Un somn odihnitor este unul dintre cei mai importanți factori care ne ajută să avem o viață sănătoasă. Achiziția unei saltele este importantă, mai ales că le folosim chiar mai bine de 10 ani. De multe ori, când alegem o saltea ne bazăm pe o experiență de 15 minute din magazin, când doar ne așezăm câteva momente pe ele. Prețul ajunge să fie criteriul principal al alegerii. Sunt mai multe tipuri de saltele pe piață, fiecare are avantaje și dezavantaje – de la nivelul de fermitate, la retenția căldurii și suportul spinal. Iată mai multe informații care te vor ajuta să faci o alegere potrivită.

  1. Salteaua cu arcuri
  2. Salteaua din spumă
  3. Salteaua cu aer
  4. Cum alegem salteaua?
  5. Cum testăm salteaua?
  6. Saltelele, standarde UE de fabricare

 

  1. Salteaua cu arcuri

Saltelele cu arcuri sunt formate dintr-un strat de arcuri de oțel și un strat de burete. Oferă suport și rezistență datorită structurii lor cu arcuri metalice, facilitând schimbarea pozițiilor și permițând un flux de aer mai bun. Acestea nu rețin atât de bine căldura în comparație cu saltelele din spumă.

  • Saltelele hibride – acestea combină unul sau mai multe straturi de arcuri cu straturi se spumă.
  • Saltelele cu strat suplimentar – acestea au un strat suplimentar de spumă sau umplutură cusut în partea de sus a saltelei sau cusut sub husă .

Avantaje: Prețul accesibil. Arcurile dau o rezistență mai mare saltelelor față de cele din spumă, de exemplu.  Excelente pentru cei care transpiră în timpul somnului. Oferă un suport excelent pentru zona lombară.

Dezavantaje: Majoritatea saltelelor cu arcuri nu rețin atât de bine căldura precum saltelele din spumă deoarece arcurile permit un flux mai mare de aer. Dificil de manevrat din cauza greutății. Arcurile sunt predispuse la rupere după uzură îndelungată și în cazul în care animalele de companie sau copiii sar frecvent pe saltea.

 

  1. Salteaua din spumă

Saltelele din spumă, așa cum o spune și numele, sunt fabricate complet din spumă și se mulează pe forma corpului. Ele sunt realizate dintr-unul sau o combinație de trei tipuri de spumă:

  • Saltelele din spumă cu memorie – reacționează la căldura corpului și reduce problemele punctelor de presiune. Coloana vertebrală, gâtul și șoldurile sunt realiniate, distribuind uniform greutatea corpului.
  • Saltelele din spumă poliuretanică non-memory – oferă susținerea coloanei fără scufundarea lentă cum se întâmplă în cazul saltelei din spumă cu memorie.
  • Saltelele din latex – sunt mai rezistente.

 

Avantaje:  Se mulează pe corp reducând presiunea asupra coloanei vertebrale. Utilizarea pe termen lung diminuează durerile cronice de spate și de gât. De asemenea, are un efect pozitiv asupra problemelor respiratorii cronice, deoarece facilitează respirația în timpul somnului. Este silențioasă, nu scârțâie, nu trosnește și nu transferă mișcarea.

Saltelele din spumă cu memorie necesită foarte puțină întreținere. Cele mai bune saltele vin și cu o garanție foarte generoasă, în general între 10 și 25 de ani.

Dezavantaje:  Pot fi mai călduroase decât saltelele normale, deoarece se mulează pe corp și spuma densă reține căldura. În zilele toride, salteaua se înmoaie, iar iarna este mult mai fermă decât de obicei. Prețul saltelelor din spumă cu memorie de brand este mai mare.

 

  1. Salteaua cu aer

Saltelele cu aer, spre deosebire de celelalte două tipuri, pot fi folosite în multe situații. Pot fi utilizate ca pat fix permanent, pat temporar pentru oaspeți sau luat în excursii. Îți permit să ajustezi nivelul de fermitate cu o pompă electrică pe care o controlezi cu o telecomandă sau cu o aplicație de pe smartphone.

Avantaje: Permite reglarea nivelului de fermitate după preferință. Așadar, se poate adăuga mai mult aer pentru o suprafață fermă sau se poate elibera aer pentru a obține o suprafață moale și confortabilă. Majoritatea paturilor cu aer de dimensiuni mari au două camere interioare separate, ceea ce înseamnă că se poate ajusta în funcție de preferințele ambelor personae care dorm simultan pe saltea. O saltea convențională se va deforma după ani de utilizare, însă în cazul unui pat cu aer, aceasta problemă nu există.

Dezavantaje:  Asamblare durează. Poate dura între 30 și 60 de minute pentru asamblarea patului gonflabil. Pompa electrică folosită pentru umplerea cu aer face zgomot. Garanția este mult mai scurtă decât în cazul saltelelor din latex sau cu arcuri interioare.

 

  1. Cum alegi salteaua?

Când alegi o saltea, există mai mulți factori importanți de luat în considerare.

  • Dimensiunea saltelei: Alege dimenziunea în funcție de spațiul disponibil în dormitor și de numărul de persoane care vor dormi pe ea.
  • Fermitatea saltelei: Fermitatea este crucială pentru ca influențează confortul și, așadar, somnul. Gândește-te dacă preferi o saltea fermă, medie sau moale în funcție de preferințele personale și stilul de somn. Apoi discută cu vânzătorul pentru a-ți recomanda salteaua potrivită pentru tine.
  • Suportul: O saltea bună trebuie să ofere suport adecvat pentru a menține coloana vertebrală. Poți alege o saltea în funcție de poziția în care dormi. Există saltele special concepute pentru cei care dorm pe lateral sau pe spate.
  • Durabilitatea: Este important ca salteaua să își păstreze forma și suportul în timp. Caută saltele cunoscute pentru durabilitatea și rezistența lor.
  • Stabilitatea: Dacă împarți patul cu altcineva, ia în considerare o saltea cu o stabilitate bună. O saltea cu o bună izolare a mișcărilor va minimiza impactul mișcărilor partenerului.
  • Materialele: Dacă ești sensibil la unele substanțe chimice, ai alergii sau afecțiuni respiratorii, acordă atenție materialelor utilizate în saltea. Caută saltele care sunt lipsite de substanțe chimice dăunătoare sau compuși organici volatili (VOC-uri). Ia în considerare saltelele cu certificări sau etichete care atestă siguranța chimică. Optează pentru cele cu materialele ecologice și hipoalergenice.

 

  1. Cum testăm salteaua?

Zilnic, petrecem aproximativ 8 ore pe salteaua patului. Dar atunci când o cumpărăm, nu avem prea mult timp la dispoziție ca să o testăm. Iată ce putem verifica în magazin ca să fim siguri că facem alegerea potrivită.

  • Petrece 5-10 minute în diferite poziții ( lateral, pe spate și pe burtă), acordând atenție specială poziției în care obișnuiești să dormi. Verifică dacă spatele tău nu se arcuiește excesiv sau nu se înfundă în saltea. Asigură-te că punctele de presiune sunt confortabile.
  • Evaluează marginea saltelei: Așează-te pe margine și verifică dacă se lasă prea mult în jos. Dacă dormi aproape de margine, ar trebui să cauți o altă saltea. Dacă obișnuiești să stai te așezi pe marginea saltelei acasă, testează-o astfel în magazin. Dacă aluneci, încearcă o altă saltea.
  • Cumpără împreună cu partenerul: Este important ca ambii să vă simțiți confortabil și susținuți în pat. Evaluând amândoi patul în același timp, puteți testa și izolarea mișcărilor saltelei.
  • Întreabă dacă are perioadă de testare: Perioada de încercare a unei saltele depinde în general de locul de unde o achiziționezi. Sunt magazine care oferă o săptămână de testare a saltelei, perioadă în care poți dormi pe ea și poți vedea dacă te simți confortabil.
  • Verifică garanția: O saltea de calitate superioară are de obicei o garanție cuprinsă între 10 și 25 de ani. Garanția acoperă defecte de fabricație, cum ar fi înfundarea semnificativă, arcurile rupte, dar nu și uzura normală. Verifică site-ul producătorului sau al comerciantului înainte de a o achiziționa și cere lămuriri.
  • Inspectează salteaua în ziua livrării: Înainte de a accepta livrarea, asigură-te că salteaua nu are pete sau defecțiuni. Dacă ai achiziționat o saltea într-o cutie, verifică salteaua imediat ce o desfaci și contactează serviciul clienți imediat dacă detectezi vreo daună sau altă problemă (de exemplu, colțurile care nu se umflă corespunzător).

 

  1. Saltelele, standarde UE de fabricare

Directiva privind Siguranța Generală a Produselor reglementează toate produsele destinate consumatorilor importate și fabricate în Uniunea europeană. Cu alte cuvinte, această directivă obligă producătorii, distribuitorii și importatorii să asigure siguranța produselor. Potrivit DPGS, saltelele trebuie să aibă următoarele informații pe etichetă.

  • Numele importatorului sau producătorului
  • Adresa importatorului sau producătorului
  • Numărul lotului

 

Atunci când este cazul, producătorii trebuie să marcheze pe etichetă eventualele riscuri. Avertismentele trebuie să fie:

  • Ușor de citit
  • Formulate în mod clar
  • Redactate în limba oficială a țării

Saltelele sunt o investiție pe termen lung care ne afectează în mod direct stilul de viață. Salteaua este extrem de importantă pentru somn deoarece influențează confortul, susținerea coloanei vertebrale și calitatea odihnei. Studiile arată că, jumătate dintre cei care au insomnie cauzată de durerile de gât și spate. O saltea adecvată poate ajuta la prevenirea durerilor de spate, asigură o aliniere corectă a corpului și contribuie la un somn odihnitor și revitalizant.

 

 

SURSE :

https://www.compliancegate.com/mattress-regulations-european-union/

https://www.sleepworld.com/sleep-tips/innerspring-mattresses-pros-and-cons/

https://www.consumerreports.org/home-garden/mattresses/buying-guide/

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal