Concepute pentru prepararea sau consumul rapid, alimentele ultraprocesate sunt adesea comercializate ca și alimente care ne ajută să economisim timp, deoarece includ mese gata de consumat, gustări și băuturi care necesită timp minim de gătit sau sunt deja gătite.
Aceste alimente conțin numeroși aditivi pentru a îmbunătăți aroma, textura, culoarea și perioada de valabilitate. Aditivii folosiți în mod obișnuit includ emulgatori, conservanți, stabilizatori și agenți antiaglomeranți.
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă
Am invitat-o pe Dna. Dr. Mirela Chitul, Medic rezident Gastroenterologie IC Fundeni, Doctorand UMF Carol Davila , pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe întrebări și pentru care dorim să adunăm răspunsuri pentru consumator, de la persoane acreditate din diferite ramuri ale medicinei.
Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate care conțin cantități mari de sare, zaharuri adăugate și grăsimi saturate ?
Dr. Mirela Chitul – „ Pe termen lung, consumul de alimente ultraprocesate bogate în sare, zaharuri și grăsimi saturate poate duce la probleme metabolice serioase, cum ar fi hipertensiunea și diabetul. De asemenea, aceste alimente pot contribui la apariția inflamațiilor cronice și pot afecta negativ sănătatea cardiovasculară, ceea ce poate reduce considerabil calitatea vieții.
….
Citiți AICI întregul interviu acordat de Dna. Dr. Mirela Chitul pentru InfoCons Protecția Consumatorilor
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro