InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip prăjituri ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 30 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- Boromir IND SRL
- Kandia Dulce SA
- Alka Trading SRL
- ETI European Food Industries SA
- Ferrero Romania SRL
- Forward International SRL
- Mondelez Romania SA
Mărcile produselor de tip prăjituri care au făcut obiectul acestui studiu au fost:
- Magura Prajitura ALUNE
- Magura Prajitura CAPSUNI
- Magura Prajitura CIOCOLATA
- Magura Prajitura COCOS
- Magura Prajitura LAPTE
- Magura Prajitura ROM
- Magura Prajitura BUBBLEGUM
- Prajiturica Papi crema lapte si zmeura
- Autentic Rom Prajitura cu crema rom si visine
- Autentic Rom Prajitura cu crema rom si prune
- Boromir Chec Mini crema cu cacao
- Boromir Chec Mini umplutura cu capsuni
- Boromir Chec Mini crema cu lapte
- 7 DAYS Borseto cu umplutura de fructe de padure
- 7 DAYS Borseto cu umplutura de mere si scortisoara
- 7 DAYS Cake Bar cu umplutura de cacao
- 7 DAYS Cake Bar cu umplutura cu fructe de padure si umplutura cu aroma de vanilie
- Alka Prajitura Casei MERE CONFIATE
- Alka Prajitura Casei Vanilie si Fulgi de ciocolata
- Alka Prajitura Casei Ccao si Fulgi ciocolata
- Alka Prajitura Casei Zmeura si crema ciocolata
- Alka Prajitura Casei Carrot Cake cu crema de lapte
- Alka Prajitura casei Banana Bread cu crema de ciocolata
- Milka Choco & Cake
- Dare Prajitura cu ciocolata neagra
- Barni Prajitura cu umplutura de capsuni si mere
- Barni Prajitura cu crema de lapte
- Barni Prajitura cu crema de ciocolata
- Kinder Delice
- Kinder Delice Coconut
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în prăjiturile ce fac obiectul studiului :
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
- Numericul de aditivi alimentari variază între 5 – 13:
- 13.33% din produse au în compoziție 13 E-uri
- 10% din produse au în compoziție 12 E-uri
- 23.33% din produse au în compoziție 11 E-uri
- 6.67% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 20% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 6.67% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 6.67% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 13.33% din produse au în compoziție 5 E-uri
- Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 80% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
- 80% dintre produsele studiate au avut în componență lecitina din soia (E322);
- 76.67% dintre produsele studiate au avut în componență esteri poliglicerici ai acizilor grasi (E475);
- 73.33% dintre produsele studiate au avut în componență glicerina (E422);
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E202 sorbat de potasiu | 24 (80%) |
E322 lecitina din soia | 24 (80%) |
E475 esteri poliglicerici ai acizilor grasi | 23 (76.67%) |
E422 glicerina | 22 (73.33%) |
E330 acid citric | 19 (63.33%) |
E420 sorbitol | 17 (56.67%) |
E471 mono si digliceride ale acizilor grasi | 15 (50%) |
E440 pectina | 14 (46.67%) |
E450 difosfati | 14 (46.67%) |
E500 bicarbonat de sodiu | 14 (46.67%) |
E476 poliricinoleat de poliglicerina | 11 (36.67%) |
E450i difosfat disodic | 10 (33.33%) |
E500i carbonat acid de sodiu | 10 (33.33%) |
E415 guma xantan | 9 (30%) |
E1422 amidon modificat | 8 (26.67%) |
E503 bicarbonat de amoniu | 7 (23.33%) |
E460 celuloza | 6 (20%) |
E472b esterii lactici ai mono- si digliceridelor cu acizi grasi | 4 (13.33%) |
E501 carbonati de potasiu | 4 (13.33%) |
E470 saruri ale acizilor grasi | 3 (10%) |
E160a betacaroten | 3 (10%) |
E163 antocianine | 2 (6.67%) |
E170 carbonat de calciu | 2 (6.67%) |
E282 propionat de calciu | 2 (6.67%) |
E331 citrati de sodiu | 2 (6.67%) |
E100 curcumina | 1 (3.33%) |
E120 carmina | 1 (3.33%) |
E133 albastru briliant | 1 (3.33%) |
E160c extract de paprika | 1 (3.33%) |
E200 acid sorbic | 1 (3.33%) |
E296 acid malic | 1 (3.33%) |
E300 acid ascorbic | 1 (3.33%) |
E412 guma de guar | 1 (3.33%) |
Click AICI pentru a vedea numericul de aditivi alimentari pentru fiecare produs în parte .
- Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate la 100 grame de produs .
- Prăjiturile ce au facut obiectul acestui studiul au o cantitate cuprinsă între 30g și 80g .
- Valoarea energetică este cuprinsa între 326 kcal și 420 kcal
- Cantitatea de grăsimi variază între 6g și 20g
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.6g și 3g
Click AICI pentru a vedea cantitatea de grasimi și acizi grași saturați pentru fiecare produs în parte .
- Cantitatea de glucide variază între 49g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 27g și 40g.
Click AICI pentru a vedea cantitatea de glucide și zaharuri pentru fiecare produs în parte .
- Cantitatea de proteină se situează între 3.3g și 6.3g pentru produsele studiate.
Click AICI pentru a vedea cantitatea de proteine pentru fiecare produs în parte .
- Cantitatea de sare s-a situat între 11g și 1.12g.
*Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumarea a 5 grame de sare pe zi.
Click AICI pentru a vedea cantitatea de sare pentru fiecare produs în parte .
Studiul Integral se poate vedea AICI .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte