Protectia-Consumatorilor.ro – o9atitudine! te informeaza privind libera circulatie!

Europenii profita in fiecare zi de dreptul lor la libera circulatie: intreprind, ca turisti, aproximativ 1,25 miliarde de calatorii in scop turistic pe teritoriul UE in fiecare an. Un sondaj recent a aratat ca, pentru 48 % din cetatenii europeni, dreptul la libera circulatie si sedere in Uniunea Europeana este cel mai important drept pe care il au ca cetateni
    Comisia Europeana este puternic angajata in aplicarea eficace a normelor UE in materie de libera circulatie in toate statele membre. Acesta este motivul pentru care Comisia adopta o pozitie ferma in ceea ce priveste solutionarea problemelor legate de transpunerea de catre statele membre a Directivei UE din 2004 privind libera circulatie a persoanelor, astfel incat cetatenii europeni sa beneficieze pe deplin de drepturile lor. Unele evenimentele care au avut loc vara trecuta au scos la lumina probleme importante legate de respectarea garantiilor procedurale si de fond prevazute de Directiva UE privind libera circulatie a persoanelor. Prin urmare, Comisia a luat masuri pentru a se asigura ca toate cele 27 de state membre respecta pe deplin drepturile la libera circulatie ale cetatenilor UE.
    Conform aceleasi surse se arata ca la un an de la adoptarea acestor masuri, datorita presiunii politice constante, Comisia a obtinut rezultate concrete: 16 state membre fie au oferit un raspuns la toate preocuparile exprimate de Comisie, fie au elaborat modificări legislative pentru a garanta respectarea deplina a dispozițiilor directivei. Pentru restul statelor membre, Comisia a initiat sau are in vedere initierea procedurii in constatarea neindeplinirii obligatiilor in temeiul tratatelor UE.
    `Dreptul la libera circulatie este unul dintre drepturile cele mai apreciate de catre cetațenii UE`, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. `Doresc sa ma asigur ca toti cetatenii UE se pot bucura efectiv de dreptul la liberă circulatie. Evenimentele care au avut loc vara trecuta au reprezentat un semnal de alarma pentru Europa. Comisia nu va ezita sa ia pozitie in cazul in care statele membre nu aplica in mod corect acest drept fundamental, in special garantiile procedurale care protejeaza cetatenii UE de o expulzare arbitrara sau disproportionata. Ma declar mulțumita ca majoritatea statelor membre au transpus integral normele UE in materie de libera circulatie. Sper ca celelalte tari vor face acelasi lucru cat mai repede. Comisia Europeana va ramane foarte vigilenta pana ce toate statele membre vor raspunde pe deplin preocuparilor legale ale Comisiei`.
Din vara anului 2010, au fost identificate de catre Comisie si discutate in cadrul reuniunilor bilaterale cu statele membre 786 de probleme. Comisia a precizat ca, in cazul in care acestea nu sunt solutionate, va fi inevitabila demararea procedurilor in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Prin urmare, 711 probleme (aproximativ 90 %) au fost solutionate prin dialog si/sau prin prezentarea de proiecte de modificari legislative de catre statele membre. Numai 75 de probleme raman nesolutionate si fac, la ora actuala, obiectul procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor. In cazul Frantei, guvernul a adoptat la 16 iunie modificarile legislative impuse de catre Comisie pentru a asigura conformitatea cu Directiva privind libera circulatie a persoanelor, inclusiv garantiile care protejeaza cetatenii UE impotriva expulzarilor arbitrare sau a tratamentului discriminatoriu. Comisia continua sa colaboreze cu restul tarilor pentru a solutiona problemele carora nu li s-a găsit inca o rezolvare, cum ar fi intrarea si sederea membrilor de familie, permisele de sedere pentru resortisantii tarilor terte, precum si garantiile impotriva expulzarilor.
    In perioade dificile din punct de vedere economic, unele state membre pot fi tentate sa ia masuri discriminatorii care ii afectează pe cetatenii UE sau pe membrii familiilor acestora. Directiva UE privind libera circulatie a persoanelor ofera insa suficiente garantii pentru a garanta faptul ca exercitarea de catre cetateni a dreptului lor la libera circulatie nu reprezinta o povara disproportionata pentru bugetul unui stat membru. Astfel, actiunile nationale unilaterale in acest domeniu nu isi au locul.
    Comisia este hotarata sa inlature ultimele obstacole cu care se confrunta cetatenii UE in exercitarea drepturilor lor, astfel cum se prevede in primul Raport UE privind cetatenia publicat in octombrie 2010. Intreprinderile si cetatenii au obtinut avantaje importante pe masura ce UE a inlaturat rand pe rand obstacolele interne in calea liberei circulatii a marfurilor, serviciilor si persoanelor. In perioada 2004-2007, cresterea mobilitatii fortei de muncă sub influenta noilor tari care au aderat la UE a determinat o crestere a produsului intern brut al UE cu aproximativ 40 de miliarde EUR. UE trebuie sa se bazeze pe aceste realizari, astfel incat toata lumea – de la turisti si studenti la lucratori si proprietari de intreprinderi mici – sa poata beneficia cu adevarat de un spatiu european de libertate, securitate si justitie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal