Mesajul Mișcării de Protectia Consumatorilor pentru începutul de an școlar!

Mesajul InfoCons pentru inceptul de an scolar InfoCons Protectia Consumatorilor

Mișcarea de Protecția Consumatorilor urează tuturor elevilor un nou an școlar cu o9atitudine, plin de reușite, iar cadrelor didactice putere de muncă pentru îndeplinirea misiunii de a educa generațiile tinere!

InfoCons vine în sprijinul părinților, copiilor, dar și cadrelor didactice cu câteva sfaturi utile, după cum urmează:

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea rechizitelor: caiete, creioane, acoarele, pixuri, blocuri de desen etc.:

-Achiziționează aceste produse doar din raioane și magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanță, factură – documente utile pentru depunerea unei sesizări eficiente;

-Citește eticheta! Asigură-te că rechizitele și ghiozdanele pe care le cumperi au eticheta în limba română și conțin informațiile despre principalele elemente de identificare și caracterizare, respectiv denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziție, instrucțiuni de întreținere etc.

-Pentru caiete, blocuri de desen, carnete etc. trebuie să fii atent la informațiile ce țin de compoziție, număr file, gramaj.

-Nu achiziționa ghiozdane ale căror etichete nu conțin informații în limba română referitoare la

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea articolelor vestimentare:

-Citește eticheta! Etichetele produselor textile trebuie să conțină informații în limba română cu privre la compoziția fribroasă, denumirile fibrelor componente, procentul de greutate al fiecărei fibre utilizate. În cazul în care produsele textile conțin și căptușeală, eticheta trebuie să conțină informații cu privire la compoziția acestora.

-Produsele textile trebuie să aibă o etichetă confectionată din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, cusută sau montată în interiorul produsului și care să ofere informații despre instrucțiunile de întreținere. Aceste instrucțiuni trebuie să acopere toate tratamentele de la: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi până la uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat).

-Capetele libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcționale și centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțină ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția de a nu determina riscul de agățare.

-Solicită bonul fiscal la achiziționarea hainelor, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

-Ferește-te de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate!

-Verifică politica de returnare a respectivei companii, în cazul apariției unor defecte ulterioare!

Conform studiului realizat Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului dedicat Societăților Civile, 40 % dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziționate, hainele și accesoriile se află într-un procent de 17%.

În acest context, citirea etichetei este esențială! Nu cumpărați haine din locuri neautorizate, pentru a nu fi înșelați cu privire la compoziția și calitatea materialelor!

În ceea ce privește sănătatea și igiena, vă recomandăm, să le amintiți copiilor dumneavoastră regulile de igienă zilnică:

  • Spălatul mâinilor înainte și după masă, după folosirea toaletei, după ce se joacă;
  • Spălatul dinților de cel puțin două ori pe zi;
  • Tușitul/strănutatul în pliul cotului sau într-un șervețel;
  • Respectarea igienei la toaletă;
  • Menținerea igienei unghiilor și a hainelor;
  • Evitarea împărțitului obiectelor personale cu colegii.
  • Portul măștii de protecție sanitară în spațiile închise.

Scanează codul de bare al produselor pentru pachetul de școală cu Aplicația Gratuită InfoCons și verifică dacă rechizitele, hainele sau ghiozdanele fac obiectul alertelor pentru produsele non-alimentare!

Cu ajutorul aplicației InfoCons, onsumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le folosească pentru pachetul de școală al copilului, pentru a afla toate informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicația InfoCons îi atenționează pe consumatori cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat.

Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic , într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate.

InfoCons pune la dispoziția consumatorilor prin Aplicația Gratuită InfoCons alertele în timp real pentru produsele alimentare și non-alimentare. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele non-alimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

-orginea produsului;

-data la care intră alerta în vigoare;

-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei;

Aplicația InfoCons poate fi descărcată Gratuit de AICI.

De asemenea, InfoCons este alături de toți copiii și părinții punând la dispoziție numărul InfoCons Junior – 021 9615, număr cu tarif normal în rețeaua Orange Romania Communications apelabil din toate rețelele. La acest număr elevii pot solicita consiliere, informare și depune o sesizare în domeniul protecției consumatorilor.

Sorin MierleaCu cât avem acces la multe informații, cu atât este mai greu să alegem! InfoCons te ajută să alegi în cunoștință de cauză TU pentru TINE și pentru COPIII TĂI, fără perturbarea din afară, pentru a avea acces direct, transparent, în timp real la o informație corectă și care te poate ajuta imediat! Ce să cumperi?! Ce mănânci?! Alertele rapide la standarde europene și nu în ultimul rând, cea mai completă și complexă bază de date de telefoane de urgență, care pot fi sunate direct din aplicație, în funcție de țara în care te afli! Ia atitudine! Descarcă aplicația GRATUITĂ InfoCons și ajută-ne să o promovăm și să aducem produse noi pentru toți! Astăzi, aplicația InfoCons are 2 milioane de produse și cu ajutorul tău, putem să ajutăm mai bine!”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal