Cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piața din România .
În total au fost analizate 62 de produse, de la următorii producători / distribuitori:
- Oetker RO SRL având brandurile Alex , Carmin și Gallus
- Secom Onix Impex SRL având brandul Take
- Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG având brandul Heitmann
- Metma JSC
- Jumbo EC. R. SRL având brandul Metma
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă:
– 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari)
Numericul de aditivi alimentari variază între 1 – 11 :
- 3.23% din produse au în compoziție 11 E-uri
- 12.90% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 8.06% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 17.75% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 3.23% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 19.35% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 3.23% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 12.90% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 8.06% din produse au în compoziție 3 E-uri
- 8.06% din produse au în compoziție 2 E-uri
- 3.23% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
– 6 E-uri reprezintă media numericului de aditivi alimentari
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E270 acid lactic | 43 (69.35%) |
E122 azorubina | 38 (61.29%) |
E330 acid citric | 36 (58.06%) |
E133 albastru briliant FCF | 32 (51.61%) |
E202 sorbat de potasiu | 30 (48.39%) |
E422 glicerol | 30 (48.39%) |
E102 tartrazina | 29 (46.77%) |
E211 benzoat de sodiu | 27 (43.55%) |
E415 guma de xantan | 21 (33.87%) |
E110 galben portocaliu S | 20 (32.26%) |
E172 oxizi de fier si hidroxizi de fier | 11 (17.74%) |
E223 metabisulfit de sodiu | 8 (12.90%) |
E101ii riboflavina-5′-fosfat | 6 (9.68%) |
E120 carmina | 5 (8.06%) |
E131 albastru patent V | 5 (8.06%) |
E172 oxizi de fier si hidroxizi de fier | 5 (8.06%) |
E555 silicat de aluminiu si potasiu | 5 (8.06%) |
E104 galben de chinolina | 3 (4.84%) |
E124 ponceau/rosu cosenila A | 3 (4.84%) |
E142 verde S | 3 (4.84%) |
E155 brun HT | 3 (4.84%) |
E414 guma arabica | 3 (4.84%) |
E433 polisorbat 80 | 3 (4.84%) |
E470b saruri de magneziu ale acizilor grasi | 3 (4.84%) |
E151 negru briliant BN | 2 (3.23%) |
E410 guma din seminte de carruba | 2 (3.23%) |
E441 gelatina | 2 (3.23%) |
E100 curcumina | 1 (1.61%) |
E132 indigotina | 1 (1.61%) |
E160a beta caroten | 1 (1.61%) |
E171 dioxid de titan | 1 (1.61%) |
E200 acid sorbic | 1 (1.61%) |
E260 acid acetic | 1 (1.61%) |
E325 lactat de sodiu | 1 (1.61%) |
E407 caragenan | 1 (1.61%) |
E460i celuloză microcristalină | 1 (1.61%) |
E524 hidroxid de sodiu | 1 (1.61%) |
E904 lac: etanol. shellac | 1 (1.61%) |
Click AICI pentru a vedea numericul de aditivi alimentari pentru toate produsele studiate
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 69.35% dintre produsele studiate au avut în componență acid lactic (E270);
- 61.29% dintre produsele studiate au avut în componență azorubina (E122);
- 58.06% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Din punctul de vedere al gramajului și al capacității de vopsire
Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantitățile au fost cuprinse între 3g și 40g
Capacitatea de vopsire a fost cuprinsă între 10 și 60 de ouă.
În urma centralizării datelor, s-a observat și în acest an o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire.
De pildă:
– cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g de vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă. Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă .
– cu 3 g de vopsea de ouă se pot vopsii 60 ouă , în timp ce cu 4 g de vopsea de ouă se pot vopsii 15 ouă . Astfel cu o diferență de 1 g , vopsim cu cu 81.25% mai puține ouă . Asta înseamnă fie că vopseaua din cazul 2 e mai slabă, fie că ouăle sunt vopsite mai intens, consumând mai multă vopsea per ou .
Click AICI pentru a vedea cantitatea de vopsire în fucție de gramaj pentru fiecare produs studiat
Studiul se poate vedea integral AICI .
Ce este aditivul alimentar E 270 ?
E270 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali, obţinut din amidon şi melasă, prin fermentaţie bacteriană. Acidul lactic este un acid organic natural care este utilizat pe scară largă în industria alimentară . Este produs prin fermentarea carbohidraților de către bacterii , predominant din genurile Lactobacillus și Streptococcus.
E270 poate fi sintetizat și chimic, deși acidul lactic derivat din fermentație este mai frecvent în aplicațiile alimentare datorită originilor sale naturale și preferinței consumatorilor pentru ingredientele naturale .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro