InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu în cadrul căruia a analizat produse tip snacks-uri/pufuleți ce se regăsesc pe piața din România. Obiectivul studiului a fost identificarea cantității de sare și a aditivilor din aceste produse analizate.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse și s-au identificat următoarele:

  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceștia variază între 1 și 6 aditivi – 6,25% din produse, conțin 6 aditivi.
  • Din punctul de vedere al cantității de sare , aceasta variază între 0,2- 2,5g/100g.
  • Din punctul de vedere al valorilor nutriționale : variază între 427- 528 kcal/100g.
  • Din punctul de vedere al grăsimilor : cantitatea de lipide găsită în studiu este cuprinsă între 9,1- 35 g/100g.

Întregul studiu îl puteți accesa pe pagina InfoCons Protecția Consumatorului Pufuleți sau sare ?!

 

Pufuleții sunt o gustare populară în rândul copiilor datorită texturii și gustului. Dar și datorită faptului că sunt ieftini și mereu la îndemână. Dar rezultatele studiului ne dezvăluie dezavantajele nutriționale ale acestei gustări iubite de cei mici:

Bogați în sodiu

Majoritatea pufuleților conțin un nivel ridicat de sodiu, care poate contribui la hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate dacă sunt consumați în exces. Conținutul de sare variază între 0,2- 2,5g/100g.

Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, al Ministerului Sănătății, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandate școlarilor si preșcolarilor.

Aporturile de sodiu care sunt considerate sigure și adecvate pentru copii sunt ajustate pentru necesarul energetic în funcție de vârstă și sunt după cum urmează:

  • 1,1 g/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani
  • 1,3 g/ zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4–6 ani
  • 1,7 g/zi pentru copiii cu vârsta între 7–10 ani
  • 2,0 g/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 11–17 ani

*Un gram de sare conține aproximativ 0,4 g de sodiu și 0,6 g de clorură. De asemenea, în contextul conținutului sau al aportului de sare, un gram de sodiu este egal cu aproximativ 2,5 g sare.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatorilorO pungă de pufuleți și una de chips-uri și ți-ai asigurat cantitatea zilnică de sare !

Valoare nutrițională scăzută

Pufuleții sunt de obicei săraci în nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale și sunt bogați în kilocalorii.

  • 36,76% din necesarul zilnic de kilocalorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1- 3 ani este acoperit prin consumul a 100 g de pufuleți/snack.
  • 26,55% din necesarul zilnic de kilocalorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 4- 6 ani este acoperit prin consumul a 100 g de pufuleți/snack.
  • 19,91% din necesarul zilnic de kilocalorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 7- 10 ani este acoperit prin consumul a 100 g de pufuleți/snack.
Bogați în grăsimi

Mulți pufuleți conțin grăsimi nesănătoase, care pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate.

  • 68,75% dintre produse depășesc cantitatea de lipide zilnică necesară a unui copil.

Făcând alegeri informate, părinții își pot ajuta copiii să se bucure de gustările lor preferate, menținând în același timp o dietă nutritivă și echilibrată.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de sare și aditivi din dietă .

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uriingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal