ROBOR a depasit previziunile estimate pentru 2017 si se apropie de nivelul preconizat de analisti pentru sfarsitul anului 2018. Cu cat cresc ratele?

ROBOR a depasit previziunile estimate pentru anul 2017 si se apropie de nivelul preconizat de analisti pentru sfarsitul anului 2018. Acesta a urcat la valoarea 1,46, nivel la care a mai fost in data de 5 octombrie 2015.

Cresterea ROBOR este influentata de evolutia generala a economiei, de cresterea inflatiei, reluarea creditarii sau imprumuturile statului, dar si de interventiile BNR pe piata valutara.

Prognozele BNR arata o inflatie in crestere, iar economistii se asteapta ca in viitor cresterea ROBOR sa fie peste nivelul inflatiei.

ROBOR (rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele, in lei) se calculeaza zilnic de catre Reuters, ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Intr-un an rata la Prima Casa a crescut cu 10%. Cat va mai creste?

Perioada minimelor istorice pentru indicele ROBOR (0,68 – septembrie 2016) a trecut, iar ratele dobanzii din piata monetara vor creste in trimestrele urmatoare pe fondul presiunilor inflationiste dar si al dezechilibrelor macroeconomice.

La un Credit Prima Casa (de 225.000 lei pe o perioada de 30 ani cu ROBOR 3M + 2% si un comision 0,45% anual, calculat la valoarea garantiei – si anume 50% din soldul finantarii garantate / sau a principalului) cresterea brusca a ROBOR la nivelul 1,46 genereaza o rata de 1.005 lei (cu 10% mai mult decat in septembrie 2016).

Daca trendul de crestere accelerata a indicelui ROBOR va continua, in curand ar putea ajunge la estimarile analistilor pentru decembrie 2018.

Septembrie 2016

Septembrie 2017

Decembrie 2018

ROBOR 3M

0,68%

1,46%

2% (estimare)

Dobanda

2,68%

3,46%

4%

DAE

2,95%

3,76%

4,30%

Rata lunara

910 lei

1.005 lei

1.074 lei

Diferenta rata lunara

+95 lei (+10%)

+164 lei (+18%)

Sursa: Indicele ROBOR in crestere: rate mai mari pentru romani [VIDEO]

Previziunile ne ingrijoreaza. Ce recomandari au analistii pentru noi?

Pierderea locului de munca, scaderea venitului sau cresterea ROBOR (ce ar determina chiar si dublarea ratei lunare) sunt doar cativa dintre factorii care v-ar duce in imposibilitate de plata pentru creditul pe care il aveti.

Totusi, daca aveti nevoie de un credit si trebuie sa va indatorati pe temen lung este important sa tineti cont de recomadarile analistilor FinZoom.ro si anume:

1. Nu va indatorati mai mult de 20-30% din venituri si incercati sa economisiti echivalentul a cateva rate

2. Faceti cat mai multe rambursari in avans la inceputul creditului pentru ca:

  • se reduce exponential perioada de imprumut (cu 12 luni daca pastram rata actuala si in prima luna achitam 5 rate)
  • nu platiti comision de rambursare anticipata (la creditele cu dobanzi variabile si nici la creditele ipotecare noi cu dobanzi fixe)
  • veti plati bancii mai putine dobanzi si comisioane

3. Optati pentru credite cu dobanda fixa pentru ca rata lunara ramane aceeasi si cunoasteti toate costurile pentru intreaga perioada de creditare, dar mai intai comparati creditele in functie de DAE pe FinZoom.ro – http://www.finzoom.ro/credite/ipotecare/ pentru ca sunt si IFN-uri cu dobanda fixa, dar cu DAE peste 100%.

Sursa articol FinZoom.ro.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal