Conferința internațională `Sa acordam atentie resturilor alimentare din gospodarii`, care face parte dintr-o inițiativă de sensibilizare a deșeurilor alimentare de către șapte țări europene, abordează deșeurile alimentare menajere și rolul consumatorilor în abordarea acestora. Conferința intenționează să adune cercetători și experți în domeniu, care ar putea împărtăși aspecte transversale ale deșeurilor alimentare și ar putea inspira exemple de intervenții de succes pentru o mai bună conștientizare a publicului și evitarea risipei de alimente în gospodării. Acesta explorează măsurile politice, abilitarea consumatorilor, inovațiile și campaniile de sensibilizare a publicului.

Limba: engleză

Înregistrarea este deschisă până la 24 noiembrie 2020, ora 18:00 ccaesand urmatorul link : https://bit.ly/2IvjIDS

Participanților înregistrați li se va trimite un e-mail cu un link pentru a se alătura conferinței.

PROGRAM

9.45-10.00 Conectarea.

10.00-10.10 Cum poate UE să ajute gospodăriile să reducă risipa de alimente? Virginijus Sinkevičius, comisar european responsabil cu mediul, oceanele și pescuitul.

10.10-10.25 Cu stimă, produsele alimentare: idei inovatoare pentru a combate risipa de alimente. Zita Čeponytė, președinte al Institutului lituanian pentru consumatori (Lituania).

10.30-10.50 Deșeurile alimentare de uz casnic: factori și intervenții. Erica van Herpen, profesor asociat la Universitatea Wageningen (Olanda).

10.55-11.15 De la consumatorul alimentar la `cetățean alimentar`? Elina Närvänen, profesor asociat la Universitatea Tampere (Finlanda).

11.20-11.30 Discuție

11.30-11.45 Ce face grupul de reflecție special al Danemarcei? Anne Lerche, consilier special la Think Tank pentru prevenirea pierderii de alimente și a deșeurilor alimentare (ONE THIRD) și consilier special la Ministerul Mediului și Alimentației din Danemarca.

11.50-12.10 Etapa inventatorului: etichete inteligente. Solveiga Pakštaitė, fondator și director la Mimica (Marea Britanie).

12.15-12.35 Reducerea deșeurilor alimentare în Finlanda: rolul gospodăriilor. Inkeri Riipi, cercetător la Institutul de resurse naturale (LUKE) (Finlanda).

12.35-12.45 Discuție și concluzii.

Gospodăriile din Uniunea Europeană (UE) sunt responsabile pentru aproximativ 47 de milioane de tone de deșeuri alimentare anual și aceasta reprezintă mai mult de jumătate din toate deșeurile alimentare generate în UE (FUSIONS, 2016). Având implicații imense de mediu, sociale și economice la scară locală și globală, risipa de alimente și reducerea acesteia devin o provocare comună a societății. Atingerea obiectivelor globale de dezvoltare durabilă legate de risipa alimentară și a obiectivelor acordului verde al UE, rolul consumatorilor este de o importanță capitală.

Virginijus Sinkevičius, comisarul european responsabil cu mediul, oceanele și pescuitul, va deschide conferința și va oferi câteva informații despre acțiunile la nivelul UE privind risipa de alimente.

Zita Čeponytė, președintele Institutului lituanian pentru consumatori (Lituania), va prezenta inițiativa internațională Cu sinceritate, produsele alimentare și cele mai eficiente activități ale campaniei de sensibilizare.

Erica van Herpen, conferențiar universitar la Universitatea Wageningen (Olanda), va prezenta mecanismele de conducere a deșeurilor alimentare menajere și posibilele intervenții pentru evitarea acestora.

Elina Närvänen, profesor asociat la Universitatea Tampere (Finlanda), va aborda rolul consumatorilor care devin lideri ai schimbării în reducerea deșeurilor alimentare.

Anne Lerche, șef interimar al secretariatului la Think Tank ONE THIRD și consilier special la Ministerul Mediului și Alimentației din Danemarca, va inspira cele mai bune practici daneze pentru combaterea deșeurilor alimentare.

Solveiga Pakštaitė, fondatoare și director la Mimica (Marea Britanie), va prezenta invenția ei – eticheta inteligentă Mimica Touch – și contribuția acesteia la reducerea deșeurilor alimentare în gospodării.

Inkeri Riipi, cercetător la Institutul de Resurse Naturale (LUKE) (Finlanda), va împărtăși experiențele Finish și provocările legate de risipa de alimente din sectorul casnic.

Respect mancarii!!!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal