Normele UE specifică cerințele minime pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și sănătos, inclusiv principiile generale cu privire la:

  • prevenirea/eliminarea factorilor de risc și de accidentare
  • furnizarea de informaţii relevante şi organizarea de cursuri de formare pentru lucrători și reprezentanții acestora.

De exemplu, trebuie să introduceţi măsuri de prevenire a riscurilor și de acordare a primului-ajutor şi să desemnaţi unul sau mai mulți membrii ai personalului care să asigure respectarea acestor măsuri.

Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă este o organizaţie în reţea, şi are un ‘punct focal’ în fiecare stat membru precum şi în statele membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELE) şi în ţările candidate şi potenţial candidate. Aceasta îi permite EU-OSHA să reuşească mai bine crearea de locuri de muncă mai sănătoase, mai sigure şi mai productive, înlesnind un mai bun schimb de informaţii.

Punctele focale sunt numite de fiecare guvern ca reprezentantţi oficiali al EU-OSHA în ţara respectivă, fiind în general autorităţile naţionale competente pe probleme de securitate şi sănătate în muncă şi contribuind cel mai mult la implementarea programelor de activitate ale EU-OSHA.

Fiecare punct focal îşi gestionează propria reţea tripartită formată din organe guvernamentale şi reprezentanţi ai organizaţiilor lucrătorilor şi angajatorilor. Această reţea contribuie la activitatea EU-OSHA şi la mecanismul de diseminare a produselor şi informaţiilor către părţile naţionale interesate. În plus, punctele focale participă activ la planificarea şi implementarea campaniilor EU-OSHA, precum şi la numirea experţilor naţionali pentru grupurile şi seminariile agenţiei.

Punctul focal român al Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă

În România, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este autoritatea competentă în domeniul SSM. Principalele responsabilităţi ale acestuia constau în: elaborarea politicii naţionale şi a strategiei în acest domeniu, elaborarea de proiecte de acte normative în vederea punerii în aplicare a strategiei naţionale şi monitorizarea aplicării legislaţiei. Inspecţia Muncii este autoritatea care controlează respectarea legislaţiei privind SSM.

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii `Alexandru Darabont` stabileşte, pe bază de motive ştiinţifice, măsurile de îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii în muncă şi promovează politica acreditată pentru acest sector. Ministerul Sănătăţii Publice este autoritatea centrală în domeniul protecţiei sănătăţii publice. Direcţia Sănătate Publică controlează respectarea standardelor de sănătate în muncă şi contribuie la promovarea sănătăţii la locul de muncă. Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale este asigurătorul în domeniul accidentelor de muncă şi al bolilor.

Punctul focal român gestionează reţeaua naţională SSM şi oferă informaţii pe site-ul românesc al Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă.

 Sursa: www.europe.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal