La început de an școlar, atenție la rechizite, articole vestimentare și pachetul pentru școală al copilului!

Atenționare InfoCons la început de an școlar! Atenție la rechizite, articole vestimentare și pachetul pentru școală al copilului! InfoCons Protectia Consumatorilor

Fii un părinte responsabil, verifică alertele Uniunii Europene și scanează produsele pentru pachetul de școală, în Aplicația Gratuită InfoCons!

Începutul anului școlar aduce în lumină aspecte importante la care părinții, în calitatea lor de consumatori trebuie să fie atenți atunci când achiziționează rechizite, articole vestimentare: uniforme, haine sau ghiozdane pentru elevi. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi utile pentru achiziționarea produselor în cunoștință de cauză!

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea rechizitelor necesare oricărui elev: caiete, creioane, acoarele, pixuri, blocuri de desen etc. :

-Achiziționează aceste produse doar din raioane și magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanță, factură – documente utile pentru depunerea unei sesizări eficiente;

-Citește eticheta! Asigură-te că rechizitele și ghiozdanele pe care le cumperi au eticheta în limba română și conțin informațiile despre principalele elemente de identificare și caracterizare, respectiv denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziție, instrucțiuni de întreținere etc.

-Pentru caiete, blocuri de desen, carnete etc. trebuie să fii atent la informațiile ce țin de compoziție, număr file, gramaj.

-Nu achiziționa ghiozdane ale căror etichete nu conțin informații în limba română referitoare la

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea articolelor ves hainelor și uniformelor, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele sfaturi:

-Citește eticheta! Etichetele produselor textile trebuie să conțină informații în limba română cu privre la compoziția fribroasă, denumirile fibrelor componente, procentul de greutate al fiecărei fibre utilizate. În cazul în care produsele textile conțin și căptușeală, eticheta trebuie să conțină informații cu privire la compoziția acestora.

-Produsele textile trebuie să aibă o etichetă confectionată din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, cusută sau montată în interiorul produsului și care să ofere informații despre instrucțiunile de întreținere. Aceste instrucțiuni trebuie să acopere toate tratamentele de la: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi până la uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat).

-Capetele libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcționale și centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțină ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția de a nu determina riscul de agățare.

-Solicită bonul fiscal la achiziționarea hainelor, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

-Ferește-te de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate!

-Verifică politica de returnare a respectivei companii, în cazul apariției unor defecte ulterioare!

Conform studiului realizat Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului dedicat Societăților Civile, 40 % dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziționate, hainele și accesoriile se află într-un procent de 17%.

În acest context, citirea etichetei este esențială! Nu cumpărați haine din locuri neautorizate, pentru a nu fi înșelați cu privire la compoziția și calitatea materialelor!

Pachetul de școală al copilului cu 52 de E-uri, 9,16 grame de sare/100 g produs și 39,5 grame de zahăr/100 g de zahăr!

Și, pentru că odată cu 5 septembrie trebuie să ne gândim și la pachetul pentru școală al elevilor. Dar știm ce conține cu adevărat acesta?! De exemplu, un pachet ce conține un sandwich cu pâine, șuncă praga, ketchup, margarină, un suc tip ceai și un croissant cu cacao  și o gumă de metecat poate ajunge până la 52 de E-uri.

Printre cele mai frecvent întâlnite E-uri (aditivi alimentari) în pachetul de școală se regăsesc E330 si E300.

E330- Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, prin urmare poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine. De asemenea, poate fi utilizat si la prepararea băuturile alcoolice: vinuri, bere etc. La fabricarea vinurilor, are rol de acidulant (corectează ph-ul vinului) și totodată previne casarea ferică și formarea de precipitate (fierul se complexează sub formă de acid ferocitric solubil).

E300 – Acidul ascorbic este un aditiv alimentar care face parte din categoria antioxidanților.În industria alimentară, acidul ascorbic este unul dintre cei mai utilizați aditivi nutritivi ca: agent antioxidant, agent de conservare, inhibitor de nitrozamină, fortifiant etc.

Nici sarea nu lipsesțe din pachetul pentru școala al copilului! Astfel, raportându-ne la sandwich-ul cu pâine, șuncă praga, ketchup, margarină un suc tip ceai și un croissant cu cacao, aflăm că elevul va consuma 9,16 grame de sare/100 g produs, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.

De asemenea, pentru pachetul de școală format dintr-un sandwich cu pâine, șunca praga, ketchup, margarină, un suc tip ceai și un croissant cu cacao, elevul consumă 39,5 grame de zahăr/100g produs pe zi, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 25 grame de zahăr pe zi!

Scanează codul de bare al produselor pentru pachetul de școală cu Aplicația Gratuită InfoCons și verifică dacă rechizitele, hainele sau ghiozdanele fac obiectul alertelor pentru produsele non-alimentare!

Cu ajutorul aplicației InfoCons, onsumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le folosească pentru pachetul de școală al copilului, pentru a afla toate informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicația InfoCons îi atenționează pe consumatori cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat.

Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic , într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate.

InfoCons pune la dispoziția consumatorilor prin Aplicația Gratuită InfoCons alertele în timp real pentru produsele alimentare și non-alimentare. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele non-alimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

-orginea produsului;

-data la care intră alerta în vigoare;

-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei;

Aplicația InfoCons poate fi descărcată Gratuit de AICI.

De asemenea, InfoCons este alături de toți copiii și părinții punând la dispoziție numărul InfoCons Junior – 021 9615, număr cu tarif normal în rețeaua Orange Romania Communications apelabil din toate rețelele. La acest număr elevii pot solicita consiliere, informare și depune o sesizare în domeniul protecției consumatorilor.

Sorin Mierlea„Cu cât avem acces la multe informații, cu atât este mai greu să alegem! InfoCons te ajută să alegi în cunoștință de cauză TU pentru TINE și pentru COPIII TĂI, fără perturbarea din afară, pentru a avea acces direct, transparent, în timp real la o informație corectă și care te poate ajuta imediat! Ce să cumperi?! Ce mănânci?! Alertele rapide la standarde europene și nu în ultimul rând, cea mai completă și complexă bază de date de telefoane de urgență, care pot fi sunate direct din aplicație, în funcție de țara în care te afli! Ia atitudine! Descarcă aplicația GRATUITĂ InfoCons și ajută-ne să o promovăm și să aducem produse noi pentru toți! Astăzi, aplicația InfoCons are 2,5 milioane de produse și cu ajutorul tău, putem să ajutăm mai bine!”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal