Amprenta de carbon a deșeurilor rămase după petrecerea de Revelion

Amprenta de carbon a deșeurilor rămase după petrecerea de Revelion InfoCons Protectia Consumatorilor

InfoCons – Asociație Natională pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din România  te informează .

Știm cu toții câte deșeuri rămân în urma petrecerii de An Nou , fie că vorbim de resturi alimentare sau de cele nealimentare , aruncate pe străzi. În fiecare an, este o adevărată provocare pentru angajații care asigură curățenia în spațiile publice să adune tot gunoiul produs în noaptea de Revelion , în special resturile de confetti , care intră între bucățile de piatră cubică și rămân lipite acolo .

Citeste si : Dicționarul cu termeni din asigurări este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !

De exemplu, anul acesta, după petrecerea organizată în centrul Sibiului , au fost colectate aproape 30 de tone de deșeuri , dintre care sticle întregi , cioburi , PET-uri , doze , ambalaje sau resturi de la artificii și petarde .

Sursa: https://sibiu100.ro/administrație/aproape-treizeci-de-tone-de-gunoaie-după-noaptea-de-revelion-pe-străzile-sibiului/

Iată și echivalentul amprentei de carbon a acestor materiale, presupunând că acestea urmează să fie reciclate :

Un kilogram de sticlă produce aproximativ 0,06 kg CO2e

Un kilogram de PET-uri este echivalent cu 0,25 kg CO2e

Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile

Un kilogram de doze de aluminiu emite 0,07 kg CO2e

Un kilogram de carton (rămas de la cutiile de artificii și petarde) reprezintă 0,12 kg de CO2e.

Astfel, presupunând că printre cele 30 de tone de deșeuri au fost materialele menționate mai sus , în cantități egale (câte 7,5 tone de sticlă , plastic , doze și carton ), rezultă că tot gunoiul este responsabil pentru 3,72 tone de CO2e .

În cazul în care materialele nu urmează sa fie reciclate , ajungând la groapa de gunoi, un kilogram de sticlă , PET și doze de aluminiu vor produce fiecare 0,02 kg CO2e, pe când  un kilogram de carton care nu este reciclat va avea un factor de emisie mult mai mare, 0,99 kg CO2e/ kilogramul de material. Explicația acestei diferențe mari între factorul de emisie al cartonului față de celelalte materiale este metanul , care este eliberat prin descompunerea cartonului în groapa de gunoi , și care are potențial de poluare de 20 de ori mai mare față de dioxidul de carbon .

Citeste si : Care este instrumentul prin care îți poți alege anvelopele în conformitate cu noua eticheta UE ?

Pe de altă parte, factorul de emisie al PET-ului este mai mare pentru cel reciclat , față de cel nereciclat (0,25 kg CO2e comparativ cu doar 0,02 kg CO2e), întrucât în calculul corect al emisiilor acestui tip de plastic mai trebuie adăugat și factorul de intensitate al producerii lui (adică încă 24,52 tone CO2e, păstrând cantitatea de 7,5 tone de plastic).

Sursa: https://bilans-ges.ademe.fr/

Astfel, în loc de cele 3,72 tone de CO2e rezultați dintr-o cantitate de 30 de tone de deșeuri reciclabile vom avea, în schimb, 7,93 tone CO2e (valoarea reală fiind mult mai mare dacă luăm în considerare și emisiile rezultate producerii lor) pentru aceleași tipuri de deșeuri, dacă acestea ajung împreună în groapa de gunoi , rezultate ce evidențiează importanța reciclării .

Citeste si : Practici comerciale neloiale – tot ce trebuie să știi

Autor : Grama Teodora, ECONOS

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal