Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză de intrare în Republica India.

Cu excepția posesorilor de pașapoarte temporare, Republica India oferă cetățenilor români posibilitatea de a solicita e-Visa pentru scopuri precum recreere, turism, vizitarea rudelor/prietenilor, tratament medical de scurtă durată, afaceri. Cetățenii români sunt avertizați că această procedură poate fi accesată doar la adresa web https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html, și menționează că există și alte pagini web asemănătoare care sunt false. Detalii se regăsesc pe pagina Ambasadei Republicii India în România.

La intrarea în Republica India pașapoartele trebuie sa fie valide cel puțin 6 luni și să conțină cel puțin 2 pagini libere pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră. Înainte de prezentarea la ghișeul de imigrări-sosiri este necesară completarea unui formular care se primește de regulă în avion, în care sunt cuprinse informații legate de șederea în Republica India (date de identitate, rută sosire, numărul zborului, țări vizitate recent, adresă în Republica India, număr telefon etc.).

Durata de ședere admisă este cea prevăzută în viza de intrare, prelungirea valabilității vizei se poate realiza numai în cazuri justificate, de către autoritățile indiene responsabile cu imigrările – Foreigners Registration Office.

Pentru vizele de lungă ședere (în scop de studii, angajare, reîntregirea familiei etc.) este necesară înregistrarea la autoritățile locale responsabile cu imigrările Foreigners Registration Office, pentru reglementarea documentelor care conferă dreptul de ședere/ieșire.

Pentru deplasări în anumite state din compunerea administrativă a Republicii India trebuie emise aprobări speciale. Permisele sunt eliberate de Ministerul de Interne, pot fi obținute în termen de 10 zile și pot fi extinse pentru maxim 7 zile.

Pentru informații detaliate, puteți accesa următorul link:

https://www.mha.gov.in/PDF_Other/AnnexVII_01022018.pdf

Statele si uniunile teritoriale pentru care trebuie obținute permise speciale de intrare:

·     statul Arunachal Pradesh, cu preponderență la frontiera cu China;

·     statul Uttarakhand (Uttaranchal), cu preponderență la frontiera cu China;

·     statul Rajasthan, cu preponderență la frontiera cu Pakistan;

·     uniunile teritoriale Jammu & Kashmir, cu preponderență în zona Line of Control gestionată în comun cu Pakistan și Ladakh;

·     insulele Andaman & Nicobar;

·     Insulele Laccadives (Lakshadweep);

·     statul Manipur – parțial;

·     statul Mizoram – parțial;

·     statul Nagaland – parțial.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia indiană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de către autorităţile indiene:

·     Ministerul Afacerilor Externe al Indiei;

·     Ambasada Republicii India la Bucureşti;

·     Ministerul de Interne al Indiei

Pentru ieșirea din Republica India este necesară viza valabilă ori permisiune de ieșire eliberată de autoritățile indiene responsabile cu imigrările, Foreigners registration office. După obținerea unui nou document de călătorie (pașaport, titlu de călătorie), cetățenii români trebuie să își reglementeze dreptul de ședere/ieșire la autoritățile indiene responsabile cu imigrările, Foreigners registration office. Cetățenii români născuți pe teritoriul Republicii India au nevoie de permis de ieșire.

Depășirea dreptului de ședere prevăzut de viză constituie încălcare a legislației indiene și implică soluționarea dreptului de ședere/ieșire la Ministry of home affairs, proces care poate fi unul îndelungat și poate implica costuri suplimentare.

Ameninţări teroriste

Numărul incidentelor teroriste în India a scăzut semnificativ în ultimii ani. Orice incidente majore apărute vor fi semnalate în această pagină de web.

Siguranţă şi criminalitate

Art. 31A din NDPS Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act din 1985 prevede pedeapsa capitală pentru anumite infracțiuni legate de droguri după condamnarea anterioară. Vă recomandăm să nu transportați pachete sau articole primite de la alte persoane! Acestea pot conține droguri!

Infracțiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate în special în mijloacele de transport (autobuze și trenuri), în gări și piețe aglomerate.

Infracțiunile violente la adresa cetățenilor străini nu reprezintă un fapt comun în Republica India, dar au fost înregistrate astfel de cazuri, chiar de molestare sau de viol.

Recomandări pentru persoanele de sex feminin:

  • să nu călătorească singure
  • să respecte regulile vestimentare și tradițiile locale
  • să poarte haine care să confere o acoperire cât mai bună, să evite îmbrăcămintea mulată pe corp
  • să evite transportul în comun după înserare
  • să evite în permanență zonele izolate
  • să nu comunice nimănui detalii personale (adresa hotelului, numărul camerei hotelului etc.)
  • să apeleze numărul de urgență 100 pentru semnalarea oricărei situații de nesiguranță personală

Există riscuri de a deveni victimă a escrocheriilor în zone foarte populate de străini (aeroport, gară, restaurant etc.). Pentru evitarea acestora se recomandă afișarea cu prudență a bunurilor de valoare și folosirea cardurilor bancare în spații publice.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Republica India:

  • Să evite deplasările în zonele montane ale Indiei, în timpul musonului.
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale
  • Să apeleze la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regulă în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor.

Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracţiuni trebuie să apeleze numărul de urgenţă 100 şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliţie.

Numere de telefon de urgență:

  • Poliție 100
  • Pompieri 101
  • Ambulanță 102
  • Urgențe asistență turistică 1363
  • Urgențe asistență socială copii 1098
  • Urgențe asistență socială femei 181

Apelează rapid numerele de urgență din India!

Adrese web utile:

 

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulația rutieră se realizează pe partea stângă a drumului. Traficul este foarte aglomerat în marile oraşe şi, în foarte multe cazuri, nu sunt respectate deloc regulile de circulaţie. Sunt foarte frecvente accidentele ușoare care de cele mai multe ori se soluționează prin resurse proprii, din cauze precum lipsa documentelor și banilor conducătorilor auto, intervenției tardive a poliției circulație rutieră, lipsa asigurărilor echivalente RCA etc.

  • Permisul de conducere
  • Permisul de conducere românesc nu este valabil în Republica India. Pentru obținerea permisului de conducere indian este necesară contactarea autorităților locale Transport authority din zona unde aveți reședința temporară, unde se fac cursuri tip școala de șoferi și se susține examenului de conducere.
  • Transportul public poate fi folosit, dar cu maximă precauție, din cauza aglomerării și a riscurilor de sustragere de bunuri.
  • Deplasarea pietonală și traversarea străzilor este caracterizată de lipsa priorității pentru pietoni, se recomandă atenție sporită sau evitarea deplasărilor pietonale care nu sunt necesare. Transportul în comun este foarte diversificat, dar este caracterizat de nesiguranță cauzată în principal de aglomerația specifică. În oraşe, ricşa/autoricșa  se poate dovedi un mijloc util şi ieftin de deplasare (cu riscurile aferente).
  • În cazul transportului inter-urban, date fiind distanţele mari dintre localităţi, este recomandat a se utiliza serviciile companiilor aeriene.

Există trenuri rapide care fac legătura între marile orașe și capitala New Delhi – numite Shatabdi Express, recomandate pentru deplasările pe distanțe medii sau dacă nu aveți bani de avion.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În astfel de cazuri se apelează serviciul pentru situaţii de urgenţă, la numărul 100.

Sistemul medical

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În cazul deplasării în Republica India se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale. Este indicat ca la încheierea contractului de asigurare, să se solicite și verifice detaliile și adresa unităţii corespondente din Republica India.

Republica India dispune de o rețea diversificată de spitale (de stat și private), intervențiile putând fi efectuate contra-cost.

În Republica India se întâlnesc boli precum holera, febra tifoidă, febra dengue, hepatita, malaria, meningita. Studiați simptomele acestor boli în prealabil sosirii în Republica India, iar în cazul în care constatați astfel de simptome solicitați imediat un consult medical la unități medicale specializate.

Utilizarea cărţilor de credit

Rețeaua POS/ATM este foarte dezvoltată în Republica India, cu preponderență în zonele urbane. Procedurile de soluționare a erorilor de plată cu cardul durează aproximativ 30 de zile, drept pentru care se recomandă plățile numerar pentru cetățenii români care călătoresc în Republica India pentru perioade scurte.

Reglementări vamale

Nu este permisă introducerea şi scoaterea de monedă indiană în/din această ţară.

Camerele de filmat profesionale, bunurile electronice şi bijuteriile de valoare ridicată trebuie declarate.

Limita sumei în valută care poate fi introdusă sau scoasă din India este de 10.000 $ în cecuri de călătorie sau de 5.000 $ în numerar.

Este interzis şi supus sancţiunilor penale exportul de animale/păsări protejate sau produse din acestea.

Autoritățile indiene impun interdicții și restricții cu privire la importuri și exporturi, există prevederi juridice potrivit cărora trebuie să obțineți în prealabil aprobări și avize specifice (detalii la autoritățile vamale indiene http://www.cbec.gov.in/). O parte din bunurile interzise/restricționate care intră sub incidența acestor reguli sunt următoarele:

  • Narcotice, droguri, substanțe psihotrope, medicamente
  • Materiale pornografice și obscene
  • Bunuri contrafăcute sau piratate care încalcă drepturile de proprietate
  • Antichități, inclusiv monede
  • Aeromodele, drone
  • Materiale scrise sau hărți în care sunt înscrise eronat informații oficiale referitoare la Republica India
  • Materiale chimice care intra sub incidența Chemical weapons convention of UN 1993
  • Produse prin care se exploatează fauna sălbatică
  • Arme și muniții
  • Animale sau păsării vii
  • Plante și produse ale acestora (ex. semințe, fructe)
  • Plante și animale din categoria celor protejate de lege
  • Bunuri și obiecte cu destinație comercială
  • Transmițătoare/receptoare radio în afara celor aprobate
  • Aur și argint, altele decât cele în scop ornamental
  • Valută în afara limitelor acceptate
  • Telefoane satelit sau telefoane/aparate/dispozitive care operează pe frecvențe restricționate
  • Piei de animale în stare semiprocesată
  • Viermi de mătase, ouă de viermi de mătase, gogoși de mătase
  • Dispozitive de planificare familială
  • Produse vintage, replici ale antichităților sau ale armelor
  • Nisip și pământ
  • Plasmă și preparate derivate din sânge
  • Lemn de santal (cu excepția suvenirurilor)

Tentativa de a trece granița cu produse din categoria celor de mai sus este considerată încălcare a legislației indiene și se pedepsește în consecință.

Animale de companie

Se recomandă evitarea deplasărilor cu animalele de companie, din cauza procedurilor birocratice şi a riscurilor bolilor tropicale locale.

Asistența consulară

România este reprezentată de Ambasada României în Republica India, New Delhi (http://newdelhi.mae.ro/). Se recomandă ca anterior sosirii în Republica India să vă înregistrați prezența la misiunea diplomatică.

Cetățenii români pot solicita servicii consulare pe bază de programare, detalii la adresa web http://newdelhi.mae.ro/.

În cazul familiilor mixte (cetățean român căsătorit cu cetățean indian) cu copii, părinții trebuie să decidă asupra cetățeniei copiilor, Republica India nu admite dubla cetățenie.

Furtul sau pierderea pașaportului trebuie să fie înregistrat la secția de poliție de pe raza unde a avut loc infracțiunea, iar cetățeanul român trebuie să solicite First information report – FIR, pe baza căruia i se va elibera ulterior un document de călătorie adecvat. După obținerea noului document de călătorie (pașaport, titlu de călătorie) este imperativă reglementarea dreptului de ședere/ieșire al cetățeanului străin la Foreigners Registration Office.

Recomandări:

  • Păstrarea documentelor de călătorie permanent în siguranță , să nu fie înmânate nimănui, pentru eventuale solicitări să se aibă la îndemână fotocopii ale acestora.
  • urmărirea știrilor locale și evitarea zonelor în care sunt semnalate greve, demonstrații, adunări religioase, evenimente electorale etc. De regulă în contextul unor astfel de evenimente sunt implicații precum întreruperea totală nedeterminată a serviciilor publice (transport, aprovizionare, turism etc.). și se înregistrează riscuri spontane la adresa siguranței personale. Riscuri similare pot să apară și din cauze precum tensiuni între caste sau între grupări religioase. Ambasada României în Republica India are în atenție astfel de evenimente și actualizează în permanență sfaturile și alertele de călătorie pe pagina web a Ministerului afacerilor externe, http://www.mae.ro/.

Unele state din Republica India interzic sau restricționează consumul cărnii de vită, iar nerespectarea acestor reguli cu conotații religioase poate implica riscuri personale majore.

Documentele oficiale emise de România sau de Republica India se supun procedurilor de apostilare, în condițiile în care atât România, cât și Republica India sunt semnatare ale Convenției de la Haga cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine. Detalii privind apostilarea documentelor in Republica India se pot regăsi la adresa web http://mea.gov.in/apostille.htm.

Căsătoriile mixte între un cetățean român și un cetățean indian pot fi înscrise în registrele de stare civilă române doar pe baza certificatului de căsătorie indian emis potrivit legislației indiene Special marriage act 1954 – Secțiunea 13. Anterior căsătoriei în Republica India starea civilă locală solicită un document No objection letter for court marriage care se eliberează la secția consulară a Ambasadei României în Republica India, New Delhi, pe bază de programare.

Republica India nu permite dubla cetățenie, se recomandă familiilor mixte să efectueze o analiză riguroasă în vederea deciziilor cu privire la stabilirea cetățeniei copiilor.

Cetățenii români care călătoresc în Republica India trebuie să respecte legislația locală. În situația în care sunteți arestați, se recomandă să solicitați poliției să anunțe imediat în mod oficial Ambasada României în Republica India, New Delhi. Autoritățile indiene își rezervă dreptul de a prelungi perioada de investigare/arest a cetățeanului străin pe durate îndelungate nedeterminate, care pot depăși uneori mai mulți ani. Pe timpul cât cetățenii străini sunt arestați/investigați, autoritățile locale își rezervă dreptul de a le reține documentul de călătorie (pașaportul), iar în lipsa acestuia cetățenii străini sunt privați de anumite drepturi (ex. cazarea la unități hoteliere). Se recomandă ca la angajarea avocaților aceștia să fie autorizați de ministerul justiției din Republica India, iar plata serviciilor să se facă după prestarea acestora.

Recomandări generale

Ora locală: UTC +5:30. Republica India nu aplică schema Daylight saving time, diferența de fus orar față de România este:

  • ora de iarnă +3:30
  • ora de vară +2:30

Limba oficială: limba engleză și mai multe dialecte locale (hindi, punjabi, marati, kannada, tamil, telugu, urdu, bengali etc.).

Moneda locală este rupia indiană, INR. Se recomandă schimbarea acestei monede în valute internaționale înainte de părăsirea Republicii India. Pe piață locală există în circulație multe bancnote deteriorate sau contrafăcute, se recomandă schimburile valutare în cadrul instituțiilor bancare, precum și atenție sporită la primirea restului.

Rețelele electrice furnizează energie electrică 230V/50Hz, prizele sunt cu 3 pini, sunt necesare adaptoare. Întreruperile de energie electrică sunt foarte frecvente, se recomandă utilizarea unor sisteme alternative (surse auxiliare, generatoare etc.).

Telefonia mobilă – cetățenii străini pot achiziționa cartele telefonice preplătite ori abonamente telefonice doar pe baza prezentării următoarelor documente:

  • pașaport
  • viză (serviciile telefonice vor fi întrerupte automat la expirarea vizei)
  • fotografii tip pașaport
  • dovada adresei în Republica India

Activarea serviciilor de telefonie mobilă este o procedură care nu are prevăzute termene fixe de soluționare, furnizorul de servicii poate prelungi perioada de soluționare activare fără notificarea beneficiarului. Calitatea serviciilor de telefonie mobilă este influențată major de infrastructura specifică, în Republica India nu este permisă amplasarea antenelor de telefonie mobilă în zone rezidențiale.

Serviciile internet – cetățenii străini pot achiziționa servicii internet doar pe baza prezentării următoarelor documente:

  • pașaport
  • viză (serviciile vor fi întrerupte automat la expirarea vizei)
  • fotografii tip pașaport
  • dovada adresei în Republica India

Activarea acestui serviciu este o procedură care nu are prevăzute termene fixe de soluționare, furnizorul de servicii poate prelungi perioada de soluționare a activării fără notificarea beneficiarului. Calitatea serviciilor internet nu este garantată, există frecvent situații în care serviciile internet sunt întrerupte fără notificare. Remedierea problemelor tehnice este un proces de durată, furnizorii nu asigură un termen de soluționare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal