Condiţii de intrare şi regim de vize

Cetățenii români care doresc să călătorească în Iordania trebuie să fie în posesia unei vize, iar valabilitatea pașaportului să fie de cel puțin 6 luni. Viza se poate obține la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei din străinătate, dar și la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internațional “Queen Alia” Amman – contra cost  (40 dinari iordanieni – aprox. 56 USD).

Atenție! Cetățenii români posesori de pașapoarte simple temporare nu pot obține viza de intrare la frontieră, fiind necesar să se adreseze în prealabil unei reprezentanțe diplomatice iordaniene. La 11 februarie 2019, autoritățile iordaniene au introdus o procedura prealabilă de solicitare a vizei pentru posesorii de pașapoarte temporare, prin accesarea următorului link: https://eservices.moi.gov.jo/MOI_EVISA/faces/Pages/Runnables/login.jsfTermenul de soluționare este de 10 zile lucrătoare iar solicitanții de viză sunt informați direct, prin telefon sau poșta electronică, cu privire la soluționarea cererii, moment în care solicitantul se va deplasa la sediul ambasadei iordaniene pentru emiterea vizei.

Atenție! Autoritățile iordaniene aplică în pașaportul simplu electronic viză de intrare în această țară, cu valabilitate de 30 zile.

Atenție! Sancțiunea pentru depășirea termenului de valabilitate a vizei este de 1,5 JD/ fiecare zi întârziere (amenda pentru o lună depășire ridicându-se la 45 JD).

Cetățenii străini care intenționează să depășească valabilitatea vizei de 30 de zile, au obligația ca în termen de 30 de zile de la data intrării în Regat să se prezinte la cel mai apropiat post de poliție pentru a se înregistra și reglementa șederea.

Depășirea termenului de ședere prevăzut în viză se sancționează cu amendă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul Iordaniei să se adreseze misiunii diplomatice a României la Amman și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Doriți să munciți în Iordania?

Prelungirea dreptului de ședere și implicit obținerea unui permis de muncă se face în baza unui contract semnat cu o companie, organizație etc.

Prelungirea dreptului de ședere sau acordarea unui permis de muncă se face numai în limita valabilității documentului de călătorie prezentat.

Apelează rapid numerele de urgență din Iordania!

Amenințări teroriste

Situația de securitate este în general stabilă, autoritățile de resort acționând pentru prevenirea unor eventuale incidente.

Este necesar să luați în considerare anumite riscuri ce pot apărea în special în zona de centru – sud a Regatului Hașemit, în anumite perioade de timp. De asemenea, nu sunt recomandate deplasările nocturne în afara capitalei.

Autoritățile iordaniene tratează cu maximă responsabilitate controlul la frontiere și au luat măsuri suplimentare de pază, atât a obiectivelor centrale, cât și a hotelurilor și obiectivelor turistice.

Siguranță și criminalitate

În Iordania nu sunt probleme deosebite în ceea ce privește siguranța personală.

Criminalitatea este redusă, existând însă infracțiuni minore (de tipul furtului din buzunare, înșelăciuni sau furturi de / din mașini).

Cetățenilor români li se recomandă evitarea unor zone de risc (cluburi de noapte, localuri rău famate), unde ar exista riscul implicării în diferite incidente.

În cazul în care cetățenii români sunt implicați în diferite incidente, aceștia trebuie să se adreseze celui mai apropiat post de politie local.

În situații deosebite (pierderea pașaportului sau a documentelor de călătorie), trebuie anunțată  poliția locală și Ambasada României la Amman.

Atenție! Conform legislației iordaniene, traficul și distribuția de droguri sau substanțe psihotrope se sancționează cu pedeapsa capitală. Consumul este, de asemenea, ilegal.

Transportul public

Transportul public se realizează cu autobuze și  microbuze, însă este de preferat deplasarea cu taxiul, utilizată la scară largă.

Nu există o rețea feroviară pentru transportul de călători. Iordania dispune de o singura linie aflată în sud, destinată exclusiv transportului industrial de fosfați.

Sistemul medical

Sistemul medical este bazat pe asigurările de sănătate și furnizează servicii de bună calitate. În cazul unor situații de urgență, cetățenii români se pot adresa, contra cost, oricărei unități sanitare.

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul unei călătorii în Iordania, costurile serviciilor medicale/de repatriere fiind ridicate.

De asemenea, în momentul intrării pe teritoriul Iordaniei trebuie să solicitați societății la care a fost încheiată asigurarea, denumirea, adresa și numărul de telefon al agentului din Iordania căruia vă puteți adresa pentru decontarea cheltuielilor medicale efectuate, precum și pentru clarificări privind procedura.

Vaccinarea nu este obligatorie pentru turiști, cu excepția celor proveniți din țări/zone în care se manifestă diferite epidemii.

Condiții pentru traficul auto

  • Circulația auto

În Iordania se circulă pe partea dreaptă a carosabilului, traficul fiind în general aglomerat, în special în Amman.

Aparatele radar și filtrele poliției rutiere sunt o prezență constantă pe drumurile iordaniene, în special din afara capitalei.

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună, o atenție specială fiind necesar a fi acordată autostrăzii Amman – Aqaba care prezintă denivelări, gropi etc., dificil de remarcat și evitat în special pe timp de noapte.

 

  • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză admise (cu excepția porțiunilor limitate prin indicatoare speciale) sunt: în localitate – 50Km/h, în afara localităților – 80-100 km/h.

 

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Iordania pentru o perioadă de 3 luni. După trecerea acestei perioade, este necesară preschimbarea acestuia cu unul local, în baza unui test medical.

 

  • Informații privind cazurile de accidente de circulație

În cazul unor eventuale accidente de circulație (chiar si în cazul accidentelor ușoare), conducătorii auto trebuie să lase autovehiculele în poziția respectivă până la sosirea unui agent de politie, care va face constatarea și va stabili vinovăția. Ulterior, cei doi conducători trebuie să se deplaseze la secția de poliție responsabilă de zonă, pentru întocmirea procesului verbal (care se redactează doar în limba arabă).

Reglementări vamale

Regimul vamal permite introducerea în țară, fără plata taxelor vamale, a maximum 200 țigări sau 200 grame de tutun.

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxelor vamale bunurile personale ale turiștilor (aparate de radio, aparate video sau foto) transportate pentru uzul strict personal pe perioada excursiei și nu pentru comercializare.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restricții pentru medicamentele prescrise de medic pentru folosință personală și în cantități care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepția celor psihotrope care sunt ilegale.

Regimul animalelor de companie

Nu există restricții sau un regim de carantină la introducerea animalelor de companie în Iordania, dar cetățenilor li se poate cere să prezinte un certificat de sănătate a animalului respectiv.

Utilizarea cărților de credit

Cărțile de credit și de debit pot fi utilizate, în general, la marile magazine și hoteluri de lux. De menționat că, în aceste unități, este acceptată și plata în USD, la un curs apropiat de cel oficial.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal