Deputații europeni de la comisia pentru industrie, transport și energie au adoptat pe 21 noiembrie un proiect de raport al deputatului italian Massimiliano Salini privind instituirea programului spațial al Uniunii și a Agenției Uniunii Europene pentru Programul spațial. Pe 13 decembrie, Parlamentul a aprobat strategia în cadrul sesiunii plenare.

Bugetul de 16 milioane de euro propus pentru perioada 2021-2027 acoperă programe precum Galileo, Copernicus și Cunoașterea situației spațiale.

`Sectorul transportului modern, mai sigur, competitiv, eficient și durabil este profund interconectat cu sectorul spațial. Sistemul de navigație și observarea Pământului îmbunătățesc performanța serviciilor de transport, care vor aduce multe beneficii la nivel mondial și european`, ne-a explicat raportorul Salini.

Conform dumnealui, `o gestionare mai eficientă a traficului va reduce emisiile și va aborda problema schimbărilor climatice, o utilizare sporită a dronelor va îmbunătăți serviciile de livrare și poștale, o mai bună urmărire a traficului aerian va duce la reducerea numărului de zboruri anulate și a zgomotului`.

Tehnologia spațială este indispensabilă pentru servicii importante de care depind cetățenii europeni și poate juca un rol crucial în abordarea eficientă a noilor provocări, cum ar fi schimbările climatice, controlul frontierelor și securitatea cetățenilor Uniunii. Dar niciunul dintre statele membre nu are capacitatea de a gestiona singur această tehnologie.

`Noul program spațial pariază pe Europa și își propune să consolideze poziția de lider mondial a acesteia în domeniile observării Pământului, navigației și cercetării tehnologice. Deși Europa este în prezent cea de-a doua putere spațială din lume, trebuie să promovăm o cooperare din ce în ce mai intensă dacă dorim să ne păstrăm poziția de lider. Aceasta are o importanță majoră în contextul în care puterile spațiale tradiționale rămân foarte active și, în același timp, apar noi jucători care provoacă din ce în ce mai mult competitivitatea sectorului spațial european`, a arătat domnul Salini.

Sursa: europa.eu.

Citește și:

– Sfaturi în prag de sărbători

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal