşare şi înlocuitor de sare.

Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc., cât şi în toate produsele dietetice fără sodiu sau fără sare. Se foloseşte şi ca suport pentru alţi aditivi.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : Rechizite școlare în Sistemul de Alerte cu riscuri majore – InfoCons Protecția Consumatorilor te asigură la început de an școlar

aditiv Carbonat de Magneziu E 504 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator, regulator de aciditate şi  antiaglomerant, obţinut din hidroxid de magneziu. Se prezintă sub forma E 504(i) – Carbonat de magneziu şi E 504(ii)-   Bicarbonat de magneziu. Se foloseşte şi ca suport pentru alţi aditivi.

Se adaugă în produse din zer deshidratat, în sare, zahăr pudră, cât şi în produse lactate, brânzeturi, deserturi pe bază de lapte, îngheţată, grăsimi emulsionate tartinabile, produse din legume, fructe, carne, peşte, ouă, cereale, în paste făinoase, aluaturi, produse de patiserie, cofetărie şi brutărie, sosuri, condimente, salate, supe, ciorbe, produse dietetice, suplimente alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice etc.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Fosfati de Calciu E 341 ;

aditiv Fosfati de Calciu E 341 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare), care se prezintă sub formele E 341(i)  Fosfat monocalcic, E 341(ii)  Fosfat dicalcic şi E 341(iii)  Fosfat tricalcic.

Fosfatul monocalcic nu este, de fapt, un aditiv alimentar, ci o substanţă folosită la spălarea instalaţiilor dozatoarelor automate care livrează băuturi de tip ceai, cafea instant, suc etc.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Acid malic E 296 ;

aditiv Acid malic E 296 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de conservant, stabilizator şi aromatizant, prezent în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor. Pentru uz industrial, se obţine prin sinteză chimică. Se utilizează conform cantităţilor prevăzute de reţete în sucuri, nectaruri, gemuri, jeleuri şi marmelade din fructe.

 

aditiv Sorbat de potasiu E 202 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi  pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : Câți aditivi alimentari / E-uri se regăsesc în produsele tip înghețată ? Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor !

  • 4.88 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Acid ascorbic E 300 ;

aditiv Acid ascorbic E 300 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.

Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.

 

  • 9.76 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Guma arabica E 414 ;

aditiv Guma arabica E 414 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele Acacia senegal. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă- suport pentru alţi aditivi alimentari.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Carbonat de Calciu E 170 ;

aditiv Carbonat de Calciu E 170 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este regulator de aciditate, agent de antiaglomerare, emulgator, stabilizator şi colorant. Face parte din categoria aditivilor naturali de origine minerală (cretă), ce poate fi întâlnit sub forma E 170(i)-Carbonat de calciu, sau E 170(ii)-Carbonat acid de calciu. Pentru industria alimentară şi farmaceutică, se obţine de obicei din marmură.

Este utilizat pe scară largă ca şi colorant de suprafaţă, agent împotriva uscării, stabilizator pentru fructe conservate, iar în farmacie ca agent de umplere.

Constituie o sursă de calciu, fiind încorporat în unele suplimente alimentare.

Are și rol de neutralizare a hiperacidității gastrice.”

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : Care sunt tipurile de aditivi alimentari ?  Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor despre E – uri !

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență OXIZI SI HIDROXIZI DE FIER E 172 ;

aditiv Oxizi si hidroxizi de fier E 172 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali de origine minerală, ce pot fi regăsiţi sub forma E 172(i) – Oxid negru de fier, E 172(ii) – Oxid roşu de fier şi E 172(iii) – Oxid galben de fier. Se obţin din pulbere de fier şi se utilizează numai pentru acoperiri de suprafaţă.

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice  studiate au în componență Carbonat de Calciu E 170 ;

aditiv Carbonat de Calciu E 170 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar utilizat ca agent de glazurare, având însă şi funcţii de emulgator, agent antiaglomerant, agent de îngroşare şi stabilizator.

Este un polimer natural produs de unele specii de palmieri.

 

  • 17.07 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Poliricinoleat de poliglicerina E 476 ;

aditiv Poliricinoleat de poliglicerina E 476 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin.
Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în  sosuri pentru salate.

 

  • 21.95 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Tocoferol E 306 ;

aditiv Tocoferol E 306 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în seminţele plantelor oleaginoase, cunoscut şi sub denumirea de vitamina E. Se extrage din uleiuri vegetale bogate în vitamina E, dar poate fi obţinut şi pe cale sintetică.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : Despre societățile de asigurare și intermediarii principali – Tot ce trebuie să știi despre Asigurători și Brokeri – Rămâi asigurat cu InfoCons Protecția Consumatorilor

  • 24.39 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Sucraloza E 955 ;

aditiv Sucraloza E 955 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor, obţinut prin procedee chimice din zahărul obişnuit. fiind de 600 de ori mai dulce decât zahărul, foarte stabilă la orice pH şi la temperaturi înalte, cât şi în timp, permiţând astfel utilizarea ei într-o gamă foarte variată de produse alimentare, cu termen de valabilitate mare. De asemeni, gustul sucralozei este identic cu cel al zahărului (exceptând o tentă răcoritoare, mentolată), neavând nevoie să fie combinată cu alţi îndulcitori. Este totodată un îndulcitor fără calorii, dar, deoarece are o capacitate de îndulcire foarte mare, pentru a putea fi utilizată ca înlocuitor de zahăr pentru uzul curent (în pliculeţe predozate), ea se amestecă cu dextrină sau maltodextrină, componente care aduc un aport caloric destul de însemnat şi nedorit de cei ce urmează diete hipocalorice. Este permisă utilizarea ei  în berea cu valoare energetică scăzută, în supe concentrate, băuturi alcoolice şi nealcoolice aromate, in preparate şi deserturi pe bază de lapte, ouă, grăsimi, cereale sau fructe, în conserve din fructe, gemuri, jeleuri, paste tartinabile, preparate dietetice,  în produse de cofetărie, diverse tablete pentru împrospătarea respiraţiei sau pentru gât şi în guma de mestecat.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Glicozide de steviol E 960 ;

aditiv Glicozide de steviol E 955 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de îndulcitor, obţinut prin procedee chimice din zahărul obişnuit. fiind de 600 de ori mai dulce decât zahărul, foarte stabilă la orice pH şi la temperaturi înalte, cât şi în timp, permiţând astfel utilizarea ei într-o gamă foarte variată de produse alimentare, cu termen de valabilitate mare. De asemeni, gustul sucralozei este identic cu cel al zahărului (exceptând o tentă răcoritoare, mentolată), neavând nevoie să fie combinată cu alţi îndulcitori. Este totodată un îndulcitor fără calorii, dar, deoarece are o capacitate de îndulcire foarte mare, pentru a putea fi utilizată ca înlocuitor de zahăr pentru uzul curent (în pliculeţe predozate), ea se amestecă cu dextrină sau maltodextrină, componente care aduc un aport caloric destul de însemnat şi nedorit de cei ce urmează diete hipocalorice. Este permisă utilizarea ei  în berea cu valoare energetică scăzută, în supe concentrate, băuturi alcoolice şi nealcoolice aromate, in preparate şi deserturi pe bază de lapte, ouă, grăsimi, cereale sau fructe, în conserve din fructe, gemuri, jeleuri, paste tartinabile, preparate dietetice,  în produse de cofetărie, diverse tablete pentru împrospătarea respiraţiei sau pentru gât şi în guma de mestecat.

 

  • 4.88 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Alfa-tocoferol E 307 ;

aditiv Alfa-tocoferol E 307 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în seminţele plantelor oleaginoase, cunoscut şi sub denumirea de vitamina E. Se extrage din uleiuri vegetale bogate în vitamina E, dar poate fi obţinut şi pe cale sintetică.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : InfoCons Protecția Consumatorilor : Putem deveni dependenți de alimentele ultraprocesate ? Răspunsul doamnei Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc

  • 4.88 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Riboflavina E 101 ;

aditiv Riboflavina E 101 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali. Conferă culoarea galbenă şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), conform cantităţilor prevăzute de reţete. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. În alimente se poate întâlni aditivul E101(i)-Riboflavina, sau aditivul E101(ii)-Riboflavin-5-sodiu fosfat, care apare uneori ca E 106. Riboflavina sau Vitamina B2 este prezentă în mod natural în alimente precum laptele, ouăle, ficatul şi vegetalele. Preparatul comercial se obţine din drojdii, dar poate fi obţinut şi pe cale sintetică. Este un colorant alimentar galben, greu solubil în apă, fapt ce îi restrânge utilizările.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență EXTRACT DE ARDEI ROSU, CAPSANTINA, CAPSORUBINA E 160c ;

aditiv EXTRACT DE ARDEI ROSU, CAPSANTINA, CAPSORUBINA E 160c – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din ardei roşu – Capsicum annuum. Conferă culoare roşu închis, fiind utilizat atât pentru funcţia de colorant, cât şi pentru cea de aromatizant, în dozele prevăzute de reţete.  Este utilizat  în cârnați, salamuri, pateuri.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Betanina E 162 ;

aditiv Betanina E 162 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din sfeclă roşie. Este utilizat pe scară largă, conform nevoilor prevăzute de reţete, dar culoarea este destul de instabilă. Se elimină pe cale urinară, într-o formă nemodificată.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Caroten E 160a ;

aditiv Caroten E 160a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

InfoCons Protectia Consumatorilor te asigura : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează despre accesul la baza de date CEDAM în asigurare

aditiv Albastru Briliant FCF E 160a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici obţinut din gudron de huilă. Conferă culoarea albastră şi este admis a se folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, cum sunt: băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse conservate din fructe şi legume, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice etc.

 

  • 2.44 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Azorubina E 122 ;

aditiv Azorubina E 122 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea roşie, este foarte solubil în apă şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Guma xantan E 415 ;

aditiv Guma xantan E 415 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.

 

  • 7.32 % dintre produsele tip batoane proteice studiate au în componență Amidon modificat E 1422 ;

aditiv Amidon modificat E 1422 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza – se regaseste in batoane proteice   

Aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de îngroşare, stabilizator, emulgator şi substanţă – suport pentru alţi aditivi.
Este un aşa-numit “amidon modificat”, adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătăţirea şi adaptarea proprietăţilor sale la anumite cerinţe, cum ar fi: creşterea stabilităţii la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.
Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parţial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, carne, ouă, grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, peşte, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice şi nealcoolice etc.

 

Semnătura : Departamentul InfoCons Studii și Teste Comparative

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială  Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129 , sector 4, tel: 021/319.32.66 , mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte Telefonul Consumatorului , Telefonul Consumatorilor  , Protecția Mediului , Alege Bine , Citește Eticheta , Ia Atitudine , Sănătate , Incredere , Trust , Sorin Mierlea , Cybersecurity , Securitate Cibernetică , Asigurare , Asigurat , Școală Profesională , Studii , Aditivi alimentari , E-uri , Kcal , Batoane proteice , Batoane , Proteine , Tipuri de aditivi

Ziua Mondială de Prevenire a Înecului – InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează !

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și