A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine ! – InfoCons – Registrul de Transparenta

Registrul de Transparenta a fost creat de Parlamentul European si de Comisia Europeana cu sprijinul Consiliului Uniunii Europene pentru ca opiniile si interesele organizatiilor sa fie cunoscute de factorii de decizie. In registrul de transparenta se inscriu organizatii si lucratori independenti ce desfasoara activitati care isi propun influentarea procesului decizional la nivel european. Exceptie fac bisericile si comunitatile religioase, partidele politice, autoritatile locale, regionale si municipale.

Acesta a fost infiintat pe 23 iunie 2011, odata cu inchiderea oficiala a vechiului registru al reprezentanților de interese, instituit de Comisia Europeana in 2008. Organizațiile din vechiul registru au fost transferate treptat in cel nou, in cursul perioadei de tranziție de 12 luni.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea  Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori s-a inscris in Registrul de Transparenta in luna august a acestui an, aderand la principiile etice ale acestuia.

Registrul implica un Cod de conduita la care sunt obligate sa adere toate organizatiile si persoanele care accepta `regulile jocului`. In paralel a fost instituit si un mecanism de reclamatii si sanctionare in cazul incalcarii Codului.

Inscrierea organizatiilor in Registru ofera institutiilor europene certitudinea ca interactioneaza cu organizatii care respecta regulile democratice si accepta sa ofere informatii minime pentru ca cetatenii sa stie cine participa la procesul de luare a deciziilor la nivelul UE.

Odata inregistrata, orice organizație inscrisa va primi notificari ori de cate ori Comisia  Europeana lanseaza o foaie de parcurs sau o consultare publica.

Deasemenea, Articolul 22 din Acordul interinstitutional privind Registrul de transparenta prevede ca : “Eliberarea si controlul legitimatiilor de acces de lunga durata in cladirile Parlamentului European ramane un proces gestionat de aceasta institutie. Astfel de legitimatii le vor fi acordate persoanelor care reprezinta sau lucreaza pentru organizatii ale caror activitati intra in sfera de aplicare a Registrului, doar daca organizatiile sau persoanele respective s-au inscris in Registru. Cu toate acestea, inregistrarea nu confera automat dreptul la o legitimatie de acces.`

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea  Programelor şi Strategiilor din România – A.N.P.C.P.P.S. România – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal