Condiţii de intrare şi regim de şedere

În Republica Niger viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte simple, paşapoarte de serviciu, oficiale şi diplomatice. Perioada de şedere nu poate depăşi  90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

Cetăţenii români pot obţine vize de intrare în Niger de la Secţia Consulară a Ambasadei Nigerului în Germania (Adresa: Berlin, Machnowestr 24, Telefon: (0049-030) 805 89 660, Fax: (0049-030) 805 89 662, E-mail: ambaniger@t-online.de).

Autorităţile din Niger solicită cetăţenilor străini, la intrarea în ţară, să facă dovada vaccinării împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Niger, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile acestui stat:

  • Ambasada Republicii Niger în Germania
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Niger

Ameninţări teroriste

Situaţia de securitate din regiune este afectată de acţiunile teroriste violente practicate de către grupările teroriste din Nordul Nigeriei şi de rebelii militari din Mali.

Există posibilitatea ca în orice clipă să aibă loc o  acţiune teroristă similară celei din Algeria şi pe teritoriul Nigerului.

Siguranţă şi criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă  cetăţenilor români să evite orice deplasare pe teritoriul Nigerului şi să manifeste prudenţă sporită, ţinând cont de situaţia conflictuală din statele vecine.

În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat,  sunt avertizaţi să evite zonele de la graniţele cu Mali, Algeria, Libia şi Nigeria, deplasările în zona capitalei Niamey şi călătoriile la nord de paralela 17. Din motive de securitate se recomandă  evitarea, pe cât posibil, a mersului pe jos singur şi deţinerea unei sume consistente de bani.

Totodată, cetăţenii români sunt informaţi că în această perioadă pericolul privind răpirile, în zonele sus menţionate, este cotat la nivel de cod ROŞU, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt foarte reduse.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Niger, este indicat să vă informaţi, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă.

Cetăţenii români care sunt, totuşi, nevoiţi să se deplaseze în Republica Niger sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Abuja  şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în Republica Federală Nigeria

Cancelaria

Adresa: Nelson Mandela Street, no.76, Plot 498, Asokoro, Abuja

Telefon: +234 (0) 903 8411860

Telefon mobil urgenţă: +234 903 8411860

E-mail: abuja@mae.ro

Secţia Consulară

E-mail: romnig1@gmail.com

Apelează rapid numerele de urgență din Niger!

În cazul realizării unei deplasări în scop de afaceri, sfătuim cetăţenii români să se informeze asupra modului în care societatea gazdă asigură protecţia pe durata prezenţei în Niger.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, trebuie să contacteze cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

Există un Consulat Onorific al României la Niamey (Adresa: 258B, Rue du Grand Hotel, Quartier Terminus – Niamey,Telefon mobil: +227 96 508578, E-mail: roumanie_niger@yahoo.fr), care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României în Republica Federală Nigeria  (Telefon urgenţă: +234 (0) 903 8411860).

În calitate de resortisanţi ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie (Emergency Travel Document EMT), în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Niamey.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele M.A.E. şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot în găsi în situaţia de a suporta consecinţele unor asemenea deplasări, având în vedere că posibilităţile şi mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt minime.

Sistemul medical

Sistemul medical este deficitar.

În capitala Niamey infrastructurile medicale sunt limitate. Recomandăm, în cazuri de urgenţă două clinici private care ar putea acorda primul ajutor:

Clinica Gamkalley:tel.732033

Pro Sante : tel.722650

Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febră galbenă, meningită, poliomielită, holeră, hepatita A, B, boli de piele, etc. Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inimă, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi o minitrusă cu medicamente de prim ajutor.

Este indicată consumarea băuturilor îmbuteliate şi a alimentelor bine preparate termic.

Se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, medicale (care să implice şi posibilitatea de evacuare pe cale aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local) precum şi asigurare de viaţă.

Alte recomandări importante!

Deoarece Nigerul este o ţară musulmană, se recomandă respectarea sensibilităţii oamenilor, în special în ceea ce priveşte îmbrăcămintea şi comportamentul.

Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

Autoturismele  trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.

Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).

Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.

Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Nu se recomandă fotografierea persoanelor fără autorizarea prealabilă. Este interzisă fotografierea edificiilor militare sau guvernamentale.

Consumul de alcool este permis.

Consumul şi traficul substanţelor stupefiante se sancţionează  cu  închisoare de la 5 la 10 ani.

Condiţii privind traficul auto

Principalele oraşe sunt legate de străzi aflate în stadiu rezonabil.

Trebuie să se evite, pe cât posibil deplasarea cu autoturismul, dar dacă situaţia o impune, pe rute mai lungi, trebuie să se circule în convoi de mai multe maşini, de preferat de teren, dotate cu mijloace de comunicare radio sau telefon prin satelit pentru a asigura o conexiune securizată pentru a contacta baza în caz de avarie, accident, asalt sau probleme de sănătate. De asemenea, trebuie comunicat itinerariul autorităților locale pentru a obţine autorizațiile necesare. Este indicată evitarea oricărei  deplasări pe timpul nopţii, indiferent de regiune. În caz de accident rutier, poliţia acceptă să vină la faţa locului, în general, doar dacă se pune la dispoziţie maşină pentru transport.

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este francul (CFA). Atât dolarul cât şi euro, pot fi schimbate, în moneda locală, la bănci. Cărţile de credit nu sunt  acceptate nici măcar la marile hoteluri sau restaurante.

Reglementări vamale

Pot fi introduse în Niger : 200 ţigări sau 25 de  bucăţi de trabuc sau 250 de grame de tutun ; 1 litru de alcool ; parfum în cantităţi mici.

Nu pot fi scoase din ţară: obiecte arheologice, minerale, pietre sculptate şi vârfuri de săgeţi.

Regimul animalelor de companie

Este interzisă trecerea frontierei cu păsări sau animale exotice.

Toate celelalte animale se supun normelor internaţionale.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal