Condiţii de intrare şi regimul de vize

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Paraguay nu au nevoie de viză de intrare pentru o durată de şedere de 90 zile.

Paraguay nu dispune de o reprezentanţă diplomatică la Bucureşti. Drept urmare, pentru detalii suplimentare referitoare la regimul şederii in Paraguay se recomandă cetăţenilor români să contacteze Ambasada Paraguay în Italia, Roma acreditată şi pentru România.

Telefon: +39 06 4741715
Fax: +39 06 4745473
Telefono de Emergencia: +39 3290650664
Email: embaparitalia@tiscali.it

Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Paraguay.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României la Asuncion – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Ambasada României din Argentina este acreditată şi în Paraguay.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Paraguay nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.
Paraguay nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în cartierele mărginaşe şi zonele în care se desfăşoară acţiuni revendicative.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al politiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât biroului local de poliţie cat si a celui mai apropiat oficiu consular.

Numere de telefon utile în caz de urgenţă:

 • Poliţia – 911
 • Pompieri – 131, 132
 • Salvări: Eme – 211.453, 211.454; Gema – 600.274; Sime – 291.886; Sepseo – 494.034, 440.300; Sasa – 610.629.

Apelează rapid numerele de urgență din Paraguay!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Majoritatea centrelor medicale paraguaiene se aşteaptă la plata în efectiv a serviciilor medicale prestate. Drept urmare, este necesar ca cetăţenii români ce urmează să călătorească în Paraguay să solicite companiei cu care s-a contractat poliţa de asigurare medicală de călătorie lista cu unităţile spitaliceşti paraguaiene la care trebuie să se apeleze în caz de nevoie.
Riscul de malarie este redus.
Pentru vizitarea unor zone din Paraguay se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto: 
  Circulaţia auto se face pe partea dreapta a drumului
 • Starea generală a drumurilor:
  Infrastructura rutieră prezintă un grad ridicat de uzura.
  Sistemul de semnalizare rutieră prezintă deficienţe, mai ales în afara capitalei.
 • Limitele de viteză admise:
  • 110 km/h în afara localităţilor,
  • 50 km/h în localităţi
 • Parcarea:
  Se recomandă parcarea doar în locurile special amenajate.
 • Centura de siguranţă:
  Se recomandă folosirea centurii de siguranţă.
 • Permisul de conducere
  Permisul de conducere românesc este recunoscut de poliţia paraguaiană, dar este posibil ca nu toţi agenţii rutieri să identifice cu uşurinţă permisul de conducere românesc.
 • Transportul public

Reţeaua publică de transport este slab dezvoltată.

 • Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

În cazul unui accident grav de circulaţie trebuie să se apeleze la serviciul de urgenţă 911 al poliţiei.
În cazul unui accident care nu a produs vătămări corporale, va recomandam contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie pentru întocmirea unui document constatator.

Reglementări vamale

Nu se permite introducerea unor cantităţi mari de numerar.

Regimul medicamentelor

Nu există restricţii pentru a introduce în Paraguay medicamentele necesare uzului personal.

Utilizarea cărţilor de credit

În principalele oraşe paraguaiene se pot efectua plăţi cu cărţi de credit sau de debit recunoscute pe plan internaţional şi cecuri de călător. Operaţiunile în numerar se pot face în monedă naţională (guarani), sau USD.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal