Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu anul 2016, se aplică provizoriu prevederile Acordului între Uniunea Europeană și Statele Federative ale Microneziei privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere.

Conform prevederilor acestui acord, cetățenii Uniunii Europene care dețin un pașaport valabil simplu, diplomatic, de serviciu, oficial sau special emis de un stat membru pot intra și rămâne fără viză pe teritoriul Microneziei pentru o perioadă maximă de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Pașaportul temporar românesc nu este recunoscut de autoritățile statului, iar poliția de frontieră nu va permite intrarea titularilor acestui tip de pașaport pe teritoriul Microneziei.

Ameninţări teroriste

Nivelul de terorism este scăzut, dar trebuie avut în vedere riscul global de atacuri teroriste, care ar putea apărea în locuri publice, inclusiv în cele frecventate de expatriați și de străini.

Trebuie acordată o atenţie sporită în această perioadă.

Siguranţă și criminalitate

În Micronezia, pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1986 prin Constituţie.

Există sancțiuni severe pentru toate infracțiunile legate de droguri.

Relațiile între persoanele de același sex sunt interzise în Statele Federale ale Microneziei, iar semnele de afecțiune între partenerii de același sex pot ofensa populația locală.

  • Criminalitate

În Micronezia, nivelul de criminalitate este scăzut. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de infracțiuni minore împotriva străinilor, inclusiv spargeri și furturi non-violente. Luați-vă măsuri de precauție pentru a vă proteja bunurile.

Femeile trebuie să manifeste atenție sporită dacă sunt neînsoţite și să fie conștiente de faptul că standardele rochiilor sunt mai conservatoare în Micronezia decât în ​​multe țări occidentale.

  • Siguranţa pe mare

Există curenți de apă și valuri înșelătoare în anumite părți ale insulelor.

Trebuie purtat echipament de siguranță corespunzător înainte de a vă angaja în sporturi nautice și să luaţi în consideraţie sfaturile locale privind siguranța pe apă în orice moment.

  • Dezastre naturale

Micronezia este predispusă la dezastre naturale, cum ar fi: uragane, cicloane, inundații și secete severe. Deși acestea sunt cazuri rare, este indicat să monitorizaţi cu atenţie actualizările meteo locale și să respectați toate instrucțiunile emise de autoritățile locale.

Sistemul medical

Asigurați-vă că aveţi vaccinurile la zi, inclusiv în cazul în care călătoriți dintr-o zonă afectată. Facilitățile medicale sunt, în general, adecvate pentru tratament simplu în Micronezia. Pentru probleme mai grave sau complicate, pot fi necesare evacuările medicale către Guam sau Australia. Asigurați-vă că aveți asigurare de sănătate de călătorie corespunzătoare și fonduri accesibile pentru a acoperi costurile pentru orice tratament medical în străinătate și repatriere. Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență în timpul călătoriei, sunaţi la nr. 330 2444 pentru Chuuk, 370 3012 pentru Kosrae, Pohnpei 320 2213 pentru sau 350 3446 pentru Yap și solicitaţi o ambulanţă. Trebuie să contactați compania dvs de asigurare/asistenţă medicală imediat dacă se face referire la o unitate medicală pentru tratament.

Condiţii privind traficul auto

Serviciul de taxi este disponibil pe tot teritoriul statului.

În marile orașe ale statului, sunt disponibile autoturisme spre închiriere, fiind necesar ca șoferul să aibă un permis de conducere național sau internațional.

Chiar dacă nu există un orar de călătorie pentru autobuze, unele sunt disponibile spre închiriere.

Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil pentru 30 de zile, după această perioadă fiind necesară obţinerea unui permis de conducere local.

Utilizarea cărţilor de credit

Moneda oficială a Microneziei este dolarul american (USD).

Există multe bănci SUA asigurate care operează în Micronezia, iar cele mai multe tipuri de cărţi de credit sunt acceptate.

Reglementări vamale

Fiecare aeroport din insulă are propriii ofițeri din cadrul Biroului Vamal și din cadrul Biroului de Imigrări. Dacă intenţionaţi să vizitaţi mai multe insule în timpul unei călătorii, va trebui să treceţi prin linii de imigrare și vamă la fiecare oprire și să completaţi documentele necesare.

Plantele și animalele trebuie să aibă aprobare prealabilă înainte de intrarea în Micronezia, iar animalele trebuie să fie în carantină.

Importul de substanțe sau arme reglementate este strict interzisă.

Regimul animalelor de companie

Pentru câini și pisici se aplică următoarele cerințe:

  • autorizaţie import;
  • 15 cifre ISO conforme microcipului animalului de companie;
  • Certificat de Vaccinare Rabie – animalele de companie trebuie să fi fost vaccinate după introducerea microcipului;
  • Rezultatele Blood Titer Test administrat cel puțin cu de 30 de zile de la vaccinare pentru rabie și cu cel puțin 90 de zile înainte de intrare în Micronezia;
  • Animalul de companie trebuie să fie însoțit de certificat de sănătate;
  • Certificat eliberat de un medic veterinar licențiat care să ateste că pisica sau câinele au stat cel puţin 6 luni în carantină.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal