Cum să găsești o capcană pentru țânțari care funcționează cu adevărat ?

Țânțarii pot face rapid insuportabilă o seară plăcută, calduroasă – atât de mult încat ai putea decide sa stai înăuntru, mai degrabă decât să te confrunți cu acești dăunători.

S-ar putea să credeți că un dispozitiv de eliminare a insectelor este soluția pentru a vă proteja curtea. Totuși, experții în controlul țânțarilor nu consideră foarte folositoare aceste dispozitive, care se bazează pe lumina ultravioletă pentru a atrage orice fel de insectă zburătoare, înainte de a le oferi o zguduire mortală.

Oprirea țânțarilor este un obiectiv important, spun acești experți. La urma urmei, nu este vorba doar de confortul personal, ci și de boli care pot transporta viruși precum West Nile, dengue, Zika și chikungunya. Există câteva momeli și capcane pentru țânțari care funcționează în circumstanțe potrivite, spune Dr. Daniel Markowski, consilier tehnic al Asociației Americane pentru Controlul Tantarilor. Cu toate acestea, dispozitivele Zapper nu sunt pe această listă.

„Când vă auziți călăuzitorul de insecte funcționează toată noaptea, ucide molii, mușchi și gândaci, insecte benefice și foarte puțini, sau chiar deloc, țânțari”, spune el.

Dispozitivele care se bazează pe lumină sau căldură nu discriminează diversele insecte din jur. Cercetările indică faptul că doar o mică parte din insectele pe care le ucid sunt, de fapt țânțari. În schimb, este probabil să omoare insecte care sunt polenizatori importanți sau au alte funcții utile, spune Dr. Eva Buckner, specialist în entomologie medicală la Laboratorul de entomologie medicală al Universității din Florida.

Zapper-urile nu sunt singura opțiune. Există instrumente pe care le puteți folosi pentru a ajuta la gestionarea populațiilor de țânțari, dar nu există un singur produs de casă care să poată elimina toți țânțarii, spune Kristin Healy, PhD, profesor asociat de entomologie la Universitatea de Stat din Louisiana și președinte al Asociației Americane pentru Controlul Tantarilor. Cu toate acestea, puteți reduce semnificativ riscul de a fi mușcat de cel puțin unii dintre acești dăunători utilizând o abordare integrată, țintind țânțarii în diferite etape ale ciclului lor de viață și luând o varietate de măsuri pentru a vă proteja.

 

Ce specie de țânțar vă deranjează?

Există peste 2.700 de specii de țânțari pe tot globul și mai mult de 100 de specii de țânțari în SUA, potrivit Healy. Acestea variază în ceea ce privește habitatele de reproducere, distanța de zbor, tipul de hrănire, nivelurile de activitate în diferite momente ale zilei, agresivitatea și multe altele. Din această cauză, dispozitivele care vor alunga sau prinde un tip de țânțar pot să nu aibă efect asupra altuia.

Într-un loc în care țânțarii se înmulțesc în principal în mlaștini sau în alte ape dulci, orice proprietar de rând poate face puțin pentru a reduce populația locală cu capcane, momeli pentru o mai bună întreținere a casei și a curții, spune Healy. Ar fi mai bine să contactați primăria locală, departamentul local pentru controlul țânțarilor. Căutați online firme locale de dezinsecția țânțarilor sau consultați Direcția Generală de Sănătate Publică.

De reținut este faptul că proprietarii de case pot avea un impact mare asupra unei fracțiuni de țânțarii care se reproduc în locuri mici, adesea în curțile din spate, și sunt cunoscuți răspânditori de boli. Acestea includ mai multe specii de Aedes, inclusiv Aedes aegypti și Aedes albopictus, care pot răspândi Zika, Chikungunya și Dengue. Acești țânțari mușcă adesea în timpul zilei, în special dimineața devreme și după-amiaza târziu sau seara și mușcă adesea oamenii în jurul gleznelor, potrivit Buckner.

Unele dintre aceleași măsuri de control în gospodărie vor avea, de asemenea, un impact asupra populațiilor mai multor specii de țânțari Culex, inclusiv țânțarii casei de nord și de sud, despre care se știe că intră în case și pot răspândi West Nile, spune Buckner.

Dacă nu știți ce vă deranjează, cereți primăriei locale informații despre țânțarii din zona dvs. (și despre bolile despre care se știe că le răspândesc), spune Markowski. Dar chiar și fără aceste informații, aceste strategii sunt eficiente pentru o varietate de insecte comune în special în zonele predispuse dăunătorilor.

 

Capcane și momeli pentru țânțari care dau rezultate

Capcanele și momelile pentru țânțari vizează țânțarii adulți care sunt deja afară, zboară în jur și caută o masă. Deoarece țânțarii pot intra într-o curte din orice direcție, totuși, este puțin probabil ca o capcană să-i prindă pe toți, spune Markowski.

Cele mai bune capcane sunt cele care vizează în mod specific țânțarii, nu insectele zburătoare în general, potrivit Buckner, Healy și Markowski. Unele creează medii în care țânțarii ar putea zbura pentru a încerca să-și depună ouăle. În funcție de capcană, țânțarii sunt prinși înainte de a depune ouă sau depun ouă într-o manieră care poate ucide ouăle sau larvele înainte de a ajunge la forma adultă. Alții ademenesc insectele care caută o masă de sânge cu un atractant precum dioxidul de carbon, care simulează respirația. Odată ajunși în acele capcane, țânțarii nu pot scăpa și astfel mor.

Cercetătorii de la CDC au proiectat o capcană low-tech cunoscută sub numele de ovitrap autocidă gravidă (AGO trap) pentru a viza în mod specific speciile Aedes, care se reproduc adesea în găleți sau anvelope vechi în curțile din spate. Modelele acestei capcane arată adesea ca o găleată cu puțină apă și fân înăuntru. Țânțarii femelă zboară în căutare să depună ouă, dar un paravan le împiedică să depună efectiv ouă. Ele sunt apoi capturate de hârtie lipicioasă pe părțile laterale ale găleții.

Puteți cumpăra capcana Ovi-Catch AGO bazată pe tehnologia CDC de la Catchmaster. Și există o serie de capcane strâns legate, spune Buckner. Compania Biogents vinde mai multe capcane susținute de cercetare, inclusiv un produs similar cunoscut sub numele de capcană „GAT”.

Capcana AGO a CDC nu conține substanțe chimice menite să omoare ceva, dar unele capcane care sunt similare structural conțin larvicid pentru a ucide larvele de țânțari. Un exemplu pe care Markowski îl citează ca fiind eficient este capcana In2Care. Cu această capcană, țânțarii zboară și pot accesa apa unde depun ouăle. Dar apa are o ciupercă care va ucide încet țânțarii adulți și un larvicid pe care țânțarii îl pot răspândi în alte locuri de reproducere înainte de a muri. Pentru ca aceste capcane AGO sau altele similare să funcționeze cel mai bine, ar trebui să aveți o rețea cu mai multe capcane în cartierul dvs., spune Buckner. Țânțarii pe care îi atrag nu zboară departe, dar totuși pot veni din curtea unui vecin, cu excepția cazului în care tu și oamenii din casele din jur lucrați împreună pentru a reduce populația insecticidă locală.

Acestea nu sunt singurele capcane care funcționează. Capcanele populare, cum ar fi Magnetul Mosquito, pot prinde, de asemenea, o mulțime de țânțari, inclusiv țânțarii de casă, atrăgându-i prin emiterea de dioxid de carbon, spune Markowski. (Atractanții pot fi, de asemenea, utilizați în dispozitivele de detectare a erorilor, dar acești experți au spus că astfel de dispozitive ucid încă prea multe insecte benefice). Acestea ucid uneori sute de țânțari într-o noapte, spune Markowski, dar asta evidențiază atât beneficiile, cât și dezavantajele capcanelor ca parte a prevenirii țânțarilor. Eliminarea a câteva sute de țânțari ar putea reduce riscul de a fi mușcat. „Dar problema pe care o aveți este că este literalmente un joc de numere”, spune Markowski. Dacă aveți o piscină nefolosită sau un iaz din curte în apropiere, aceasta ar putea elibera milioane de țânțari noi în fiecare săptămână. În acest context, câteva sute pe noapte reprezintă doar o picătură în găleată. De aceea, nu te poți aștepta ca întreaga problemă să fie rezolvată de capcane, potrivit Healy. „Aveți grijă de dispozitivele care spun că reușesc să controleze 100%” dintre țânțari, spune ea. În schimb, gândiți-vă la capcane ca una dintre strategii.

 

O strategie integrată

Este mult mai ușor să gestionezi larvele de țânțari decât țânțarii adulți, spune Healy, deoarece acestea tind să fie limitate la o sursă de apă stătătoare. Din acest motiv, unul dintre primii pași pe care ar trebui să-i faceți este să identificați sursele de apă stătătoare de pe proprietatea dumneavoastră.

Dacă este posibil, faceți o plimbare săptămânală pentru a arunca orice sursă de apă stătătoare. Căutați găleți, coșuri de gunoi fără capace, anvelope, țevi de plastic sau orice altceva în care se poate colecta chiar și o cantitate mică de apă. Deoarece, în general, este nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca ouăle să fie depuse și larvele pentru a ecloza și apoi crescând până la stadiul de adult, nu trebuie să faceți acest lucru mai mult decât o dată pe săptămână.

Dacă aveți un iaz mic sau altceva care nu poate fi drenat, Primăria Locală sau alte firme de control al dăunătorilor vă pot oferi pești mici care se hrănesc cu larve de țânțari, ceea ce vă poate ajuta să vă controlați problema. În alte locuri, puteți căuta un larvicid sigur, prietenos cu mediul, cum ar fi Mosquito Dunks sau Mosquito Bits pentru a le pune în apă.

Dacă te uiți în magazinele cu materiale de construcții pentru locuințe, vei găsi spray-uri de barieră care ucid țânțarii care se odihnesc pe frunzișul exterior. Cu toate acestea, „Nu recomand niciun tip de spray difuzat”, spune Buckner. Aceste spray-uri conțin de obicei pesticide cunoscute sub numele de piretroizi, care vor ucide aproape orice insectă cu care intră în contact, inclusiv polenizatori precum fluturii și albinele. Dacă intenționați să utilizați orice fel de spray cu pesticide, utilizați-l doar în spațiile din camerele locuinței, unde țânțarii sunt probabil să se odihnească, spune Markowski, „nu pe vegetație sau flori”. Rețineți, totuși, că expunerea la piretroizi a fost legată de unele riscuri pentru sănătate pentru oameni. Și, bineînțeles, asigurați-vă că puteți lăsa ferestre sau uși deschise pentru aerisirea aerului.

„Încă nu am văzut un singur dispozitiv sau produs care să funcționeze în orice situație în orice moment. Nu există niciun glonț magic care să-i șteargă pe toți”, spune Markowski. „Este o abordare integrată. Dacă faci puțin din toate, atunci ești protejat.”

Pentru a vă spori protecția personală, nu uitați să utilizați un repelent de insecte înregistrat de EPA când sunteți afară. Utilizați aceste substanțe repelente conform instrucțiunilor de pe etichetă.

 

SURSA :

https://www.consumerreports.org/health/insect-repellent/mosquito-traps-lures-bug-zappers-a6094812568/?EXTKEY=YSOCIAL_IG&fbclid=PAAabK0Pdvq46dlOV0h2LHMpBlAZ_j6teQPbfQTU2bw0368lRczmwZwvA2qjI_aem_AVjKjlCnnMAXxxADiYKmw1LuiMkdOMCEL5uKd5NomQOWcyJhuvsEMU0wrY6XBjnWaLTzItUBr-1LwB1DzUCZxaFM

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal