Într-o lume vastă de 7 miliarde de oameni în care tot ce auzim este despre diferențele noastre, există câteva lucruri importante care ne conectează, iar unul dintre acestea este mâncarea. Mâncarea ne leagă pe toți. Cu toții avem nevoie de ea, depindem de ea, supraviețuim datorită ei și obținem fericire din ea.

Așadar, dacă iubim atât de mult mâncarea, de ce lăsăm o mare parte din ea să putrezească în frigiderele noastre, să fie lăsată în urmă la petrecerile noastre, să fie aruncată din magazinele noastre sau să o aruncăm din farfurii? O treime din totalul alimentelor produse la nivel mondial este pierdut sau irosit. Ne place mâncarea, dar nu avem grijă de ea. Nu o respectăm.

Iată 5 moduri care ne ajută să iubim mâncarea:

  1. Reduceți-vă risipa de alimente – Cumpărați numai alimentele de care aveți nevoie, învățați să iubiți fructele și legumele urâte, păstrați-vă porțiile realiste, acordați atenție la datele de expirare, păstrați mâncarea cu înțelepciune, donați excesul și transformați mâncarea rămasă în mesele zilei următoare.
  2. Sprijină-ți producătorii locali de alimente: bucătarii obțin premii, vedete și recunoaștere pentru creațiile lor. Dar cum rămâne cu fermierii noștri? Fără ei, nu am avea zilnic mâncarea proaspătă de care avem nevoie și ingredientele pentru a face niciun fel favorit. Nu sunt fermierii adevărații eroi?
  3. Agricultura nu este doar o muncă, ci este o artă. Există atât de multe lucruri care duc la crearea mâncării noastre. Este nevoie de semințe și sol, apă și muncă, protecție și răbdare. Știați că este nevoie de 50 de litri de apă pentru a produce o portocală? Opțiunile noastre alimentare afectează sănătatea planetei noastre și viitorul nostru alimentar. Când mănânci, te ocupi de resurse naturale și de munca grea a fermierilor, albinelor, recoltoarelor și a celorlalți care au primit mâncarea în farfurie. Apreciază mâncarea ca și cum ai aprecia o piesă de artă.
  4. Adoptați o dietă mai sănătoasă și mai durabilă – Corpurile noastre rămân fără calorii și nutrienți. Ne primim energia și ne menținem sănătatea din alimente bune. În mod normal, nu acordăm atenție puterii pe care alimentele și nutriția o au asupra corpului nostru. Trebuie să respectăm că alimentele sunt combustibil. O cantitate prea mare sau doar un singur fel poate duce la obezitate, deficiențe sau boli legate de dietă.
  5. Aflați de unde provine mâncarea: Kiwi provin din copaci sau tufișuri? O roșie este un fruct sau o legumă? Aflând mai multe despre mâncarea noastră, de unde provine, când este în sezon și ce este nevoie pentru a o produce, creștem în cunoștințele noastre și în respectul pentru ceea ce mâncăm.

Accesati linkul de mai jos pentru a vă testa cunoștințele despre diferite fructe și legume cultivate în întreaga lume!

https://www.infocons.ro/ro/pg-teste-MjMxLTQtMTM4.html

Pentru mulți oameni de pe planetă, mâncarea este ceva la îndemână. Este acolo în casă sau într-un magazin dacă avem nevoie și avem, de obicei, mijloacele pentru a o cumpăra. Dar, pentru mulți, mâncarea este rară sau evazivă. Pentru 821 de milioane de oameni cărora le este foame, mâncarea nu este o garanție. Este o provocare zilnică.

Respectarea alimentelor înseamnă să apreciezi povestea mâncării. Când cunoaștem imaginea completă, este mai ușor să vedem ce înseamnă cu adevărat mâncarea noastră și cât de prețioasă este cu adevărat. Așa cum ne asigurăm să avem drepturi pentru protecția consumatorului, așa ar trebui să ținem cont și să respectăm mâncarea și să oprim risipa alimentară! Fii un adevărat consumator european!

Sursa: Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite

Respect mancarii !!!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal