Câte persoane au voie la înmormântare în contextul Pandemiei COVID-19?

Servicii Funerare InfoCons
  • Oficierea serviciului religios- Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19
  • Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19 – Oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase;
  • Înmormântarea în contextul pandemiei Covid – 19- Oficierea serviciului religios în aer liber;
  • Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19 – Pomana și Parastasul;
  • Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19 – Reguli speciale în cazul instituirii carantinei zonale;

Oficierea serviciului religios- Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19

Potrivit Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne (a se vedea https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225620).

Servicii Funerare InfoCons

 Înmormântarea în contextul Pandemiei Covid-19 – Oficierea serviciului religios în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase

În acest sens, ministrul sănătății şi ministrul afacerilor interne, au emis Ordinul comun nr. 1.103/95/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase. Precizăm că acest ordin se aplică inclusiv slujbelor religioase cu caracter privat.

Astfel, accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane. Trebuie reţinute două aspecte. În primul rând, regula priveşte nu numai lăcaşurile de cult, ci şi locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase, precum casele mortuare, casele funerare, capelele. În al doilea rând, persoanele trebuie să respectate distanța de minimum 2 m iar pentru fiecare persoană organizatorii trebuie să asigure o suprafață de minimum 2 mp, astfel că numărul maxim de participanți este limitat de suprafața locației.

Subliniem că accesul persoanelor nu este condiţionat de dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2[1], însă purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară este obligatorie.

Organizatorii trebuie să plaseze, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică. De asemenea, au obligaţia să pună la dispoziţia participanților dezinfectant pentru ca aceştia să își dezinfecteze mâinile la intrarea în lăcașul de cult, casa mortuară, casa funerară sau capelă. În plus, organizatorii nu trebuie să permită accesul persoanelor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură).

Înmormântarea în contextul pandemiei Covid – 19- Oficierea serviciului religios în aer liber

Slujba de înmormântare oficiată de către personalul de cult în aer liber (în curtea lăcașului de cult) se desfășoară cu menținerea distanței de 2 m între persoane. Pentru identitate de raţiune, aceeaşi regulă trebuie urmată şi în cazul serviciului religios oficiat în cimitire. Slujbele religioase desfășurate în curtea lăcașurilor de cult nu sunt considerate adunări publice, astfel că nu se aplică restricţiile privind adunările publice prevăzute în Hotărârile de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pentru a vedea dacă vor fi intervenit eventuale modificări ale acestor reguli, recomandăm verificarea conținutului Ordinului comun nr. 1.103/95/2020 înainte de organizarea funeraliilor (în acest sens, a se vedea https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/247097).

Servicii Funerare InfoCons

 Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19 – Pomana și Parastasul

În cazul meselor de pomenire se aplică regulile prevăzute în Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în vigoare la acel moment.

Pe de o parte, în prezent, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu virusul SARSCoV-2, este interzisă organizarea de evenimente private (mese festive și altele asemenea) în spații deschise sau închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit pct. 2-19 ale art. 1 din Anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“ la H.G. nr. 171 din 3 februarie 2022.

Pe de altă parte, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă în limitele prevăzute de Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Astfel, servirea unei mese este posibilă, însă participarea în prezent este condiţionată de atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID. De aceea trebuie verificat cadrul legislativ în vigoare la momentul organizării mesei de pomenire pentru a identifica eventualele restricții.

Servicii Funerare InfoCons

Înmormântarea în contextul pandemiei Covid-19 – Reguli speciale în cazul instituirii carantinei zonale

În cazul în care localitatea unde are loc înmormântarea este declarată zonă carantinată, atunci se aplică reguli mai stricte prevăzute de ordinul de instituire/prelungire a măsurii de carantină zonală. Spre deosebire de carantina zonală din prima jumătate a anului trecut, când se puteau oficia slujbele de înmormântare cu participarea a maximum 8 persoane în interiorul lăcașului de cult, respectiv cu participarea a maximum 20 de persoane în exteriorul lăcașului de cult[2], ulterior regulile au fost relaxate.

De exemplu, un ordin mai recent[3] prevedea că slujbele religioase cu caracter privat în lăcaşurile de cult (înmormântări) se desfăşoară cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare participant şi cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, deci cu dublarea suprafeței pe care organizatorii trebuie să asigure pentru fiecare persoană la interior.

Același ordin permitea comercializarea produselor numai în sistem „take-away“ (la pachet) și/sau catering, fiind interzise activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nonalcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și/sau exteriorul clădirilor. De asemenea, în zona carantinată era interzisă organizarea de evenimente private (mese festive etc.) în spații închise și/sau deschise.

Autor: Asociatia Serviciilor Funerare

[1] A se vedea art. 11 alin. (9) din Anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“ la H.G. nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 7 februarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/251383.

[2] A se vedea Ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6.826 din 1 aprilie 2021 privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru orașul Otopeni, județul Ilfov: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/240348.

[3] A se vedea Ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 8.177 din 19 noiembrie 2021 privind prelungirea măsurii de carantină zonală pentru comuna Agigea, cu satele aparținătoare Agigea, Lazu, Sanatoriul Agigea și Stațiunea Zoologică Marină Agigea, județul Constanța: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/248588.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal