Indiferent de ce se întâmpla in jur, un lucru rămâne viu si păstrat in inimile noastre. Acela este credința. Credința, urmata de tradițiile cu care ne-am obișnuit de când ne știm. Sărbătoarea Paștelui a trecut.

Poate ca in alții ani am fi sărbătorit-o altfel si acum a fost o celebrare mai restrânsă, doar in familie, singuri sau alături de câțiva apropiați, însă un lucru a rămas la fel: Masa de Paste, tradiționalele oua roșii, cozonacii si o lumânare aprinsa.

Ce ne facem însă când rămânem cu prea multa mâncare gătita pentru aceasta sărbătoare, pe care o sărbătorim anual, cu atâta smerenie?

Oamenii au tendința de a cumpăra prea multa mâncare in general, si tind sa exagereze când sărbătorile sunt prin preajma.

Aceasta exagerare tinde sa aibă loc când familia este una numeroasa, sau așteptăm mulți invitați.

InfoCons vine cu câteva sfaturi in ceea ce privește mâncarea rămasa după sărbători si ce am putea face cu aceasta pentru a nu o risipi:

– Primul lucru pe care putem sa îl facem cu mâncarea rămasa de la sărbători este sa o congelam. Carnea poate fi păstrata in congelator intre 3 pana la 6 luni iar legumele vor fi perfecte pentru prepararea supelor sau a sosurilor.

– In cazul in care cumpărați mai multe oua pentru masa de Paste, nu uitați sa le folosiți mai întâi pe cele vechi. Ouăle ramase pot fi ingrediente pentru o omleta cu putina brânza rasa pe care o găsiți deja in frigiderul vostru. Adăugați si legume pentru o cina gustoasa si nutritiva.

– Avânda in vedere ca romanii sunt mari consumatori de carne, este posibil ca dupa masa de Paste, sa rămânem cu multa friptura in urma gătitului excesiv. Aceasta poate fi tăiata in cubulețe mici si combinata cu o salata, sau de ce nu, tocata si pusa in tigaie si făcută sote, sau adăugată in ciorba.

– In cazul in care am cumpărat prea multa piane, o putem felia cubulețe pe care ulterior le vom găti in cuptor, pentru a face crutoane. Acestea merg excelent cu o supa crema de legume. Sau, alta varianta ar fi sa o feliem si să o congelam.

– Mezelurile ramase, împreună cu legumele, sau brânzeturile, ar putea alcătui un topping complet pentru o delicioasa pizza.

In cazul in care nu vrem sa refolosim mâncarea rămasă de la sărbătoarea Paștelui, mai sunt si alte idei care ar putea fi la îndemâna:

– donarea acesteia către persoane nevoiașe, poate un vecin mai in vârsta sau persoanele care sunt ‘homeless’ si nu au o casa, darămite posibilitatea de a găti ceva.

– donarea mâncări către adăposturile care găzduiesc animale fără cămin.

– planificarea mai organizata a mesei, a cumpărăturilor si a cantității pe care intenționăm sa o gătim, pentru a nu mai fi puși in astfel de situații in care riscam risipirea alimentelor.

InfoCons spera ca acest articol sa va fie la îndemâna, si vă îndeamnă să citiți întotdeauna eticheta înainte de a achiziționa un produs, pentru a ști ce conține, termenul de valabilitate, si nu in ultimul rând, modul de depozitare al acesteia.

Fiți un consumator responsabil si informat. Hristos a Înviat!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal