Tema pentru Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2024 este „Proprietatea Intelectuală și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: construind viitorul nostru comun cu inovație și creativitate”

În fiecare 26 aprilie, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este sărbătorită cu scopul de a înțelege cum drepturile de proprietate intelectuală încurajează idei noi și creativitatea. În 2024, accentul este pus pe modul în care proprietatea intelectuală ajută la susținerea inovației și creativității necesare pentru a crea un viitor durabil. Acest lucru se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) ale Organizației Națiunilor Unite, care acționează ca un ghid pentru a îmbunătăți viața oamenilor, asigurând prosperitatea, pacea și îngrijirea planetei noastre.

Tema pentru Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2024 este „Proprietatea Intelectuală și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: construind viitorul nostru comun cu inovație și creativitate”.

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO), forumul global pentru serviciile, politicile, informațiile și cooperarea în domeniul proprietății intelectuale, este cea care stabilește tema anuală. WIPO este o agenție autofinanțată a Organizației Națiunilor Unite, cu 193 de state membre, a cărei misiuni este dezvoltarea unui sistem internațional echilibrat și eficient de Proprietate Intelectuală, care să permită inovația și creativitatea în beneficiul tuturor.

Această temă a fost aleasă pentru a sublinia modul în care inovația și creativitatea ajută la modelarea unui viitor mai bun pentru toți. Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2024 se concentrează pe celebrarea indivizilor din întreaga lume care sunt în fruntea generării de idei și soluții noi pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aceste obiective vizează să facă lumea un loc mai bun și mai durabil pentru toți. Proprietatea intelectuală recompensează indivizii pentru ideile lor unice și creațiile originale, și creează mediul pentru ca afacerile și alții să investească în dezvoltarea de soluții inovatoare pentru a depăși provocările.

Proprietatea Intelectuală (IP) joacă un rol important în abordarea marilor provocări cu care ne confruntăm global. Un instrument puternic care ajută la creștere și dezvoltare, este important deoarece ajută la modelarea unui viitor mai bun pentru toți și pentru planeta noastră. Inovația și creativitatea sunt cruciale pentru progresul uman, iar proprietatea intelectuală susține inovația și creativitatea necesare pentru un viitor mai bun pentru toți.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale 2024 ne oferă ocazia să evidențiem modul în care Proprietatea Intelectuală, împreună cu inovația și creativitatea, ne pot ajuta să atingem Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și să beneficiem pe toată lumea.

Pentru a utiliza kit-ul media de anul acesta, puteți da click AICI .

În contextul proliferării produselor contrafăcute, care afectează direct sănătatea consumatorilor la nivel mondial, și cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Europeana InfoCons. Aplicația InfoCons este un instrument gratuit care poate fi utilizat pentru a apela direct și rapid numerele de urgență la nivel local, național și internațional în cazul în care consumatorii întâmpină probleme cu produsele și serviciile pe care le achiziționează.

Aplicația Europeana GRATUITĂ InfoCons este disponibilă în 33 de limbi (română, engleză, ucraineană, turcă, franceză, maghiară, greacă, germană, spaniolă, italiană, albaneză, catalană, bulgară, croată, cehă, daneză, estonă, finlandeză, islandeză, irlandeză, letonă, macedoneană, feroeză, groenlandeză, luxemburgheză, sârbă, olandeză, norvegiană, poloneză, portugheză, rusă, slovacă, suedeză) și susține toți cetățenii cu informații utile în limba maternă.

Aplicația Europeană InfoCons oferă consumatorilor informații utile, cum ar fi:

  • Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, calorii;
  • Scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale electrocasnicelor și ale altor dispozitive electronice;
  • Toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional;
  • Alertele în timp real pentru produse alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene.

Aplicația InfoCons este disponibilă pe toate sistemele de operare: IOS, Android și Huawei.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal