Eczeme, acnee, infecții cu ciuperci sau bacterii, insomnie sau stres – sunt câteva dintre simpotomele ce pot fi provocate de un pat murdar! Un om elimină 500 de milioane de celule moarte pe zi. Toate aceste celule moarte se adună în pat, iar peste ele se adaugă transpirația și saliva. Așa se poate transforma patul într-un cuib pentru bacterii, acarieni și alți microbi. Ne petrecem o treime din viață în pat, așa că ar trebui să curățăm ca la carte lenjeria, pătura și salteaua.  Tu știi cât de des trebuie spălate?

  1. Lenjeria de pat
  2. Pătura și pernele
  3. Salteaua și topperul
  4. Cum păstrăm patul curat între spălări?
  5. Patul murdar: pericol pentru sănătate

 

  1. Lenjeria de pat

Ai acnee, diferite iritații sau erupții pe piele și nu cunoști cauza lor? Este posibil ca lenjeria de pat să fie de vină. Pe cearceaf și pe fața de pernă se adună celule moarte, microbi și bacterii care îți pot înfunda porii și pot cauza reacții alergice. Studiile arată că, pe fața de pernă se găsesc de 17,000 de ori mai multe colonii de bacterii decât pe vasul de toaletă.

Cât de des trebuie spălată lenjeria de pat? Săptămânal. Pune o dată pe săptămână fața de pernă, cearceaful și husa de pătură în mașina de spălat.

Dacă ai fost răcit, trebui să speli mai des lenjeria de pat. Cele mai multe bacterii pot rezista chiar ore bune pe material textil. De pildă, un virus de răceală poate rezista 15 minute pe un șervețel, în timp ce un microb de stomac poate supraviețui 4 ore pe cearceaf.

De asemenea, ar trebui să spălați mai des lenjeria de pat dacă:

  • Dormi dezbrăcat
  • Mănânci în pat
  • Dormi în același pat cu copiii
  • Transpiri mult când dormi
  • Dorm în pat și animalele de companie
  • Dormi cu machiaj sau creme pe față

Cum spălăm lenjeria de pat? Este recomandat ca lenjeria de pat să fie spălată la o temperatură de 60 de grade într-un ciclu de spălare de cel puțin 2 ore.

 

  1. Pătura și pernele

Păturile și pernele pot deveni adevărate cuiburi pentru bacterii și ciuperci. Fiecare pătură și pernă ar trebui să aibă pe etichetă instrucțiuni de curățare. Unele nu pot fi spălate în mașină, așadar, verificați mai întâi etifcheta.

Cât de des trebuie spălate păturile și pernele? De 4 ori pe an. Pot fi spălate în mașina de spălat, dar pentru a se păstra mai bine este recomandat să fie duse la curățătorie.

Plapuma poate fi spălată în mașina de spălat doar există spațiu suficient : plapuma nu ar trebui să umple complet cuva mașinii. De asemenea, contează și umplutura păturii:

  • Pilote cu fibre sintetice sau umplute cu microfibre: se spală la mașină la o temperatură blândă (la aproximativ 30-40 de grade), se urmează cu un ciclu suplimentar de clătire pentru a îndepărta toată spuma de săpun, se usucă la rufe la o setare scăzută/uscare la aer sau se atârnă. într-o zonă bine ventilată (sau în exterior) până când se usucă complet.
  • Pentru pilote de lână: spălați la mașină la o temperatură blândă (la cel mult 30 de grade), terminați cu un ciclu de centrifugare ușor pentru a îndepărta toată spuma de săpun, agățați într-o zonă bine ventilată (sau în exterior) până când se usucă complet.
  • Pentru pilote cu pene, puf sau mătase: duceți la curățătorie chimică pentru a fi spălate profesional

 

  1. Salteaua și topperul

Salteaua are o durată de viață de aproximativ 10 ani. Față de lenjeria de pat, păturile și pernele, aici nu există o regulă legat de cât de des trebuie curățată o saltea. Depinde depinde în mare măsură de modul în care este utilizată. Dacă petreci mai mult timp în patul tău lucrând, mâncând sau relaxându-te, va trebui să o cureți mai des.

Cât de des trebuie curățată salteaua? La fiecare 6 luni. Poate fi aspirată cu aspiratorul sau poate fi curățată de un profesionist. De două ori pe an, salteaua trebuie reîmprospătă întorcând-o pe cealaltă parte.

Cei care suferă de alergii trebuie să fie atenți la semnele unei reacții alergice (nas care curge, mâncărimi la ochi, gât uscat), deoarece acestea pot semnala că este timpul ca salteaua să fie curățată.

Topperul pentru saltea se îmbibă de-a lungul timpului cu transpirație sau praf. Trebuie spălat o dată la 3 luni.

Înainte de a le spălate, trebuie întotdeauna verificatî eticheta pentru instrucțiunile de îngrijire.

Topperul poate fi pus în mașina de spălat la o temperatură între 40-60 de grade. Trebuie uscat la aer într-o zonă bine ventilată până la uscarea completă.

Pentru petele izolate. Paote fi folosită o soluție formată din amestec de apă 1:1 până la un amestec de oțet alb distilat. Se pun câteva picături pe pată, iar mai apoi se stropește cu bicarbonat de sodiu. Se lasă la odihnit câteva ore, iar apoi se șterge cu o cârpă umedă.

 

  1. Cum păstrăm patul curat între spălări?

Pe cât de important este să curățăm la timp lenjeria de pat, pe atât de important este să o păstrăm curată. Dacă spălăm prea des lenjeria de pat, pernele și salteaua, riscăm să le deteriorăm.

Un studiu realizate de North London Waste Authority a descoperit că, un sfert dintre cei care au animale de companie dorm cu ele în pat. 2 din 10 oameni mănâncă des în pat, iar 13% fumează în timp ce stau întinși în pat. Toate aceste activități murdăresc patul. Iată ce poți face ca să păstrezi patul curat între spălări:

  • Demachiază-te înainte să te pui în pat
  • Nu te așeza în pat înainte să îți faci dus sau baie
  • Nu face patul imediat ce te-ai trezit. Lasă patul să respire câteva ore
  • Nu te așeza cu hainele purtate afară în pat
  • Nu permite animalelor de companies să stea în pat prea mult

 

  1. Patul murdar: pericol pentru sănătate

Patul murdar este raiul bacteriilor, microbilor și ciupercilor. Poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Cele mai comune riscuri:

  • Erupții cutanate, eczeme și iritații: Pielea este partea corpului care intră în contact direct cu lenjeria de pat, pilota și salteaua în fiecare noapte. Pericolul care se află între fibre poate afecta în primul rând pielea. Bacteriile pot provoca erupții, puncte albe, inflamații ale pielii și mâncărimi intense. De asemenea, pot provoca acnee sau eczeme, sau pot agrava condițiile existente.
  • Ciuperci și infecții bacteriene: Un studiu realizat de Amerisleep a dezvăluit că, cearceafurile care nu au fost spălate timp de o săptămână au cu 24.631 mai multe bacterii decât mânerele ușilor de la baie. Aceste bacterii pot provoca leziuni ale pielii, afecțiuni ale unghiilor și chiar pneumonie. Aceste infecții pot da mâncărimi severe care pot lăsa chiar cicatrici.
  • Alergii și probleme respiratorii: Studiile arată că, praful este motivul principal pentru cele mai multe alergii respiratorii. Dormitul pe lenjerie murdară poate cauza strănuturi și poate provoca astmă.
  • Stres: Cearceafurile, fețele de pernă și pilotele murdare pot avea un impact asupra sănătății mentale. Mediile inconfortabile de dormit, în special unul cu ploșnițe, pot provoca stres semnificativ, iritabilitate și chiar paranoia. Aceste probleme pot duce în continuare la neatenție la școală sau la serviciu, accese emoționale frecvente și epuizare.
  • Insomnie: Când somnul este întrerupt constant, poate afecta ciclul de somn al organismului. Studiile arată că insomnia și alte tulburări ale somnului pot fi cauzate de mucegai și bacterii.

Este important să spălăm frecvent cearceafurile și pernele pentru sănătatea noastră deoarece aceste articole acumulează murdărie, transpirație, uleiuri naturale ale pielii, acarieni și alți alergeni. Cearceafurile și pernele pot aduna acarieni care pot provoca reacții alergice și pot agrava simptomele persoanelor cu astm sau alte afecțiuni respiratorii. Spălarea regulată îndepărtează acești acarieni și alergeni, menținând astfel un mediu mai sănătos pentru somn. Pentru a asigura o igienă optimă, se recomandă spălarea cearceafurilor și pernelor la o temperatură potrivită conform instrucțiunilor de pe etichetă, utilizând detergenți adecvați și completând un ciclu complet de spălare și uscare.

 

 

SURSE :

https://www.which.co.uk/news/article/how-often-should-you-wash-your-bedding-a7Zkz5M8vcUl

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-dirty-sheets-skin-problems

https://bargoosebedding.com/blogs/news/5-serious-health-risks-not-washing-your-sheets-brings

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal