« Înapoi la index

Aditiv alimentar cu funcţii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant şi stabilizator (de reţinere a apei şi de îngroşare), care se prezintă sub formele E 341(i) – Fosfat monocalcic, E 341(ii) – Fosfat dicalcic şi E 341(iii) – Fosfat tricalcic. Fosfatul monocalcic nu este, de fapt, un aditiv alimentar, ci o substanţă folosită la spălarea instalaţiilor dozatoarelor automate care livrează băuturi de tip ceai, cafea instant, suc etc.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 70 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 1-3 g/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Fosfatul dicalcic se foloseşte în cantitate de 1g/kg la gheaţa alimentară, iar fosfatil tricalcic se adaugă în cantitate de maxim 3g/kg în unele deserturi şi în amestecuri de prafuri pentru deserturi.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Cantităţile prea mari de fosfaţi pot cauza tulburări metabolice.
Contraindicatii:Nespecificat
Descriere contraindicatii:
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

« Înapoi la index