A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons trage un semnal de alarma cu privire la fenomenul medicamentelor contrafacute

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, in parteneriat cu Asociatia CODACONS din Italia deruleaza Proiectului “OPERATIUNEA HIPOCRATE – Dezvoltarea expertizei in combaterea cumparaturilor de pe internet a medicamentelor contrafacute` – Programul  Prevenirea si lupta impotriva Criminalitatii 2007-2013 – Crimele Financiare si Economice.

Proiectul are ca obiective dezvoltarea si intarirea expertizei in combaterea comertului pe internet cu medicamente contrafacute si schimbul de bune practici. In plus, proiectul isi doreste dezvolatarea in comun de traininguri pentru investitorii financiari si pentru  analistii  in criminalitate financiara.

Cadrul general al proiectului:

Conform unui studiu realizat in anul 2010 de compania Pfizer, piata de produse farmaceutice contrafacute  s-a marit de patru ori in ultimii 5 ani si este estimata la o valoare de 14.3 milioane de dolari pe an. In anul 2009, autoritatile europene au confiscat peste 11 milioane de medicamente contrafacute.

Cele mai multe medicamente contrafacute din Europa sunt importate din China, India, Pakistan si alte tari asiatice iar unele tari europene sunt doar puncte de tranzit. Exista fabrici de productie ilegale si in unele tari unde legislatie in domeniu este slaba, precum Spania sau Rusia.

Datorita preturilor mari ale medicamentelor, o cincime din  europeni isi achizitioneaza medicamentele prin canale nelegale (neinregistrate – de ex. farmacii on-line). Multi europeni par a fi constienti de pericolul la care se expun in momentul in care cumpara astfel de medicamente.

Conform studiului din 2009, 1 european din 20 crede ca a primit, la un moment dat, un medicament prescris contrafacut.

In ciuda constientizarii pericolului, multi consumatori aleg aceste medicamente din motive financiare si de timp.

InfoCons – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal