Comisia salută intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” (EU4Health)

Comisia salută intrarea în vigoare in data de 26 Martie 2021 a programului „UE pentru sănătate” Aceasta urmează adoptării de către Consiliu la 17 martie și votului Parlamentului European din 9 martie cu privire la program. Este vorba despre ultimul pas necesar pentru a pune la dispoziție suma de 5,1 miliarde EUR cu scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și a promova inovarea în sectorul sănătății. Programul „UE pentru sănătate” va avea o contribuție semnificativă la redresarea post-COVID-19, îmbunătățind sănătatea populației din UE, sprijinind lupta împotriva amenințărilor transfrontaliere privind sănătatea și sporind gradul de pregătire și capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare, în cadrul unei viitoare Uniuni Europene a sănătății puternice.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „De astăzi, începem să trasăm un nou curs pentru politica UE în domeniul sănătății. Intrarea în vigoare a programului „UE pentru sănătate” ne va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a face schimbări de durată în domeniul sănătății publice. Acest buget fără precedent, în valoare de 5,1 miliarde EUR, ne va permite să realizăm investiții specifice pentru a ne îmbunătăți pregătirea pentru situații de criză și pentru a construi sisteme de sănătate mai puternice, mai reziliente și mai accesibile. Este ceea ce așteaptă în mod legitim cetățenii noștri de la o Uniune Europeană a Sănătății.”

„UE pentru sănătate” este un program de finanțare ambițios și specific pentru perioada 2021-2027, menit să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane în toate politicile și activitățile Uniunii, în conformitate cu abordarea „O singură sănătate” (One Health). Propus de Comisie la 28 mai 2020, programul este răspunsul UE la pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra personalului medical, a pacienților și a sistemelor de sănătate din Uniune. „UE pentru sănătate” este, din punct de vedere financiar, cel mai mare program al UE în domeniul sănătății și va oferi finanțare țărilor UE, organizațiilor din domeniul sănătății și ONG-urilor.

Programul „UE pentru sănătate” își propune:

  • să îmbunătățească și să promoveze sănătatea în Uniune;
  • să protejeze cetățenii Uniunii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății;
  • să amelioreze disponibilitatea, accesibilitatea și caracterului abordabil al medicamentelor, al dispozitivelor medicale și al produselor relevante în situații de criză;
  • să consolideze sistemele de sănătate, reziliența acestora și utilizarea eficientă a resurselor.

Etapele următoare

Programul intră în vigoare la 26 martie, când va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Primul program de lucru pentru 2021 va fi adoptat și pus în aplicare de Comisie în urma consultării cu statele membre în cadrul Grupului de coordonare al programului „UE pentru sănătate”, conform Regulamentului privind înființarea programului „UE pentru sănătate”. Programul va fi pus în aplicare de către o nouă agenție executivă, Agenția Executivă pentru Domeniile Sănătății și Digital, care își va începe activitatea la 1 aprilie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal