11 ianuarie – Ziua Mondiala a Rezervatiilor si Parcurilor Naturale

Data de 11 ianuarie este prima zi in calendarul ecologic al lumii si marcheaza Ziua Mondiala a Rezervatiilor si a Parcurilor Naturale . Ziua de 11 ianuarie nu a fost aleasa intamplator, ci la initiativa mai multor organizatii ecologiste ( World Wildlife Fund , Wildlife Conservation Center ) pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la infiintarea Rezervatiei Naturale Barguzinsky din Rusia . Astfel, aceasta zi a fost inscrisa in anul 1997 in calendarul sarbatorilor de mediu .

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

Ziua Mondiala a Rezervatiilor si a Parcurilor Naturale este sarbatorita in intreaga lume an de an cu scopul de a evidentia importanta conservarii si protejarii habitatelor si speciilor naturale importante ; acestea intinzandu-se pe suprafete vaste care includ complexe de ecosisteme terestre sau acvatice , precum lacuri si cursuri de apa, zone umede cu specii de flora si fauna unice .

Citeste si : Care este instrumentul prin care îți poți alege anvelopele în conformitate cu noua eticheta UE ?

Conform legislației în vigoare , o zonă naturală protejată este definită ca orice specie de plante sau animale sălbatice , element biogeografic , peisagistic , geologic , paleontologic , speologic sau de altă natură , și valoare ecologică , științifică , sau poate reprezenta terenul și/sau corpul de apă pe care rezidă o anumită structură , o cultură în care se instituie un sistem special de protecție și conservare , conform prevederilor legale .

Citeste si : Dicționarul cu termeni din asigurări este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !

Romania cuprinde arii protejate de interes national, precum rezervatiile naturale de tip stiintific , rezervatii naturale declarate monumente ale naturii , rezervații naturale de tip geologic , floristic , faunistic , avifaunistic , peisagistic sau mixt și zone umede .

Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile

In tara noastra , primele preocupari de conservare a naturii dateaza din secolul al XIX-lea . In anul 2008 , existau 20 de parcuri nationale si naturale si 939 de arii protejate , cat si 3759 de specii de plante si 288 de specii de animale la nivel national . Printre acestea se numara urmatoarele:

  • Muntii Maramuresului ;
  • Putna-Vrancea ;
  • Parcul Natural Comana ;
  • Parcul Natural Apuseni ;
  • Parcul Natural Vacaresti

Presedintele Comisiei Internationale a Ariilor Protejate ( IUCN-International Union for Conservation of Nature ) a declarant de currant urmatorele: „Zonele protejate și conservate sunt soluții de importanță critică în combaterea simultană a crizei duble produse de schimbările climatice și de pierderea biodiversității . Creșterea investițiilor în aceste zone poate contribui nu numai la protejarea biodiversității , atât pe tărâmul terestru, cât și în mediul marin , dar, de asemenea, poate ajuta la asigurarea rolului lor de importante rezervoare de carbon, ajutând societățile umane să facă față impactului schimbărilor climatice prin reducerea riscurilor asociate pericolelor legate de climă .”.

Citeste si : Practici comerciale neloiale – tot ce trebuie să știi

STIATI CA?

Cea mai mare rezervatie naturala din lume : Parcul Național Nord-Estul Groenlandei ( Northeast Greenland National Park , Greenland )

Tara cu cele mai multe parcuri nationale din Europa : Rusia

Cea mai veche rezervatie naturala din Romania : Padurea Letea

Cele mai intinse arii protejate din Romania : Muntii Apuseni , Delta Dunarii , Portile de Fier

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

Autor : Isabelle Dinu, InfoCons

Ziua Mondiala a Rezervatiilor si Parcurilor Naturale InfoCons Protectia Consumatorilor