Sfaturi utile de prevenire a incendiilor provocate de jocurile de artificii

  • Nu utilizați artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activități se vor desfășura, în aer liber, la distanțe de siguranţă față de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule.
  • Nu permiteți copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice.
  • Nu parcați autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.
  • Verificați instalațiile electrice pentru evitarea suprasolicitării şi exploatării cu improvizații.
  • În cazul petrecerii Revelionului în zone izolate, atât administratorii clădirilor cât şi participanții trebuie să respecte cu strictețe toate regulile şi măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, în caz contrar ei pot deveni victime sigure.

Citeste si : La ce trebuie să fim atenți când achiziționăm pește și produse din pește ?

  • Acordați o atenție deosebită utilizării în siguranţă a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură, prin asigurarea supravegherii permanente şi neamplasarea acestora în zonele de circulație. Se interzice așezarea mobilierului (scaune, mese, bagaje etc.) şi uscarea hainelor în imediata vecinătate a acestor mijloace de încălzire.
  • Nu amplasați pomul de Crăciun în apropierea perdelelor ori în camera copiilor.
  • Nu utilizați instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații.
  • Verificați menținerea liberă a căilor de acces, intervenţie şi evacuare în şi din clădirile de turism, agrement şi alimentație publică precum şi în alte spații amenajate special în care se organizează petrecerea Revelionului şi marcarea corespunzătoare a acestora, asigurând cunoașterea lor de către participanți.
  • Asigurarea informării operative a utilizatorilor construcțiilor cu destinaţia de cazare, alimentație publică, cult religios despre modul de acțiune în cazul producerii unui eventual incendiu, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte.
  • La părăsirea locuinței asigurați-vă că nu ați lăsat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune şi corpuri de iluminat aprinse.
  • În spațiile de cazare din unitățile de turism şi cele de ocrotire a sănătății, nu utilizați şi nu permiteți utilizarea de mijloace de încălzit improvizate.

 

Citeste si : Ce trebuie să faci când te intoxici cu substanțe chimice din produse?

Artificiile nu sunt pentru oricine

La auzul acestora, câinii tremură, pisicile se ascund sub pat… Păsările devin atât de speriate încât se dezorientează și zboară în toate direcțiile, ajungând chiar să se și rănească. Chiar și unii oameni au temeri extreme de artificii sau fobie de zgomotul acestora.

Poliţiştii spun că cele mai periculoase sunt rachetele, deoarece nu au o direcţie bine determinată, petardele pot provoca răniri la mâini şi la faţă, iar în cazul bateriilor de artificii există riscul exploziei la sol.

Artificiile sunt împărţite în patru categorii:

1- Jerbele, artificiile de pom sau de tort, minipocnitorile şi vulcanii fac parte din categoria 1, ce conţin trei grame de material pirotehnic. Sunt de mici dimensiuni şi se pot cumpăra tot timpul anului.

2-4 Petardele, rachetele, bateriile de artificii sau candelele romane, ce au un conţinut mare de amestec pirotehnic

Cele din categoriile 2-4 pot fi folosite sau deţinute doar de către pirotehnicieni autorizaţi, fiind depozitate în spaţii special amenajate.

 

Citeste si : Cum poți face o reclamație la Poliția Locală Arad ?

 

Indiferent de categorie, articolele pirotehnice nu pot fi vândute persoanelor sub 16 ani!

Acordați mare atenție când cumpărați artificii, ce tip sunt și ca vânzătorul să fie autorizat. Aplicați cu strictețe indicațiile de utilizare.

Sursa :IGSU

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal