A început Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Mării sau al Sântămăriei , perioadă în care credincioșii ortodocși se pregătesc pentru sărbătoarea din data de 15 August.

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu cate o reteta pentru fiecare zi a Postului !

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

Studiile științifice au arătat că postul poate duce la numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea metabolismului, o sănătate mai bună a inimii și reducerea inflamației.

Postul poate ajuta la detoxifierea organismului, oferind o pauză sistemului digestiv.

Deși nu este scopul principal, postul poate contribui la pierderea în greutate și la o mai bună gestionare a greutății. Disciplina învățată în timpul postului poate ajuta oamenii să facă alegeri alimentare mai sănătoase chiar și după încheierea perioadei de post.

Tu știi Care este motivul pentru care românii erau mai slabi înainte de anii ’90 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august, fiind precedat de Lăsata Secului, ultima zi în care se mai poate mânca “de dulce”. Este o perioadă de post deosebită de importanță și însemnătate pentru creștini.

Având în vedere că pe parcursul acestei perioade,  consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons Protecția Consumatorilor , vine în sprijinul consumatorilor cu  informații despre aditivii alimentari, cantitatea de zahăr , cantitatea de sare , proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în această perioada a Postului .

Cu ajutorul Aplicatiei Gratuite InfoCons consumatorii află numărul total de E-uri din gustarea de post !

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor și cu o serie de rețete rapide de post, din ingredente de sezon. Prima rețetă dintr-o serie de 14 rețete (câte una pentru fiecare zi de post), este un preparat pe bază de legume, cu proteină vegetală din quinoa, ușor de preparat și de adaptat în funție de preferințele fiecăruia și în funcție de legumele pe care le aveți la îndemână.

Nu uitați, atunci când gătiți, să respectați regulile de siguranță alimentară, să citiți cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționați și alegeți legumele care se prezintă fără pete, lovituri, fără urme de mucegai.

 Rețeta zilei 1 August   –  Ghiveci de legume cu quinoa

Când vine vorba de bucătăria vegetariană sau de post, puține feluri de mâncare sunt la fel de îndrăgite și atractive precum acest ghiveci de legume. Un preparat clasic, un festin al legumelor de vară și al gătitului simplu, rustic.

Frumusețea acestui ghiveci de legume constă în simplitatea și calitatea ingredientelor sale. Legumele de bază sunt vinetele, dovleceii, ardeii grași, roșiile și ceapa, toate fiind din abundență în lunile de vară. Usturoiul proaspăt, ierburi precum cimbru, busuioc și foi de dafin și un ulei de măsline bun sunt esențiale pentru a scoate ce e mai bun din aceste legume.

Acest ghiveci de legume nu este doar delicios, ci și plin de nutrienți. Vinetele sunt o sursă excelentă de fibre și antioxidanti, dovleceii furnizează vitaminele A și C, iar ardeii grași sunt bogați în vitamina C și potasiu. Uleiul de măsline folosit în acest ghiveci adaugă grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, făcând acest fel de mâncare atât hrănitor, cât și satisfăcător. Gama colorată de legume și verdețuri adaugă vitamine esențiale și antioxidanți, în timp ce quinoa aduce un plus de proteine ​​complete și minerale importante.

Pregătirea pas cu pas a acestui ghiveci delicios de legume se face astfel:

Ingrediente:

  • 2 vinete potrivite
  • 3 dovlecei (sau 1 zucchini și 2 dovlecei)
  • 2 ardei grași (unul roșu și unul galben)
  • 2 roșii cărnoase tocate cubulețe
  • 1 ceapă mare uscată
  • 4-5 căței de usturoi
  • 100 g quinoa alba proaspătă sau 250 g quinoa conservată
  • Cimbru și busuioc proaspete
  • Sare și piper
  • 20 ml ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Quinoa se spală bine în mai multe ape, și se hidratează pentru aproximativ 2 ore.
  2. Spălați bine legumele. Decojiți și tăiați vinetele și dovleceii în rondele. Tăiați ardeii grași fâșii subțiri, iar ceapa și usturiul se toacă mărunt.
  3. Într-o cratiță mare, încălziți la foc mic uleiul de măsline. Adăugați ceapa și usturoiul și amestecați cu gijă, până devin translucide.
  4. Adăugați legumele -începeți cu vinetele și ardeiul gras, deoarece durează mai mult să se gătească. După aproximativ 10 minute, adăugați dovleceii și roșiile. Se amestecă bine pentru a se combina.
  5. Adăugați quinoa scursă bine de apă, împreună cu 300 ml apă fierbinte.
  6. Asezonați cu cimbru proaspăt, sare și piper după gust. Reduceți focul și lăsați amestecul să fiarbă ușor timp de aproximativ 30-40 de minute, amestecând din când în când. Legumele ar trebui să devină fragede și să se topească într-o tocană consistentă și aromată.

*Dacă este necesar, mai adăugați apă fierbinte

Chiar înainte de servire, adăugați niște busuioc proaspăt tocat pentru o explozie de culoare și aromă.

Timp total de preparare:  1 oră

Număr Porții: 6

Dificultate preparat: medie

 

Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect

 

  • Dacă alegeți să folosiți conserva de quinoa la prepararea acestui ghiveci, ideal alegeți o quinoa conservată la borcan și verificați eticheta, termenul de valabilitate. Conserva de quinoa poate conține doar quinoa, apă și sare. Pentru a elimina din cantitatea de sare dar și ca măsură de siguranță alimentară, clătiți bine quinoa sub jet de apă rece în mai multe ape. Dacă alegeți o conservă de aluminiu, aceasta trebuie să aibă o formă perfecta, să nu fie ruginită, îndoită sau înfundată.
  • Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu va feriti sa cumparati acele legume imperfecte atata timp cat nu au semne de mucegai sau au o textura care nu este conforma .
  • Folosiți uleiul de măsline Acesta trebuie să fie depozitat într-un spațiu întunecat, într-o sticlă brună sau complet opacă, pentru a preveni oxidarea. Din punct de vedere organoleptic, are o aromă fructată. Nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 0,8 %.;
  • Cimbrul, pătrunjelul, busuiocul sau ce alte verdețuri alegeți să folosiți la acest ghiveci de legume, se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
  • Alegeți o cratiță din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).

Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc.  Înainte de achiziționare , accesați  secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E.  Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

 

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal