Ce trebuie să faci când te intoxici cu substanțe chimice din produse?

Ce trebuie să faci când te intoxici cu substanțe chimice din produse? Codul UFI InfoCons Protectia Consumatorilor

În cazul în care consumatorii au fost expuși în mod accidental la un produs care conține substanțe chimice nocive, în cele mai multe dintre cazuri, primul punct de contact este centrul de informare toxicolgică  ori unitatea medicală de urgență.

Conform Agenției Europene pentru Produse Chimice ( ECHA), în anii precendenți, centrele de informare toxicologică au estimat că în 40% dintre apelurile primite s-au confruntat cu dificultăți în identificarea rapidă și corectă a produselor implicate. Astfel, aceștia au fost nevoiți să recomande un tratament excesiv de precaut.

Citește și:Verifică alertele pentru produsele agroalimentare și nealimentare emise de Uniunea Europeană! Nu te lăsa păcălit! Sănătatea ta contează!

Ținând cont de aceste situații, începând cu anul 2021, în momentul solicitării sfaturilor medicale pe teritoriul Uniunii Europene, consumatorilor le poate fi solicitat codul UFI regăsit pe eticheta anumitor produse chimice folosite în ordinea de zi cu zi.

Ce este UFI?

UFI este un cod reprezentat prin 16 caractere, având o formulă unică și prin intermediul căruia sunt reunite informații despre:

 • Produs;
 • Utilizări;
 • Ingrediente;

Astfel, prin solicitarea codului UFI, le este facilitată munca operatorilor din centrele de informare toxicologică de a identifica produsul pentru a oferi sfaturi cu privire la tratamentul corect, dacă este cazul.

Care sunt produsele care au codul UFI pe eticheta?

Codul UFI este regăsit pe produsele care sunt claficate ca fiind periculoase pentru sănătate sau din punct de vedere fizic, în conformitate cu Regulamentul UE privind clasificarea, etichetarea și ambalarea produselor.

Aceste produse sunt cele care afișează o pictogramă și care pot fi dăunătoare pentru sănătatea consumatorilor, dacă nu sunt utilizate corect.

Care sunt tipurile de produse pe care poate fi regăsit codul UFI?

 • Adezivi (de exemplu sticuri de lipici obișnuit sau adezivi mai specializați pentru tapet sau pardoseală);
 • Produse de tratare a aerului (de la deodorante pentru încăperi la lumânări parfumate);
 • Materiale pentru artă și lucru manual, inclusiv vopsele pentru degete sau pentru hobby;
 • Produse de curățare și întreținereatât pentru interior, de exemplu bucătărie sau baie, cât și pentru exterior, de exemplu terase sau alei pietruite.
 • Produse de curățare specializate, inclusiv cele destinate curățării mașinilor sau a încălțămintei;
 • Detergențipentru spălat rufe, agenți de îngrijire pentru mașini de spălat rufe sau vase, precum și emolienți pentru țesături;

Citește și:Alertă InfoCons! Pate de post cu până la 13 E-uri! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

 • Amestecuri pentru țigarete electronice;
 • Produse chimice pentru grădină (de exemplu îngrășăminte și pesticide);
 • Produse pentru construcția de locuințe, (precum betonul si mortarul);
 • Vopsele și straturi de acoperire;
 • Combustibili (de exemplu lichide de aprins focul pentru grătar și combustibil lampant);
 • Cerneluriși tonere pentru imprimante.

În cazul în care codul UFI nu este inscripționat pe produs, atunci acest lucru poate fi corelat cu faptul că întreprinderile au posibilitatea de a-l adăuga pe etichetele produselor până la începutul anului 2025, dacă produsul este deja pe piață înainte de 2021.

De asemenea, acest cod nu va fi inscripționat pe produsele cosmetice procum vopselele de păr, șampoanele, fixativele de păr ori pe produsele farmaceutice, întrucât acestea sunt reglementate prin legi diferite.

Care este centrul pentru informații toxicologice în România?

Pentru a primi informații și sfaturile în cazul expunerii accidentale la produse care conțin substanțe chimice nocive, consumatorii se pot adresa Institutului Național de Sănătate Publică.

Citește și:Macromex, transparent pentru consumatori! Produsele Macromex  înrolate în Aplicația Gratuită InfoCons!

Care sunt datele de contact pentru Institutul Național de Sănătate Publică?

Adresă Institutul Național de Sănătate Publică

Str. Dr. Leonte Anastasievici Nr.1-3, Sector 5 Bucuresti, 050463, Romania

Număr de Telefon Institutul Național de Sănătate Publică

+40213183606

E-mail Institutul Național de Sănătate Publică

infotox(at)insp.gov.ro

Website Institutul Național de Sănătate Publică

http://www.insp.gov.ro/

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal