Sunt obligaţi comercianții de a se asigura că consumatorii nu cumpără produse care nu prezintă siguranţă?

Toţi agenţii economici, de exemplu, producătorii, importatorii şi comercianţii, sunt obligaţi să se asigure că doar produsele care prezintă siguranţă sunt lansate pe piaţă. Consumatorii trebuie informaţi despre orice riscuri asociate produselor pe care le cumpără, iar producătorii trebuie să ofere instrucţiuni referitoare la o utilizare în siguranţă a produselor, de exemplu într-un manual de utilizare. Toate produsele de pe piaţă trebuie să poată fi urmărite, astfel încât, în cazul că ar putea prezenta un risc pentru consumatori, acestea să poată fi retrase de pe piaţă rapid şi în mod eficient.

Citește și:

Accesarea conținutului on-line în străinătate

Patru mari platforme de vânzare online – Amazon, Ebay, AliBaba şi Rakuten France – au semnat o convenţie voluntară cu Comisia Europeană în vara anului 2018 pentru a retrage produsele de pe platforma lor în cazul în care autorităţile îi vor informa că există produse care nu prezintă siguranţă.

Ce e de făcut

Informează-te despre ultimele noutăţi cu privire la produsele care nu prezintă siguranţă prin intermediul notificărilor de pe platforma UE Safety Gate notifications. Mai multe informaţii despre siguranţa produselor găseşti aici şi în această fişă informativă.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Accesibilitatea produselor digitale – O lume digitală mai bună

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal