Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Jamaica au nevoie de viză de intrare.

Cetățenii români posesori ai unei vize valabile, emisă de S.U.A. sau Canada, care călătoresc în scop turistic în acest stat, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 30 de zile, cu condiția să poată face dovada vaccinării contra rujeolei, rubeolei și poliomielitei, cu un certificat medical emis după data de 14 august 2014.

Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Statului Jamaica din străinătate, precum şi la punctele de trecere a frontierei șipoate fi prelungită pentru o perioadă de 30 de zile.

Documentele necesare obținerii vizei de scurtă ședere sunt:

  • paşaport cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului;
  • biletul de călătorie dus-întors sau un bilet de întoarcere într-o altă țară în care să fie admiși;
  • rezervare la hotel;
  • dovezi privind acoperirea cheltuielilor de şedere (voucher, cash etc);
  • dovada vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și poliomelitei; „carnetul galben” eliberat de o clinică specializată în imunologie. Lista acestora este disponibilă pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro) – secțiunea „Sfaturi pentru călători”.
  • taxa de eliberare a vizei (100 dolari USA).

Reprezentarea diplomatică și consulară a statului Jamaica este asigurată de misiunea diplomatică a acestui stat în Germania..

Informații suplimentare privind intrarea străinilor în Jamaica pot fi accesate pe site-ul oficial jamaican.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Havana, acreditată și pentru Jamaica şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Apelează rapid numerel de urgență din Jamaica!

Doriţi să lucraţi în Jamaica?

Cetățenii străini se pot angaja în Jamaica în baza permisului de muncă eliberat de către Ministerul Muncii și Securităţii Sociale. Permisul de muncă trebuie solicitat de către angajatorul jamaican. Vizele de lucru sunt eliberate numai pe baza unor dovezi de ofertă de muncă confirmată.

Documentele ce trebuie prezentate, împreună cu cererea de viză, sunt:

  • paşaport național valabil;
  • scrisoarea originală a societăţii care confirmă oferta de muncă;
  • aprobarea permisului de muncă original, semnat de către sau în numele ministrului Muncii;
  • formular completat de cerere de viză;
  • o fotografie tip pașaport;
  • taxa de viză.

Atenţie! Acceptul de intrare a lucrătorului străin pe teritoriul jamaican este la discreţia ofiţerului de imigrare. Acesta solicită ca străinul să aibă în posesia lui, la sosire, bilet de întoarcere şi paşaport valabil cu viză de intrare corespunzătoare.

Siguranţă şi criminalitate

Jamaica se confruntă cu o rată de criminalitate destul de ridicată. În ultimii ani, au crescut atacurile armate în care au fost implicați turiști străini. Pe parcursul anului 2018, autoritățile au instituit de mai multe ori starea de urgență pentru a putea gestiona fenomenele infracționale.

Se recomandă maximă prudență, limitarea deplasărilor în afara hotelurilor și respectarea recomandărilor autorităților locale.

Se recomandă evitarea transportului public și a deplasărilor noaptea sau în cartiere mărginașe. Optați pentru excursii la obiectivele turistice, organizate de agenții autorizate și transportul cu taxiuri oficiale (plăcuțe roșii) și alte mijloace de transport ale Oficiului de Turism din Jamaica (Jamaica Tourism Board). Evitați plajele din afara resorturilor. Manifestați precauție față de localnicii care se oferă să vă ajute să găsiți locuri de cazare sau restaurante. În caz de atac armat, nu opuneți rezistență.

În caz de urgență, poliția poate fi apelată la numărul 119.

Avertisment privind drogurile

Consumul și vânzarea de droguri, inclusiv marijuana (ganja), sunt interzise de lege și se pedepsesc cu închisoarea. Se efectuează controale severe la ieșirea din țară. Asigurați-vă că bagajele rămân tot timpul sub supravegherea dumneavoastră.

Dezastre naturale

În perioada mai-noiembrie, Jamaica poate fi afectată de uragane și alte fenomene meteo extreme.

În eventualitatea în care doriți să călătoriți în zonele de coastă în sezonul ploios(uragane), trebuie să știți că vă expuneți unor riscuri considerabile și se recomandă să fiți pregătiți să vă schimbați brusc planurile de călătorie, inclusiv prin scurtarea sau anularea călătoriei, să vă informați despre prognoza meteo, inclusiv previziunile de furtuni (National Hurricane Center (www.nhc.noaa.gov), să vă asigurați că aveți date de contact în situații de urgență ale companiei aeriene sau agenției de turism, să urmați instrucțiunile și recomandările autorităților locale.

Jamaica este într-o zonă cu risc seismic. În caz de cutremur, urmați recomandările autorităților locale.

Sistemul medical

Înainte de plecarea în Jamaica, se recomandă consultarea medicului şi contractarea unei asigurări medicale cuprinzătoare (care să acopere cheltuielile medicale şi repatrierea din motive medicale). Este recomandată vaccinarea împotriva difteriei, poliomielitei şi tetanosului, eventual şi împotriva hepatitelor virale A și B.

Se manifestă frecvent:

  • bolile transmise prin înţepături de ţânţar (Dengue, Chikungunya, Zika) – se recomandă măsuri obişnuite de protecţie: haine lungi, produse împotriva ţânţarilor, protejarea locuinței etc.
  • Gripa A/H1N1
  • Febră tifoidă
  • SIDA – răspândire semnificativă

Există facilități medicale în zonele turistice și în capitala Kingston, însă costurile tratamentului pot fi foarte ridicate. În cazul persoanelor care urmează medicație în mod curent, este necesar un permis special pentru introducerea în țară a medicamentelor. Documentele necesare sunt: scrisoare medicală, copie a rețetei, copii ale biletelor dus-întors, adresa din Jamaica, date de contact ale medicului și pacientului. Cererea se depune la Ministerul Sănătății (Chief Dangerous Drugs Inspector, Pharmaceutical and Regulatory Affairs Department Standards and Regulation, 45-47 Barbados Avenue, Kingston 5, Jamaica W.I., Tel: 1(876) 633-7137, Email: parchmentt@moh.gov.jm and porteoust@moh.gov.jm, Website: www.moh.gov.jm).

Condiţii privind traficul auto

Sensul de circulaţie auto este pe partea stângă a carosabilului.

În afara unor rute importante, cum ar fi cele care deservesc coasta de nord și autostrada de la vest de Kingston, rețeaua de drumuri este sinuoasă, îngustă și influenţată de condițiile meteorologice, mai ales în timpul sezonului ploios (iunie-octombrie). Nu se recomandă deplasarea pe timp de noapte, deoarece drumurile sunt marcate necorespunzător, existând multe obstacole.

Călătoria cu animale de companie

Călătoria cu animale de companie este permisă în condițiile reglementate de Ministerul Industriei, Comerțului, Agriculturii și Pescuitului. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul http://www.jhcuk.org/visitors/pets.

Sistemul monetar şi schimbul valutar

Moneda națională este dolarul jamaican. Sunt acceptate cardurile Visa, Mastercard, Cirrus și Plus. Manifestați precauție la folosirea cardurilor pentru plăți curente, în locuri publice cum sunt restaurantele și magazinele.

Reglementări vamale

Mai multe informații, inclusiv lista produselor restricționate și formalitățile necesare pentru exportul diferitelor categorii de produse, sunt disponibile pe site-ul Agenției Vamale din Jamaica, https://www.jacustoms.gov.jm/service/restricted-items.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal