Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie

Sfaturi utile pentru reducerea consumului de energie InfoCons Protectia Consumatorilor

Pe măsură ce se schimbă vremea, iar temperaturile scăzute încep să-și facă simtiță prezența, consumatorii sunt mai îngrijorați de creșterea costurilor pentru energie. InfoCons vine în sprijinul acestora cu câteva sfaturi utile pentru menținerea costurilor pentru energie la un nivel cât mai scăzut.

Aparatele electrocasnice sunt esențiale, însă este important să învățăm să le folosim într-un mod eficient, pentru a menține facturile la un nivel cât mai scăzut pe parcursul anotimpului rece.

Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a frigiderului

Frigiderul este unul dintre cele mai folositoare aparate electrocasnice din locuința fiecăruia, însă, în același timp, acesta este de departe cel mai mare consumator de energie electrică din casă. Frigiderul consumă aproximativ o treime din toată energia electrică pe care o consumă o gospodărie obișnuită.

  • Asigurați-vă că ușa frigiderul este complet închisă! Nu puneți niciodată alimente fierbinți în frigider, deoarce acestea conduc la majorarea consumului de energie.
  • Păstrați congelatorul cât mai plin! Un congelator gol consumă mai multă energia!

Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a dispozitivelor electronice

Dispozitivele electronice – de la laptopuri, la televizoare și console de jocuri ocupă locul al doilea în ceea ce privește consumul de energie. Astfel, statul în fața televizorului și vizionarea reprezintă aproximativ 12% din facturile dintr-o gospodărie

  • Nu uitați să vă opriți dispozitivele din modul „stand by” atunci când este posibil.
  • Dacă sunteți în situația de a vă cumpăra un televizor nou, căutați-l pe cel mai eficient din punct de vedere al consumului de energie pe care vi-l puteți permite sau alegeți un ecran de dimensiuni mai mici pentru a micșora costurile de funcționare.

Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a mașinii de spălat

Eficiența energetică a mașinilor de spălat poate varia  dramatic  între 1,2kW și 3 kW. Unele au, de asemenea, setări ecologice care le îmbunătățesc eficiența, însă acest lucru depinde de programele pe care consumatorii aleg să le folosească. De obicei, mașinile de spălat reprezintă 11,8% din facturile de energie electrică.

  • Asigurați-vă că aveți întotdeauna cuva mașinii de spălat plină!
  • Ori de câte ori este posibil, treceți la o spălare cu apă rece !

Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a cuptorului

Știați că modul în care vă folosiți cuptorul, poate afecta cantitatea de energie electrică pe care o consumați?

De exemplu, deschiderea și închiderea ușii cuptorului pentru a verifica dacă preparatul este gata sau dacă nu, este un obicei costisitor. 8,3% din factura unei gospodării este ocupată de cuptor.

  • Asigurați-vă că folosiți cuptorul într-un mod eficient, ținând ușa închisă în timpul utilizării.
  • Când folosiți plita, adaptați dimensiunea tigăilor la inelul pe care îl folosiți pentru a evita risipa inutilă de energie.

Sfaturi utile pentru folosirea eficientă a laptop-ului/ calculatorului

Ajustarea comportamentelor de zi cu zi vă poate ajuta să economisiți bani și să reduceți factura de energie electrică. În medie, computerele consumă energie electrică de până la 7,7%.

  • Reduceți luminozitatea laptopului! Evitați să îl lăsați în „stand by” pentru a reduce consumul de energie.

Sursa: https://www.express.co.uk/

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal