Continuând eforturile de a reduce amprenta de carbon a Europei și de a reduce factura de energie pentru consumatorii europeni, Comisia a adoptat astăzi noi măsuri de proiectare ecologică pentru produse precum frigidere și mașini de spălat. masini de spalat vase si televizoare. Îmbunătățirea eco-proiectării produselor reprezintă o modalitate de a transpune în realitate principiul primăriei eficienței energetice care stă la baza priorității UE în ceea ce privește unirea energiei.

Măsurile adoptate includ, pentru prima dată, cerințe de reparabilitate și reciclabilitate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor economiei circulare, prin îmbunătățirea duratei de viață, întreținere, reutilizare, modernizare și reciclarea aparatelor, precum și gestionarea deșeurilor acestora.

Citește și:

ANPC a desfasurat actiuni de consiliere a operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe Valea Prahovei

Comisia estimează că aceste măsuri, combinate cu etichetele de eficiență energetică adoptate la 11 martie , vor duce la 167 TWh de economii de energie finale pe an până în 2030. Acest lucru echivalează cu consumul anual de energie al Danemarca și corespunde unei reduceri de peste 46 de milioane de tone de echivalent CO2. Datorită acestor măsuri, gospodăriile europene vor economisi în medie 150 EUR pe an. Aceste economii sunt în plus față de cele pe care trebuie să le obțină cerințele existente în materie de eco-proiectare și etichetare energetică, adică aproximativ 150 Mtoe (milioane de tone de echivalent petrol) până în 2020, ceea ce reprezintă aproximativ energia primară anuală a Italiei. Pentru consumatori, acest lucru corespunde deja unei economii medii de până la 285 EUR pe an pe factura de energie a gospodăriei.

După adoptarea lor astăzi, textele vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în următoarele săptămâni și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

În urma unui proces de consultare, Comisia a adoptat 10 reglementări de punere în aplicare care stabilesc cerințe de proiectare ecologică, în special pentru eficiență energetică, pentru următoarele grupuri de produse: frigidere; mașină de spălat; mașină de spălat vase; Dispozitive de afișare electronice (inclusiv televizoare); surse de lumină și unelte de control separate; surse de alimentare externe; motoare electrice; aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă (de exemplu, frigidere de supermarket, distribuitoare de băuturi reci); Transformatoare electrice; și echipamente de sudare.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal