Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu anul 2015, cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, care călătoresc în acest stat, în scop turistic, sunt scutiţi de viză de intrare dacă durata şederii este de maximum 30 zile, fără a exista posibilitatea prelungirii.

Turiştii pot intra doar prin anumite puncte de frontieră indoneziene pentru a beneficia de exceptarea de la viza de intrare (ex. aeroporturile internaţionale Soekarno-Hatta Jakarta, Juanda Surabaya, Ngurah Rai Bali, Kualanamu Medan şi Hang Nadim Batam, porturile Sri Bintan Pura Tanjung Pinang, Batam Center Batam, Sekupang Batam şi Tanjung Uban etc.). Lista completă a punctelor de frontieră poate fi consultată pe site-ul MAE la rubrica “Condiţii de călătorie”, postată pe website-ul oficial al Ambasadei României în Republica Indonezia http://jakarta.mae.ro/.

Atenţie! Deţinătorii de paşapoarte temporare au obligaţia să obţină, anterior deplasării în Republica Indonezia,  viză de intrare de la reprezentanţele diplomatice ale acestei ţări în străinătate.

Dacă cetăţenii români care călătoresc în Republica Indonezia în scop turistic doresc să stea mai mult de 30 de zile, dacă scopul vizitei este altul decât turism sau dacă se folosesc alte puncte de frontieră decât cele prestabilite, aceştia trebuie să aplice, în prealabil, pentru viză de intrare la reprezentanţele diplomatice ale acestei ţări în străinătate, existând şi opţiunea achitării sumei de USD 35.00, la punctele de frontieră din Indonezia, reprezentând valoarea vizei de intrare pentru 30 de zile cu posibilitatea prelungirii cu încă 30 de zile.

La data de 2 noiembrie 2016 a intrat în vigoare Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Indonezia cu privire la eliminarea obligativităţii vizelor pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, semnat la New York la 24.09.2015, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 50/2016, publicată în M.Of. nr. 145 din 25.02.2016. Conform prevederilor acestui Acord “cetăţenii statului fiecărei Părţi Contractante, titulari de paşapoarte diplomatice şi de serviciu valabile, pot intra, tranzita sau rămâne fără viză pe teritoriul statului celeilalte Părţi Contractante, pentru o perioadă care să nu depăşească 30 (treizeci) zile în oricare 180 (o sută optzeci) zile”. În același timp, “membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare ale statului fiecărei Părţi Contractante pe teritoriul statului celeilalte Părţi Contractante, titulari de paşapoarte diplomatice şi de serviciu valabile, precum şi membrii lor de familie, cu care gospodăresc împreună, ei înşişi titulari de paşapoarte diplomatice şi de serviciu valabile, vor trebui să obţină viză de intrare de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale celeilalte Părţi Contractante, înainte de sosire”. La data de 27 august 2021, acordul a fost suspendat pe termen nedeterminat la solicitarea părții indoneziene, pe fondul pandemiei de COVID-19. Pe durata suspendării acordului, cetățenii români și cetățenii indonezieni, titulari de pașapoarte diplomatice și de serviciu, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Indonezia, respectiv pe teritoriul României.

Indiferent de tipul de paşaport, înainte de a călători în Republica Indonezia trebuie să vă asiguraţi că valabilitatea documentului este de cel puţin şase luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea va fi refuzată în cazul în care paşaportul nu are valabilitatea menţionată, iar compania aeriană nu va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

AtenţieMAE recomandă cetăţenilor români, care călătoresc sau se află pe teritoriul Republicii Indonezia, să respecte cu stricteţe legislaţia acestei ţări, inclusiv în materie de vize şi să respecte scopul declarat al călătoriei.

Cetăţenii români care pierd sau cărora li se fură paşaportul pot solicita Ambasadei României în Republica Indonezia eliberarea unui titlu de călătorie. La eliberarea acestuia vor primi o scrisoare de la ambasadă, adresată Departamentului General pentru Imigrări, Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia (Jl. H.R. Rasuna Said Kav.X-6 Kuningan, Jakarta Selatan).

IMPORTANT! Cetăţeanul român se va prezenta personal cu titlul de călătorie şi cu scrisoarea emisă de ambasadă, la Departamentul General pentru Imigrări (program de luni până vineri, intre orele 08.00-16.00) pentru a i se aplica o ştampilă de ieşire din Indonezia, necesară la Biroul de Imigrare de la punctul de frontieră. Nu se admit excepţii de la această procedură.

Intrarea fără viză pe teritoriul Indoneziei, depăşirea termenului de şedere permis de viză sau încălcarea scopului declarat al călătoriei sunt considerate încălcări ale legislaţiei şi se sancţionează cu amenda de  IDR 300.000  / zi. Pentru depăşirea cu mai mult de 60 de zile a termenului de şedere în Indonezia, persoana respectivă poate fi reţinută şi condamnată la pedeapsa cu închisoare. Tichetul de sosire în Indonezia (arrival card) este necesar la ieşirea din ţară. Cetăţenii români au obligaţia ca, în cazul în care se cazează la persoane particulare, să se prezinte la oficiul local al poliţiei pentru înregistrarea şederii. Acest lucru nu este necesar dacă persoana este cazată la un hotel. Amenda aplicată în cazul nerespectării acestei obligaţii este de 5 milioane IDR.

Pentru o şedere mai mare de 90 de zile este obligatorie înregistrarea în evidenţele Serviciului de Imigrări.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor de intrare în Indonezia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe din Republica Indonezia (https://kemlu.go.id).Taxa de aeroport este inclusă în costul biletului de avion pentru toate zborurile în interiorul Indoneziei. Pentru anumite zboruri internaţionale, taxa de aeroport nu este inclusă în preţul biletului. Vă  recomandăm să verificați acest lucru cu agenția de turism sau compania aeriană, înainte de plecarea spre Indonezia.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

În Indonezia, există riscul ca atacurile teroriste să apară oricând și oriunde în țară. Anterior, tipurile de atacuri au inclus atacuri sinucigaşe cu explozibil şi arme de calibru mic care vizau persoanele aflate în locuri aglomerate.

La 13 şi 14 mai 2018 la Surabaya, Java de Est, au fost înregistrate 3 explozii în proximitatea unor biserici din localitate şi o explozie a unei bombe la un sediu de poliţie, incidente soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale. Cetăţenii români trebuie să manifeste precauţie la călătoriile în Aceh, provincia Sulawesi Central (în special localităţile Palu, Poso şi Tentena), provincia Maluku (în special Ambon), provincia Papua şi Papua de Vest, datorită existenţei potenţialului de violenţă şi conflicte.

În cazul în care astfel de deplasări sunt necesare, recomandăm ca ele să nu se facă fără acordul şi consultarea autorităţilor indoneziene. De asemenea, se recomandă vigilenţă sporită în perioada sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, Anul Nou Chinezesc, Nyepi (Anul Nou Balinez), Paştele şi Ziua Independenţei Indoneziei (17 august).

Există riscul de răpiri pe mare, atât în interiorul apelor teritoriale indoneziene cât şi în afara acestora. Riscul cel mai ridicat este regiunea mărilor Sulu şi Celebes.

Cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile indoneziene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Republica Indonezia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat, indiferent de naţionalitatea persoanelor implicate în traficul de droguri.

Tipurile de infracţiuni frecvente sunt: furturile din locuinţe, furturile de maşini, agresiunile, infracțiuni informatice legate de fraudarea cărţilor de credit.

Se recomandă evitarea deplasărilor pe jos, în zonele aglomerate, unde se înregistrează frecvent furturi operate de motociclişti aflaţi în viteză, în special în Bali şi în alte zone, frecventate de turişti străini.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • Pentru călătorii în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului de grup şi ale forţelor de ordine.
  • Consumul băuturilor alcoolice este tolerat numai în marile hoteluri şi restaurantele din oraşele mari.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţă faţă de infractor deoarece acesta poate fi înarmat. Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Indonezia.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Indonezia.

Jocurile de noroc sunt strict interzise în Indonezia. Evitaţi să vă implicaţi în astfel de activităţi, existând riscul arestării.

Demonstraţiile de stradă sunt frecvente. Majoritatea sunt paşnice, dar există riscul apariției unor acţiuni violente. Situaţia politică nesigură din provincia Sulawesi Central, în special în localităţile Palu, Poso şi Tentena, invită la prudenţă faţă de posibilele manifestări violente motivate politic.

În provincia Maluku s-au înregistrat violenţe între grupuri religioase şi tribale. Trebuie manifestată prudenţă în regiunea Ambon, inclusiv Insula Haruku.

Indonezia este o ţară predispusă la activităţi seismice intense şi la erupţii vulcanice.

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în zonele rurale, în special în sezonul ploios (noiembrie-aprilie). Recomandăm tuturor cetăţenilor români să urmărească periodic informaţiile şi alertele de producere a unor dezastre naturale în zonă şi să consulte pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

ATENŢIONĂRI SPECIALE

Informaţii utile în cazul erupţiei vulcanului Agung şi închiderea aeroportului internaţional Ngurah Rai

  • În cazul în care vă aflați în zona afectată, vă recomandăm să luați legătura cu familia dumneavoastră, pentru a informa cu privire la situația dumneavoastră.
  • Vă rugăm să urmaţi instrucţiunile autorităţilor indoneziene şi informaţiile publicate de Ambasada României la Jakarta, precum şi informaţiile furnizate de mass-media indoneziană, precum: Antara News, Jakarta Post, Jakarta Globe.
  • Aveţi nevoie de bani cash?

Puteţi folosi ATM disponibile local folosind majoritatea cărţilor de credit europene.

De asemenea, se pot transfera bani din România prin Western Union sau alte companii specializate. Locaţiile unor astfel de companii pot fi regăsite la următorul link: http://bit.ly/2yzQ4H6

  • V-aţi pierdut documentul de călătorie?

După ce obţineţi un raport în acest sens, de la o secţie a poliţiei indoneziene, vă rugăm să luați legătura cu Ambasada României la Jakarta. Locaţia secţiilor de poliţie este aici: http://bit.ly/2ky86DF.

  • Viza dumneavoastră de şedere va expira curând, dar nu puteţi părăsi insula Bali?

Vă rugăm să contactați biroul imigrări din aeroportul internaţional sau biroul de imigrări situat la Kanim Kelas I Khusus Ngurah Rai, Jalan Perumahan Taman Jimbaran No 1 Mumbul Kuta Selatan (Tel. 0062 361 9351038/8468395). Informații suplimentare pot fi regăsite la http://bit.ly/2y6pdlk.

  • Măsuri de precauţie în cazul apariţiei unui nor de cenuşă vulcanică.
  • Aveţi nevoie de asistenţă medicală?

SOS Medika Klinik Bali (6.4 km de la aeroport);

Jalan Bz Pass Ngurah Rai No 505, Pedungan, Denpasar Selatan http://bit.ly/2jj9dTr;

Locaţiile altor spitale şi clinci medicale în Bali: http://bit.ly/2yynl5J.

  • Zborul dvs a fost anulat şi doriţi să părăsiţi insula Bali imediat?

Vă recomandăm să luaţi legătura cu agenția de turism, compania aeriană sau compania de asigurări şi să aşteptaţi la hotel până când veţi primi instrucţiuni/opţiuni privind transportul din insula Bali.

Dacă totuşi doriţi să părăsiţi insula Bali prin mijloace proprii, aveţi în vedere următoarele opţiuni ale transportului public local:

  • Cu autobuzul: călătoria până la Surabaya durează aproximativ 7 ore, iar până la Jakarta  aproximativ 30 de ore, via Gilimanuk şi Banyuwangi, Java.

Terminal de autobuz: UBUNG (18 km de la aeroport)

Mengwi (27 km de la aeroport)

  • Cu barcă rapidă, vapor sau feribotul
    • De la portul Gilimanuk către Banyuwangi, Java (cca. 1 oră)
    • De la portul Benoa către Surabaya, Java www.pelni.co.id. Vă rugăm să aveți în vedere că durata călătoriei de la Benoa la Surabaya poate fi de aprox 26 de ore.
  • Cu trenul
    • De la Banyuwangi către Surabaya ( trenul Mutiara Timur) aprox 7 ore
    • De la Banyuwangi către Malang (trenul Tawangalun) aprox 8 ore

 

Hotline: 121

Bali Tourism Board Task Force 

Tel: +62 (0) 812 4611 9889; +62 (0) 877 5468 9166.

Telefoane utile:

  • 111 sau 112 (telefon pentru urgenţe la poliţie)
  • 118 sau 119 (telefon ambulanţe şi salvare)
  • 113 (incendii)
  • Poliţia pentru turişti în Bali 0361 7540599 sau 0361 224111
  • Poliţia pentru turişti în Jakarta: 021 526 4073.

Apelează rapid numerele de urgență din Indonezia!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Indonezia. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Indonezia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată legătura cu agentul sau partenerul indonezian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare.

Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Atenţie! Cetăţenii români, care se află în Republica Indonezia în perioada anotimpului ploios, respectiv lunile noiembrie-aprilie, sunt sfătuiţi să ia măsuri pentru a se proteja de febra Dengue, folosind soluţii împotriva ţânţarilor.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de conducere auto este cel britanic (volan pe partea dreaptă). Nu este permisă conducerea autovehiculelor cu permise de conducere naţionale, fiind necesar un permis de conducere internaţional eliberat în Indonezia. Dacă deţineţi un permis de conducere internaţional eliberat în altă ţară, acesta trebuie avizat de autorităţile indoneziene.

Sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea stângă a arterei de circulaţie. Disciplina rutieră este precară în Indonezia. Străinii implicaţi în accidente rutiere sunt pasibili de şantaj şi exploatare. Luaţi în considerare angajarea unui şofer local.

Regulile de circulaţie sunt cele valabile pe plan internaţional.

  • Starea drumurilor

Indonezia dispune de o infrastructură foarte bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

  • Limitele de viteză admise
  • 60 km/h în oraş
  • 80-120 km/h pe autostrăzi
  • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

  • Transportul public

Pentru deplasările cu taxiul se recomandă folosirea companiilor autorizate, de preferinţă contactate telefonic.

  • Transportul aerian şi cel pe mare pe teritoriul Indoneziei.

Lista accidentelor şi incidentelor aviatice recente din Indonezia poate fi consultată pe site-ul Aviation Safety.

Cu excepţia companiilor Garuda Indonesia, Mandala Airlines (care încă nu operează), Airfast Indonesia, Ekspres Transportasi Antarbenua (care zboară cu denumirea PremiAir), Indonesia AirAsia, Batik Air, Citilink şi Lion Air, celelalte companii aeriene indoneziene nu deţin dreptul de zbor în UE.

Transportul pe mare între insulele arhipelagului indonezian poate fi periculos datorită apariţiei neaşteptate a furtunilor, supraglomerării ambarcaţiunilor şi a lipsei condiţiilor de securitate adecvate.

De asemenea, se pot înregistra acte de piraterie asupra navelor cu pasageri, atât în apele teritoriale cât şi în afara acestora.

În 2015 Agenţia Naţională pentru Salvări şi Recuperări din Indonezia a înregistrat 633 de accidente cu ambarcaţiuni pe mare, din care 24 în Bali şi Lombok, soldate cu morţi şi răniţi.

În 2016, Agenţia Naţională pentru Salvări şi Recuperări a înregistrat 715 accidente în apele teritoriale indoneziene, din care un număr de 14 au fost înregistrate în regiunea insulelor Bali şi Lombok”.

Reglementări vamale

Sumele admise la intrarea în / ieşirea din Indonezia trebuie să nu depăşească 5000 USD, în numerar cash.

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege (de la sentinţe cu închisoarea de peste 10 ani, până la pedeapsa cu moartea).

În special în Bali, poliţia indoneziană poate efectua descinderi în localurile publice frecventate de străini şi unde există suspiciuni că sunt folosite droguri. Dacă sunteţi client al localului respectiv, este posibil să fiţi obligat să efectuaţi un test de urină sau sânge, pentru a se verifica dacă aţi consumat sau nu droguri.

Este interzisă introducerea de arme pe teritoriul Indoneziei.

Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Indoneziei cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să fie însoţite de carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi şi adeverinţa din partea autorităţilor sanitar-veterinare care să ateste că animalul nu este purtător al unei boli transmisibile. La sosirea în aeroportul sau portul internaţional, animalele sunt supuse unei perioade de carantină.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal