InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Parizer de pasăre (pui).
În cadrul studiului au fost analizate 12 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., Cristim 2 Prodcom SRL, Kaufland Romania S.C.S., Meda Prod ’98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CIA ABOLIV S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., S.C. GOODIES MEAT PRODUCTION S.R.L., S.C. PROFI ROM FOOD S.R.L., SC Auchan Romania SA, 41.66% dintre produse au menționat pe etichetă, pentru producător, doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.
Întregul studiu îl puteți accesa pe pagina InfoCons Protecția Consumatorilor – Câți aditivi alimentari găsim în parizerul de pasăre ?
Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
- Una dintre cele mai importante probleme de sănătate asociate cu mezelurile, în mod special cu parizerul, în cazul nostru, este conținutul ridicat de grăsimi saturate. Aportul ridicat de grăsimi saturate este legat de niveluri crescute de colesterol LDL (deseori denumit colesterol „rău”).
- Parizerul este, de asemenea, bogat în sodiu. Excesul de sodiu contribuie major la apariția bolilor cardiovasculare precum hipertensiune arterial sau accident vascular cerebral.
- Parizerul conține adesea diverși conservanți, precum nitrați și nitriți, care sunt adăugați pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a menține culoarea roșie a cărnii. Cu toate acestea, aceste substanțe chimice pot forma nitrozamine în organism, compuși care au fost asociați cu un risc crescut de cancer, în special cancer colorectal. Unele studii au arătat o asociere semnificativă între consumul de carne ultraprocesată și un risc crescut de cancer.
Spre deosebire de alimentele procesate minim (de exemplu, legumele spălate și ambalate) sau chiar de ingredientele culinare procesate (de exemplu, făină, zahăr), alimentele ultraprocesate , din a căror categorie face parte și parizerul, conțin ingrediente și aditivi care nu sunt utilizați în mod obișnuit sau cel puțin, nu în cantități atât de mari.
Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Aditivii alimentari identificați în tipurile de parizer studiate au fost: E120 – carmin, E250 – nitriti de sodiu, E262 – acetat de sodiu, E300 – acid ascorbic, E301 – ascorbat de sodiu, E316 – izoascorbat de sodiu, E327 – lactat de calciu, E330 – acid citric, E335 – tartrat de sodiu, E407 – caragenan, E412 – guma guar, E415 – guma xantan, E450 – difosfati, E451 – trifosfati, E452 – polifosfati, E508 – clorura de potasiu, E575 – glucono-delta-lactona, E621 – monoglutamat de sodiu.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi din dietă
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro