Aditivii alimentari sunt substanțe folosite de mult timp în prepararea alimentelor, chiar dacă astăzi unii dintre vechii aditivi nu mai intra în aceasta categorie. Astfel, salpetrul sau apa sărata de mare erau utilizate în mod curent în prevenirea alterării cărnii.

În ciuda a ceea ce cred mulți, aditivii nu sunt o invenție a lumii moderne, doar că în ultimii ani, pe măsura ce s-au modificat cerințele pieței, utilizarea lor a fost extinsă, iar numărul de aditivi permiși a crescut.

Consumatorul modern dorește produse din ce în ce mai atrăgătoare organoleptic (aromate, foarte dulci sau sărate, intens colorate, etc.) și vrea ca termenul lor de valabilitate să fie lung.

În același timp, și pentru segmentul de producție și desfacere este mai rentabil să se dispună de produse alimentare cu o `viata pe raft` cât mai lungă cu putință.

Acest context a dus la folosirea pe scara larga a aditivilor și, de aici, la necesitatea legiferării utilizării lor, astfel încât să fie asigurată siguranța pentru consumatori.

Sursa: INSP

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal