​Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Federală Nigeria, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple. Perioada de şedere nu poate depăşi 90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Autorităţile nigeriene nu eliberează vize la frontieră. Viza se obţine numai de la misiunile nigeriene acreditate în străinătate. În România, vizele se pot obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Federale Nigeria din Bucureşti (Adresa: 010449, Bucureşti, Str. Argentina nr. 41, Sector1, Telefon: (0040-21) 312 86 85; 312 79 37, Fax: (0040-21)3120622, Email:nigerembinro@yahoo.com), în baza unei invitaţii, avizate de Ministerul de Interne nigerian, a asigurării de călătorie şi a certificatului de vaccinuri împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Nigeria, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile nigeriene:

  • Ambasada Republicii Federale Nigeria din Bucureşti
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Nigéria

Ameninţări teroriste

În prezent, situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile teroriste.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile nigeriene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Nigeria să manifeste prudenţă sporită, întrucât pe teritoriul Nigeriei situaţia conflictuală în ceea ce priveşte securitatea a devenit greu controlabilă.

În R. F. Nigeria, în trei state din zona de nord-est, respectiv Adamawa, Borno şi Yobe, a fost instituită starea de urgenţă în urma atentatelor şi acţiunilor teroriste, soldate până în prezent cu decesul unui număr de aproximativ 3.600 persoane.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare în zona de nord şi de nord-est a Nigeriei, iar celor care se află în regiune să o părăsească de urgenţă.

În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, se recomandă evitarea oricărei deplasări, în mod special, în următoarele state ale Federaţiei Nigeriane: Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Yobe (toate din Nord), Akwaibom, Ananmbra, Bayelsa, Benue, Cross River, Delta, Imo, Taraba, Rivers (toate din Sud) precum şi în capitala federală, oraşul Abuja şi statele limitrofe acesteia (Kogi, Nasarawa).

Totodată, cetăţenii români sunt informaţi că, în această perioadă, pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetăţenilor străini, în zonele sus-menţionate, este cotat la nivel de cod roşu, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. De la începutul lunii aprilie, au fost înregistrate peste 400 de victime rezultate în urma atentatelor sinucigaşe, inclusiv în capitală.

Acţiunile extreme teroriste create în această ţară în 2002, se derulează cu preponderenţă în partea de nord a Nigeriei, iar din 2010 inclusiv în capitala federală Abuja. Începând din septembrie 2012, organizaţia islamistă radicală şi-a extins acţiunile şi în statele din zona de est a Nigeriei (Adamawa) şi împrejurimile capitalei Abuja, având ca ţintă, de preferinţă, campusurile universitare sau punctele religioase.

În ultima lună, atacurile teroriste pe teritoriul nigerian s-au derulat cu o frecvenţă aproape zilnică.

În aceste condiţii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile pe teritoriul acestei ţări şi să evite atât statele din partea de nord a ţării, precum şi zona Deltei Nigerului, regiune care rămâne, în continuare, cu un potenţialul de risc foarte ridicat, înregistrându-se un număr considerabil de răpiri cât şi atacuri armate asupra instalaţiilor petroliere, precum şi acte de piraterie îndreptate împotriva navelor comerciale care ajung în această zonă.

Sunt comise crime de către grupuri de indivizi, care, în unele cazuri, poartă ilegal uniforme ale poliţiei şi armatei. Autorităţile locale însărcinate cu siguranţa şi ordinea publică reacţionează cu dificultate în astfel de situaţii, mijloacele aflate la dispoziţia acestora fiind minime.

Începând din luna octombrie 2012, zona situată la frontiera dintre Nigeria şi Republica Camerun este afectată de mişcări ale etnicilor locali care se opun cedării Peninsulei Bakassi către Camerun, aşa cum a decis în urmă cu 10 ani Curtea Internaţională de la Haga.

Deplasările cetăţenilor străini în zonele considerate de guvernul nigerian a fi zone de conflict, fără consultarea autorităţilor locale însărcinate cu probleme de securitate, nu sunt recomandate, existând riscul ca acestea să fie considerate ca fiind ilegale.

Jurnaliştii trebuie să obţină acreditare specială din partea Ministerului Informaţiei (Relaţiilor Publice) înainte de a călători în zonele Deltei Nigerului. Această acreditare specială se adaugă la acreditarea generală a presei şi o viză nigeriană, valabile pentru asemenea activităţi în toată ţara.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Nigeria, este indicată informarea, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă.

Cetăţenii români care sunt, totuşi, nevoiţi să se deplaseze în Republica Federală Nigeria sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze urgent Ambasadei României la Abuja  şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în Republica Federală Nigeria

Cancelaria

Adresa: Nelson Mandela Street, no.76, Plot 498, Asokoro, Abuja

Telefon: +234 (0) 903 8411860

Telefon mobil urgenţă: +234 908 723 4022

Informații privind vize: +234 908 723 4024

E-mail: abuja@mae.ro

Secţia Consulară

E-mail: abuja@mae.ro

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze asupra modului în care societatea gazdă asigură protecţia pe durata prezenţei în Nigeria.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contacteze cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

Telefoane locale de urgenţă

  • Poliția: 997;
  • Pompieri: 999;
  • Urgență Medicală: 190.

Apelează rapid numerele de urgență din Nigeria!

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României în Nigeria (Telefon urgenţă: +234 908 723 4022)).

În atenţia cetăţenilor români care au contracte de muncă în Nigeria, MAE recomandă atât manifestarea de atenţie sporită, cât şi înregistrarea coordonatelor personale în evidenţele misiunii diplomatice din Abuja, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările anterioare de a fi consultate informaţiile oferite prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” pentru telefonul mobil şi tabletă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele M.A.E. şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi pot să ajungă în situaţia de a suporta consecinţele unor asemenea deplasări, având în vedere că posibilităţile şi mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt limitate.

Sistemul medical

Sistemul medical este deficitar.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Nigeria asupra faptului că, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cazurile de febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), înregistrate pe teritoriul acestui stat au fost eradicate. Deşi a fost oprită răspândirea acestui flagel, autorităţile nigeriene continuă monitorizarea situaţiei şi menţin în vigoare măsurile profilactice şi campaniile de informare a populaţiei.

Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare – OCHA  sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă ca, înaintea efectuării unei călătorii, să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Autorităţile din Nigeria solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene!

Începând cu data de 05.05.2014, OMS a introdus Nigeria (alături de Pakistan şi Afganistan) pe harta ţărilor care constituie Urgenţă de Sănătate Publică din cauza poliomielitei.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre și din Nigeria și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea este obligatorie și se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febră galbenă, meningită cerebro spinală, poliomielită, holeră, febră Lassa sau lepră, boli de piele, etc. Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Alte recomandări

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inimă, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi o minitrusă cu medicamente de primă urgenţă.

Este indicată consumarea băuturilor îmbuteliate şi a alimentelor bine preparate termic.

  • Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, medicale (care să implice şi posibilitatea de evacuare pe cale aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local) precum şi a unei asigurări de viaţă.
  • Să evite locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul oraşelor cu mijlocele de transport în comun şi să utilizeze taxiuri, cu precauţia de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Condiţii privind traficul auto

  • Transportul rutier

Reţeaua de drumuri este în general într-o stare foarte gravă de conservare.

Trebuie să se evite, pe cât posibil deplasarea cu autoturismul. Sunt destul de frecvente falsele “operaţiuni stop” care au ca motiv principal tentative de jaf sau răpire.

Este indicat să se evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiune.

  • Transportul aerian

Siguranţa şi întreţinerea aeronavelor care operează pe cursele interne precum şi calitatea acestora lasă mult de dorit. Trebuie avută mare atenţie la alegerea companiilor.

Principalele aeroporturi: Lagos, Abuja, Kano şi Port Harcout.

  • Transportul feroviar

Nu există transport feroviar.

  • Transportul fluvial

Este nesigur şi se înregistrează cazuri frecvente de piraterie.

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este Naira, divizata în 100 de unităţi mai mici, Kobo. Nu se poate obține în străinătate. Atât dolarul, cât şi euro, pot fi schimbate, în moneda locală, cu uşurinţă, în Nigeria. Plăţile se fac aproape în exclusivitate cu bani lichizi. Cărţile de credit şi de debit sunt foarte rar acceptate, iar folosirea lor nu este indicată din cauza riscului de copiere şi fraudare. Reţeaua de ATM este întâlnită mai mult în centrele urbane. Nu este indicat să se semneze cecuri.

Reglementări vamale

Pot fi introduse în Nigeria: 200 ţigări sau 50 de trabuce sau 200 de grame de tutun; 1 litru de alcool; parfum în cantităţi mici.

Produse interzise: şampanie, vin spumos, bere şi băuturi nealcoolice, fructe, legume, cereale şi ouă, bijuterii şi metale preţioase.

Regimul animalelor de companie

Transportul animalelor poate fi autorizat în interior sau în cală, în cuşti rigide proprii, în funcţie de greutatea acestora şi de regulile fiecărei companii.

Pentru îmbarcare este nevoie de certificatul zoosanitar internaţional.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal