Condiţii de intrare şi regim de şedere

 1. Nu este necesară viza pentru Republica El Salvador: cetățenii români pot călători în Republica El Salvador, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară.
 2. Documente necesare pentru intrarea în El Salvador: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:
 • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară.

IMPORTANT: se recomandă să se evite folosirea pașapoartelor temporare.

 • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include itinerariul, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă megeți în vizită la o persoană care locuiește în El Salvador), etc.
 • demonstrarea deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv,  extras de cont bancar etc.).
 • asigurare de voiaj/sănătate care să aibă acoperire în El Salvador.

Vizele de lungă şedere se obţin numai de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii El Salvador în țara de origine a solicitantului sau în alte țări.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Republica El Salvador să se adreseze Ambasadei Republicii El Salvador din Austria, reprezentanță diplomatică care are în jurisdicție și România.

Adresă: Viena, 1040 Prinz Eugen Strasse 72/2/1

Telefon: 0043-1 505.38.74

Fax: 0043-1 505.38.76.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele Ambasadei României în Mexic (mexico.consul@mae.ro), pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 1. Recomandări importante:
 • Asistenţă consulară – Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în El Salvador (Ambasada României din Mexic este acreditată şi în El Salvador). În cazul pierderii, furtului sau distrugerii documentelor de călătorie românești, în calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul El Salvador. Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.
 • În cazul în care aveți nevoie de sprijin Consulatul Onorific al României din San Salvador  vă poate ajuta în rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar acesta nu poate emite documente de identitate/călătorie româneşti sau presta alte servicii consulare.
 • Incidența infecțiilor cu virusul Dengue, Chikungunya și Zika a crescut, în special în timpul sezonului cald și ploios. În mod normal, acestea nu sunt boli mortale, deși implică riscuri diferite, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii sau vârstnicii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor pentru sănătatea fătului în cazul în care femeile gravide contactează Zika. Autoritățile din El Salvador lansează o alertă de virus dengue în fiecare vară. Datele indică faptul că în anul 2017 au fost depășite cifrele de infectați din anii precedenți.

Alte recomandări și sfaturi de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe, în completarea avertismentelor și semnalărilor importante descrise anterior, recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica El Salvador:

 • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor avion, precum și ( recomandabil) – copii electronice ale respectivelor documentelor (pe telefonul mobil, laptop, email, etc.).
 • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în cash) care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană.
 • să aibă permanent la îndemână datele de contact utile din/pentru El Salvador (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de El Salvador); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în El Salvador, datei și itinerariului călătoriei.
 • să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate.
 • să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea de sume mari de bani, card-uri de credit numeroase, etc.
 • să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.).
 • să nu se implice în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt extrem de drastice;
 • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării.
 • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite la posturile ambulante de pe stradă; să consume doar apă îmbuteliată.
 • în cazul producerii unor cutremure, tsunami sau erupții vulcanice, se recomandă respectarea instrucțiunilor și sfaturilor transmise de Protecția Civilă salvadoriană.
 • să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
 • să nu ia în autoturism persoane necunoscute;
 • să evite purtarea bijuteriilor, bunurilor de valoare, a sumelor mari de bani şi a mai mult de o carte de credit.

Ameninţări teroriste

În Republica El Salvador riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Siguranţă şi criminalitate

Dată fiind situația de securitate precară de pe întreg teritoriul țării, cetățenii străini trebuie să adopte măsuri de precauție (folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului), evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate.

În cazul producerii unui delict, acesta trebuie semnalat imediat poliției naționale.

Nu se recomandă folosirea mijloacelor de transport public, pe lângă numeroasele accidente fiind înregistrate agresiuni frecvente în interiorul acestora.

Nu se recomandă deținerea de cantități mari de bani și/sau obiecte de valoare la vedere.

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica El Salvador să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (dolar american).

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Republica El Salvador. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.

Apelează rapid numerele de urgență din El Salvador!

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Rețeaua principală de șosele este în general bună.

Date fiind caracteristicile locale, posibilitatea de a întâlni pietoni, animale, obstacole neprevăzute pe șosele și starea precară a parcului auto, numărul accidentelor de trafic este destul de ridicat, fapt pentru care se recomandă extremă precauție, în special pe timpul nopții și nedepășirea vitezei de 80 de km pe oră.

Trebuie acordată atenție specială numărului mare de autobuze care se deplasează, în general, de o manieră agresivă și imprudentă.

 • Transportul auto

Conform statisticilor, sunt înregistrate anual peste 2000 de accidente provocate de autobuze și microbuze folosite în transportul public, urmare nerespectării legislației rutiere.

Au fost înregistrate asalturi armate, inclusiv în transportul public, din partea bandelor delincvente, soldate cu incendierea autobuzelor și victime în rândul pasagerilor.

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.

În vederea obținerii unor informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Republica El Salvador să se adreseze Ambasadei Republicii El Salvador din Austria.

Datele de contact ale Ambasadei

Pentru orice solicitare de asistență de urgență sau semnalare privind situația în care vă aflați vă puteți adresa Ambasadei României în Mexic, care are următoarele date de contact:

 • Telefon: +52 55 5280 0197
 • Telefon pentru situații de urgență consulară: +52 1 55 3883 3072 – DOAR pentru situații de urgență!
 • E-mail: mexico@mae.ro (Secretariat)mexico.consul@mae.ro (Secția Consulară)
 • Adresa: Calle Sófocles no. 311, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo, C.P. 11560, Ciudad de México, México

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal