Nu dizabilitățile ne definesc, ci abilitățile pe care le avem!

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

De ce marcăm zilele internaționale?

Pentru că acestea sunt ocazii de a educa publicul despre probleme îngrijorătoare, pentru a mobiliza voința și resursele politice, pentru a rezolva problemele globale și pentru a sărbători și consolida realizările umanității.

Această zi este marcată în fiecare an pe data de 3 decembrie, cu rolul de a favoriza și implementa noi programe destinate unui stil de viață mai bun și mai ușor acestei categorii de oameni.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități promovează și împinge ideea în fața lumii că dizabilitățile nu sunt trăsături caracteristice ale oamenilor, ci mai degrabă deficiențe de sănătate: unii dintre noi avem nevoie de ochelari pentru a citi sau a vedea un film, alții au nevoie de câini antrenați în mod special pentru a-i ajuta pe cei nevăzători, alții au nevoie de scaune cu rotile pentru a se mobiliza și lista poate continua.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Potrivit site-ului ONU, Agenda 2030 se angajează să `nu lase pe nimeni în urmă`. `Persoanele cu dizabilități, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre și a acțiunii umanitare și al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o ‘echipă’ pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG)`.

InfoCons a inițiat alături de Asociația Nevăzătorilor din România, un proiect grandios cu scopul de a realiza, la nivel mondial, accesibilizarea spațiilor publice pentru nevăzători. Obiectivul acestui proiect este acela de a reuși montarea plăcuțelor cu semnalizare în braille pentru toate spațiile publice.

Mai multe informatii gasiti aici :https://www.infocons.ro/ro/i-accesibilizarea-spatiilor-publice-pentru-nevazatori-MTc3MzYtMQ.html

La data de 26 Octombrie 2015, InfoCons a realizat in parteneriat cu STS pentru persoanele cu dizabilități de auz și de vorbire Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență prin serviciul de SMS 113. Acestea vor putea să folosească numărul 113 doar după o înregistrare prealabilă a propriului număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgență.

Pentru cei care doresc, pot descărca plăcuța obligatoriu de afișat cu numerele de urgență 112 si 113 accesând urmatorul link

http://telefonul-consumatorilor.ro/112-113-numere-de-urgenta-obligatoriu-de-afisat/

Este important să luăm în seamă că deficiențele nu trebuie să ne doboare și că acestea nu ne opresc din a funcționa și a avea dreptul la viață.

Persoanele cu dizabilități au gratuitate la serviciile oferite de Infocons, acestea trebuind doar să se înscrie ca și membri ai asociației.

Cu acest prilej, InfoCons urează tuturor organizațiilor de profil din România cele mai sincere felicitări și “La mulți ani! cu o9atitudine!` pentru activitatea deosebită pe care o desfășoară și mult succes pentru continuarea acesteia la înalte standarde!

Click aici pentru a citi un studiu realizat de InfoCons privind accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu dizabilități

https://www.infocons.ro/ro/i-studiu-privind-accesibilizarea-spatiilor-publice-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-MTY0NzktMQ.html

Sursă: United Nations

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal